„Pikantiški pyragai – puikus būdas į racioną įtraukti daržovių. Daržovių pyragams galite naudoti pačias įvairiausias gėrybes – pradedant špinatais ar pomidorais ir baigiant lietuvių pamėgtomis bulvėmis. Jei norite, kad pyragai būti ne tik skanūs, bet ir sveiki – eksperimentuoti galite ne tik su daržovėmis, bet ir miltais. Vietoje tradicinių kvietinių galite naudoti viso grūdo, kukurūzų ar grikių miltus. Šie miltai kepiniams suteiks dar ir papildomi skonio“, – teigia pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray.
Viso grūdo miltai, lyginant su baltaisiais, turi daugiau maistingųjų medžiagų. Be to, jie yra ir intensyvesnio skonio. Kukurūzų miltai yra kiek saldesni, o grikių miltų skonis švelniai karstelėjęs, žemiškas, riešutinis.
Eksperimentais su prieskoniais ir įdarais
Norint, kad įvairiausi daržovių pyragai įgautų dar ypatingesnio skonio, į tešlą galima įdėti įvairiausių prieskonių. Pavyzdžiui, kmynai ar kuminas puikiai tinka prie įvairiausių pikantiško skonio pyragų. O cinamonas ar tarkuotas muskato riešutas paskanins pyragus su vaisiais ar uogomis.
„Gamindami įdarą tokiems pyragams būkite kūrybingi. Įvairiausiems daržovių pyragams galite naudoti ir morkas, cukinijas, pomidorus. Jeigu norite pasigaminti sotesnį pyragą, jį galite ruošti galite iš tradicinių arba saldžiųjų bulvių. Be to, nepamiršti reikėtų ir įvairiausių žalumynų, pavyzdžiui, špinatų“, – teigia ekspertas.
Jei norite dar sotesnių kepinių, į įdarą galite įmaišyti ir smulkintos mėsos.
Pasak T.Lauvray, pyragams pagardinti galima naudoti ir įvairiausius baltymų gausius produktus, pavyzdžiui, įprastą ar grūdėtą varškę. Jiems taip pat puikiai tinka baltymų gausa pasižyminčios daržovės, netgi kruopos, pupelės, avinžirniai ar lęšiai. O jei norite dar sotesnių kepinių, į įdarą galite įmaišyti ir įvairiausios rūšies smulkintos mėsos.
Iš Prancūzijos kilęs konditerijos ekspertas dalijasi ir trimis nepaprasto skonio galečių tipo pyragų receptais, tik šįkart vietoj vaisių jis siūlo panaudoti daržoves.
Špinatų ir artišokų pyragas
Ingredientai:
tešlai:
- 120 g grikių miltų;
- 100 g kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 120 g šalto sviesto;
- 1 kiaušinis;
- 2 arbat. šaukšt. šalto vandens.
įdarui:
- 200 ml grietinės;
- 2 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 100 g ementalio sūrio;
- 50 g parmezano;
- 100 g šviežių špinatų;
- 4 švieži arba konservuoti artišokai.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus bei druską. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais gerai įtrinkite jį į miltus.
2. Kitame inde išplakite kiaušinį, įpilkite vandens, šiek tiek pamaišykite ir suberkite tešlos trupinius iš miltų ir sviesto. Minkykite tešlą, kol viskas sukibs į vientisą masę, tuomet suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palaikykite šaldytuve.
3. Kol tešla šąla, paruoškite įdarą. Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite tarkuotus ementalio ir parmezano sūrius, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite.
4. Į nedidelį puodą suberkite špinatų lapelius, įpilkite šaukštą vandens ir pakaitinkite aukštoje temperatūroje, kol špinatai suminkštės – 1–2 minutes.
5. Atvėsusią tešlą padėkite ant stalviršio, užkloto kepimo popieriumi, ir šiek tiek pakočiokite, kad tešla susiplotų. Suformuotą pagrindą padenkite grietinės-sūrio įdaru, o ant viršaus paskirstykite špinatus bei susmulkintus artišokus. Kraštus palikite nepadengtus ir, sudėję įdarą, atsargiai juos užlankstykite.
