Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

3 netikėti, bet paprasti kavos skanėstai: šokoladinis jos gėrimas, želė ir blyneliai

Nemažai kavinių dirba ir per karantiną bei siūlo kavos išsinešimui. Tačiau akivaizdu, jog dirbant namie, nebesusitinkant su draugais, kolegomis, keliauti į kavines motyvacijos ir progų mažiau, tad daugelis įsteigėme „namų kavines“. Nemažai žmonių šia proga net įsigijo kavos aparatus ar kitus kavos ruošimo rakandus.
Kavos želė
Kavos želė / Vida Press nuotr.

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, pavyzdžiui, prekybos tinklas „Maxima“ fiksuoja išaugusią kavos pupelių, o ypač aparatams skirtų kavos kapsulių paklausą.

Pernai kavos kapsulių paklausa šoktelėjo net 63 proc., 4 proc. išaugo kavos pupelių pardavimai, o štai tirpios kavos ir kavos mišinių buvo nupirkta mažiau. Dažniausias pirkėjų pasirinkimas pernai išliko malta kava. Šiame tinkle pernai jos nupirkta 8,8 mln. pakuočių, o tai 2 proc. daugiau lyginant su užpernai.

Vida Press nuotr./„Chemex“ inde ruošiama kava
Vida Press nuotr./„Chemex“ inde ruošiama kava

Kad įsigyta malta kava ar kavos pupelės ilgiau išlaikytų savo savybes, patariama produktą saugoti nuo sąlyčio su deguonimi, drėgmės, karščio ir šviesos. Paprastai malta kava turi trumpesnį galiojimo terminą negu kavos pupelės, kurios vertingas aromatines ir skonines savybes išlaiko ilgiau. Baristos rekomenduoja šviežiai malti kavos pupeles kiekvienam kavos puodeliui.

Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė teigia, kad kavos skoniu galima mėgautis ne tik iš puodelio – ji siūlo išbandyti tris paprastus receptus ir tuo įsitikinti.

Kavos želė

Ingredientai:

  • 2 puodeliai juodos kavos;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • 100 g baltojo cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. želatinos;
  • 200 ml grietinėlės.

Gaminimas:

1. Šaukšte vandens 5 minutėms užmerkite želatiną.

2. Užvirkite pusę stiklinės vandens ir jame ištirpinkite baltą cukrų.

3. Pasiruoštą karštą kavą sumaišykite su vandens ir cukraus sirupu, tada sudėkite išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite. Palikite šiek tiek atvėsti.

4. Atvėsusį mišinį supilkite į indelius, stiklines ar formą, kurioje patieksite želė. Dėkite į šaldytuvą bent 8 valandoms, kad sustingtų.

5. Sustingusią želę papuoškite ir pagardinkite plakta grietinėle, pasaldinta ruduoju cukrumi.

Vida Press nuotr./Kavos želė
Vida Press nuotr./Kavos želė

Kavos blyneliai

Ingredientai:

  • mažas puodelis kavos (50 ml);
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 0,5 stiklinės pieno;
  • 1 stiklinė miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Kavoje ištirpinkite cukrų, sviestą ir druską. Leiskite atvėsti ir tada supilkite į pieną.

2. Į mišinį supilkite 1 kiaušinio plakinį ir plakite – plakant berkite išsijotus miltus, kad susidarytų vientisa masė.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iš tešlos formuokite blynelius ir kepkite.

Vida Press nuotr./Kavos blyneliai
Vida Press nuotr./Kavos blyneliai

Šokoladinė kava

Ingredientai:

  • 2 puodeliai karštos kavos;
  • 60 ml grietinėlės;
  • 2 valg. šaukšt. šokoladinio sirupo;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 cinamono lazdelės;
  • plaktos grietinėlės (papuošimui).

Gaminimas:

1. Į puodą supilkite šviežiai paruoštą juodą kavą, grietinėlę, šokoladinį sirupą ir cukrų. Pakaitinkite ant vidutinės kaitros maišydami, kol cukrus visiškai ištirps.

2. Gėrimą supilkite į 2 puodelius, pamaišykite cinamono lazdele, papuoškite plakta grietinėle.

Vida Press nuotr./Šokoladinė kava
Vida Press nuotr./Šokoladinė kava

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos