3 nebrangūs ir skanūs patiekalai su konservuotu tunu: tiks kasdien ar net vakarėliui

Gegužės 2-ąją minima Pasaulinė tuno diena. Puiki tekstūra, geras skonis, nauda organizmui ir palanki kaina – tunas yra tapęs viena populiariausių žuvų pasaulyje. Už šviežią žuvį gurmanai negaili pasakiškų sumų, tačiau konservuotas tunas yra ne ką prastesnis pasirinkimas, žymiai draugiškesnis piniginei. Būtent konservuotą tuną, anot prekybininkų, lietuviai renkasi dažniausiai.
Užtepėlė su tunu
Užtepėlė su tunu / Vida Press nuotr.

„Konservuotas tunas – visiems gerai pažįstamas, ilgai galiojantis produktas, kuris atveria plačias galimybes eksperimentams virtuvėje ir gali išgelbėti netikėtai užklupus svečiams“, – prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Jai antrina tinklo atstovė Vilma Juodkazienė, teigianti, jog tunas – sveika žuvis, kuri konservavimo metu beveik nepraranda savo naudingų elementų. Be to, ji nėra riebi, o tai svarus argumentas sveikiau gyventi norintiems žmonėms. Tačiau kartu tunas yra sotus, maistingas pasirinkimas – net ir vienos skardinės, papildžius ją įvairiais kitais ingredientais, pakaks gardžiai vakarienei.

Kokį rinktis – aliejuje ar savose sultyse?

Parduotuvėje tuno galime rasti konservuoto keliais būdais: aliejuje, savo sultyse ar net pomidorų padaže. Kurį verčiausia rinktis, pasak V.Juodkazienės, turėtų priklausyti nuo žmogaus poreikių ir būsimo recepto.

Vida Press nuotr./Konservuotas tunas
Vida Press nuotr./Konservuotas tunas

„Jei jums svarbu valgyti kuo lengviau, skaičiuojate kalorijas – tuomet verta rinktis tuną savose sultyse. Jis turės mažiau kalorijų, daugiau omega-3 riebalų rūgščių, tačiau patiekaluose be padažo gali būti kiek sausokas. Jei ieškote išraiškingesnio skonio, tuomet geresnis pasirinkimas yra tunas su aliejumi, kuris pasižymi ir gerokai didesniu vitamino D, seleno kiekiu“, – aiškina maisto žinovė.

Ji akcentuoja, kad klaida manyti, jog aliejuje konservuotas tunas yra mažiau naudingas nei esantis savose sultyse, nes vietoj daug sočiųjų riebalų rūgščių turinčių aliejų skardinėse naudojami spausti iš saulėgrąžų bei alyvuogių.

Jūsų dėmesiui – 3 receptai, pagal kuriuos paruošti patiekalai nustebins skoniu ir originalumu:

Tuno užtepėlė su varške

Ingredientai:

  • 1 skardinė konservuoto tuno savo sultyse;
  • 360 g varškės;
  • 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 2 valg. šaukšt. majonezo;
  • 2 valg. šaukšt. garstyčių (jeigu nemėgstate – keiskite į 2 šaukštus natūralaus jogurto);
  • marinuotų agurkų, smulkiai supjaustytų;
  • laiškinių česnakų, susmulkintų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Žuvį ir varškę sumaišykite ir sutrinkite (pvz., šakute arba trintuvu) iki vientisos masės. Sudėkite likusius ingredientus, išmaišykite. Jei užtepėlė per sausa, galima įpilti šiek tiek sūrymo iš skardinės arba įdėti daugiau majonezo.

2. Dėkite indą su pagamintu užtepu valandai į šaldytuvą, kad skoniai geriau susilietų.

3. Tepkite užtepėlę ant mėgstamos duonos, jei norite, papildykite sumuštinius ir kitais ingredientais.

Vida Press nuotr./Užtepas su tunu
Vida Press nuotr./Užtepas su tunu

Paprikos, įdarytos rikota, cukinijomis ir tunu

Ingredientai:

  • 2 didelės raudonos saldžiosios paprikos;
  • 1 skardinė tuno;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 1 vidutinio dydžio valgomasis svogūnėlis arba raudonasis svogūnas;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 150 g rikotos sūrio;
  • 1 kiaušinis;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų petražolių;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 80 g tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Paprikas perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas.

3. Cukiniją ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais ir apkepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi, kol suminkštės. Šiek tiek atvėsusius sumaišykite su rikota, nusunktu tunu ir plaktu kiaušiniu. Pagardinkite druska, pipirais, petražolėmis ir išspaustu česnaku.

4. Pagamintą įdarą dėkite į paprikas, jas sudėliokite į kepimo indą, apibarstykite sūriu, dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Patiekalu galėsite gardžiuotis, kai paprikos suminkštės, bet vis dar bus standžios, išlaikančios formą, o sūris išsilydys ir apskrus.

Vida Press nuotr./Tunu įdarytos paprikos
Vida Press nuotr./Tunu įdarytos paprikos

Kesadilijos su aštriu tunu

Ingredientai:

  • kelios tortilijos;
  • 1 skardinė tuno;
  • 1 pomidoras;
  • 1,5 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. smulkintų aitriųjų paprikų;
  • 1 Chalapos paprika;
  • sauja svogūnų laiškų;
  • 1 česnako skiltelė;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus,
  • 1/3 puodelio tarkuoto sūrio;
  • baziliko, šviežio ar džiovinto.

Gaminimas:

1. Susmulkinkite pomidorą, Chalapos papriką, svogūnų laiškus ir česnaką.

2. Nusunktą tuną nemažame inde išmaišykite su susmulkintais ingredientais, pagardinkite aitriosiomis paprikomis, baziliku, įdėkite pomidorų pastos – turėtų išeiti labai tirštas tuno „padažas“.

3. Gausiai užtepkite pagaminto mišinio ant vienos kiekvienos tortilijos pusės, ant viršaus užberkite smulkinto sūrio ir sulenkite per pusę.

4. Apkepkite tortiliją iš abiejų pusių keptuvėje su šlakeliu aliejaus ant vidutinės ugnies. Vienai pusei gražiai apskrusti prireiks maždaug 2 minučių. Patiekite dar karštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų