Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, ši daržovė – puikus ingredientas šokoladainiui, pyragui ar sausainiams, o visų šių gardėsių receptai yra genialiai paprasti.
„Nors moliūgai žmogui asocijuojasi su trintomis sriubomis ar troškiniais, tačiau apsiriboti vien šių patiekalų gamyba nevertėtų. Moliūgai puikiai tinka net gerai žinomiems desertams, tokiems kaip, pavyzdžiui, šokoladainis,“ – teigia ekspertė.
V.Juodkazienės nuomone, pagaminti šokoladainį su moliūgais paprasta, nes jo pagrindinis ingredientas – moliūgų tyrė, kurios kiekvienas gali pasigaminti pats arba įsigyti parduotuvėje.
„Šokoladainio recepte, kaip ir daugelyje kitų saldžių patiekalų su moliūgais, naudojama moliūgų tyrė. Geriausia, jei ši tyrė pagaminta iš naminių moliūgų – tokios galite įsigyti daugelyje parduotuvių arba pasigaminti patys. Moliūgų tyrė taip pat gali būti naudojama įvairių kepinių gamyboje – nuo moliūgų pyrago iki blynų, o kas svarbiausia, jos likučius nesunku sudėti į šaldiklį ir, kai reikia, vėl panaudoti“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi receptu.
Šokoladainis su moliūgais
Ingredientai:
- 130 g migdolų sviesto;
- 120 g moliūgų tyrės;
- 1 kiaušinis;
- 120 g medaus;
- 20 g nesaldintos kakavos miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paruoškite 20x20 cm kepimo skardą – įklokite į ją kepimo popieriaus ir atidėkite į šalį.
2. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maišytuvą ir maišykite tol, kol tešla taps vientisa ir minkšta.
3. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo skardą ir kepkite apie pusvalandį, kol įsmeigus medinį pagaliuką tešla prie jo neprikibs.
4. Iškeptą šokoladainį su moliūgais palaikykite 15 minučių kambario temperatūroje ir tuomet skanaukite.
Moliūgų pyragas
V.Juodkazienė siūlo išbandyti greitai pagaminamo moliūgų pyrago receptą.
Ingredientai:
- 2 stiklinės miltų;
- 1,5 stiklinės cukraus;
- 1 valg. šaukšt. valgomosios sodos;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 3 kiaušiniai;
- 1 stiklinė alyvuogių aliejaus;
- 400 g moliūgų tyrės.
glaistui:
- 200 g kreminio sūrio;
- 8 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 stiklinė cukraus pudros;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą ištepkite riebalais.
2. Dideliame dubenyje išmaišykite visus sausus ingredientus – miltus, cukrų, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir cinamoną.
3. Kitame dubenyje išmaišykite kiaušinius, alyvuogių aliejų ir moliūgų tyrę, kol masė taps vientisa. Šią skystą masę supilkite į sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
4. Supilkite gautą pyrago tešlą į kepimo skardą ir kepkite apie 40 minučių.
5. Leiskite pyragui atvėsti ir per tą laiką paruoškite glaistą – visus jam skirtus ingredientus išmaišykite elektriniu maišytuvu, kol masė taps puri ir vientisa. Tuomet ją užtepkite ant atvėsusio pyrago.
Sausainiai su tarkuotais moliūgais
Dar vienas skanėstas, kurį lengvai ir greitai galite pasigaminti vėsų rudens vakarą – traškūs moliūgų sausainiai. Maisto ekspertės V.Juodkazienės teigimu, moliūgų sausainiai yra sveikesnė gardumynų alternatyva, todėl ją išbandyti tikrai verta.
Ingredientai:
- 100 g sviesto;
- 100 g cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 kiaušinis;
- 300 g pilno grūdo miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 0,5 arbat. šaukšt. kardamono;
- 150 g tarkuoto moliūgo.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Paimkite vidutinio dydžio dubenį ir išmaišykite sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą ir kiaušinį, kol masė taps vientisa. Sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, imbierą ir kardamoną. Dar kartą išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
3. Į gautą masę sudėkite tarkuotus moliūgus. Išmaišykite. Naudodami valgomąjį šaukštą suformuokite vieno šaukšto dydžio rutuliukus ir dėkite juos ant kepimo skardos. Palikite tarpus, kad sausainiai kepdami nesusiliestų. Kiekvieną rutuliuką spustelėkite šaukštu, kad jis pasidarytų plokščias.
4. Sausainius kepkite apie 15-20 minučių, kol jie gražiai paruduos.