Netradicinių patiekalų receptais, kurie puikiai tiks ir kasdien, ir Didįjį penktadienį, pranešime žiniasklaidai dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Kepti baklažanai su parmezano sūriu
Ingredientai:
- alyvuogių aliejaus;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 100 g džiūvėsėlių;
- 1 arbat. šaukšt. raudonėlio;
- po žiupsnelį druskos ir pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;
- 2 dideli baklažanai;
- 75 g tarkuoto parmezano sūrio (ir dar 2 šaukštai papuošimui);
- 1 kg pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais;
- 170 g mocarelos sūrio, plėšyto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Ištepkite kepimo indą alyvuogių aliejumi ir padėkite į šoną.
2. Dubenyje sumaišykite išplaktus kiaušinius su dviem valgomaisiais šaukštais vandens. Kitame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, 75 gramus parmezano sūrio ir prieskonius.
3. Supjaustytas baklažanų skilteles merkite į kiaušinių masę, kad skiltelės pilnai pasidengtų, o po to – į džiūvėsėlių. Ištraukę skilteles nuvalykite perteklinę džiūvėsėlių masę ir dėkite jas į skardą.
4. Kepkite skilteles iš vienos pusės tol, kol gražiai paruduos, tai gali užtrukti apie 20-25 minutes. Vėliau skilteles apverskite ir kepkite dar 10-15 minučių.
5. Ištraukite baklažanų skilteles iš orkaitės ir įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
6. Supilkite 400 gramų pomidorų padažo į kepimo indą, vienu sluoksniu sudėkite baklažanų skilteles ir jas apliekite dar 400 gramų pomidorų padažo bei mozarelos sūriu. Visus sudėtus baklažanus apliekite likusiu pomidorų padažu ir apibarstykite kepinį dviem valgomaisiais šaukštais parmezano sūrio. Orkaitėje kepkite apie 20-25 minutes, tol kol sūris apkeps.
Kišas su špinatas
Ingredientai:
- 280 g majonezo;
- 120 ml pieno;
- 4 kiaušiniai;
- 230 g tarkuoto kietojo sūrio;
- 900 g špinatų;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- bemielės sluoksniuotos tešlos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Sudėkite visus į ingredientus į indą, išskyrus bemielę sluoksniuotą tešlą ir gerai išmaišykite.
2. Išklokite skardą iškočiota bemiele sluoksniuota tešla ir į kepimo indą supilkite jau išmaišytus ingredientus. Uždenkite kišą folija ir kepkite 50 minučių, vėliau nepamirškite nuimti folijos ir pakepti kišą dar 10 minučių.
Šiam receptui puikiai tiks šaldyta bemielė sluoksniuota tešla, kuri bus tinkama naudoti pabuvusi kambario temperatūroje maždaug pusvalandį.
Lėtai troškintas afrikietiškas riešutų bei saldžiųjų bulvių troškinys
Ingredientai:
- 800 g (2 skardinės) smulkintų konservuotų pomidorų;
- 50 g kalendros lapelių;
- 125 g riešutų sviesto;
- 3 česnako galvutės;
- 1 valg. šaukšto malto kumino;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis cinamono;
- žiupsnelis paprikos miltelių;
- 1,5 kg saldžiųjų bulvių (batatų);
- 425 g avinžirnių;
- 235 ml vandens;
- 530 g lapinių kopūstų („kale“);
- papuošimui: susmulkintų riešutų ar kalendros.
Gaminimas:
1. Pomidorus, kalendros lapus, riešutų sviestą, česnakus bei prieskonius sudėkite į smulkintuvą ir trinkite tol, kol masė taps vientisa ir puri. Viską sudėkite į lėto virimo puodą, įmaišykite maždaug 3 cm dydžio supjaustytus bulvių gabaliukus, avinžirnius ir vandenį.
2. Virkite troškinį apie 7 valandas žemos temperatūros režimu arba 3 valandos naudojant aukštos temperatūros režimą. Likus 30 minučių sudėkite lapinius kopūstus.
3. Jeigu lėto virimo puodo neturite, nenusiminkite. Šį troškinį troškinimo inde su dangčiu galite gaminti ir orkaitėje. Troškiniui orkaitę įkaitinkite iki 170°C ir kepkite jį apie 45-50 minučių, likus 15 minučių iki kepimo pabaigos sudėkite lapinį kopūstą.