6. Pyragą su kepimo popieriumi perkelkite į skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 °C, ir kepkite maždaug 35 minutes.
Porų ir bulvių pyragas
Ingredientai:
tešlai:
- 120 g kukurūzų miltų;
- 100 g viso grūdo kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 120 g šalto sviesto;
- 1 kiaušinis;
- 2 valg. šaukšt. grietinės.
įdarui:
- 1 kiaušinis;
- 100 g grūdėtos varškės;
- 150 ml grietinės;
- 50 g parmezano;
- 100 g gaudos sūrio;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ¼ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- ½ arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
- 150 g porų;
- 250 g bulvių;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. susmulkintų česnakų laiškų;
- 1 valg. šaukšt. fetos.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus bei druską. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais gerai įtrinkite jį į miltus.
2. Kitame inde išplakite kiaušinį, įmaišykite grietinę ir supilkite į dubenį su miltais ir sviestu. Minkykite tešlą, kol ji taps vientisa, tuomet suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palaikykite šaldytuve.
3. Į švarų dubenį įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę, grūdėtą varškę, druską, pipirus, čiobrelius, tarkuotus parmezano bei gaudos sūrius ir viską gerai išmaišykite.
4. Porą supjaustykite smulkiais žiedeliais, o bulves – plonais griežinėliais. Daržoves apibarstykite druska ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
5. Atvėsusią tešlą padėkite ant stalviršio, užkloto kepimo popieriumi, ir šiek tiek pakočiokite, kad ji susiplotų. Suformuotą pagrindą padenkite įdaru –sūrio mase bei daržovėmis. Kraštus palikite nepadengtus ir, sudėję įdarą, atsargiai juos užlankstykite.
6. Pyragą su kepimo popieriumi perkelkite į skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite maždaug 35 minutes.
7. Iškepusį pyragą apibarstykite smulkintais česnakų laiškais bei fetos sūrio gabalėliais.
Pomidorų ir cukinijų pyragas
Ingredientai:
tešlai:
- 250 g viso grūdo speltų miltų;
- 130 g šalto sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 valg. šaukšt. grietinės;
- 1 valg. šaukšt. sezamų sėklų.
įdarui:
- 1 kiaušinis;
- 100 g rikotos;
- 150 g grietinės;
- 50 g parmezano;
- 50 g gaudos sūrio;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ¼ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 250 g pomidorų;
- 150 g cukinijų;
- 3 šakelės šviežių čiobrelių;
- 1 arbat. šaukšt. medaus.
Gaminimas:
1. Kubeliais pjaustytą šaltą sviestą pirštų galiukais įtrinkite į speltos miltus. Įberkite druskos, įmuškite vieną kiaušinį, sudėkite grietinę ir išminkykite iki vientisos masės. Suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30 minučių.
2. Švariame inde sutrinkite rikotą, įmaišykite grietinę, plaktą kiaušinį, tarkuotus parmezano bei gaudos sūrius, įberkite druskos ir pipirų.
3. Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais, apibarstykite druska ir palaukite apie 10 minučių, kol išsiskirs skystis. Skystį nupilkite, o cukinijos griežinėlius nusausinkite.
4. Pomidorus supjaustykite mažais gabalėliais. Atvėsusią tešlą padėkite ant stalviršio, užkloto kepimo popieriumi, ir šiek tiek pakočiokite, kad tešla susiplotų. Suformuotą pagrindą tolygiai padenkite sūrio įdaru – tešlos kraštus palikite nepadengtus. Ant sūrio masės išdėliokite cukinijos griežinėlius, užberkite pomidorus ir uždėkite čiobrelių šakeles. Tuomet užlankstykite pyrago kraštus, ištepkite juos plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis.
5. Suformuotą pyragą su kepimo popieriumi perkelkite į skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite maždaug 40 minučių.