3 paprasti patiekalai su retesnėmis šakninėmis daržovėmis: sriuba, salotos ir troškinys

Bulvės, morkos, burokėliai – populiariausios šakninės daržovės, kuriose gausu organizmui naudingų medžiagų. Tačiau maisto specialistai siūlo atkreipti dėmesį ir į kitas rudens gėrybes, kurios praturtina mitybą ir yra labai naudingos sveikatai, rašoma pranešime žiniasklaidai. Dažnai pamirštamų ropių, pastarnokų ir kitų šakniavaisių vertę padės atskleisti keli paprasti receptai.
Šakninių daržovių patiekalas
Šakninių daržovių patiekalas / Vida Press nuotr.

„Ruduo yra pats geriausias metas mėgautis šviežiais šakniavaisiais, kurie dar visai neseniai vešėjo laukuose. Ridikai, salierai, ropės ir kitos daržovės intensyviai auga vasaros mėnesiais, kaupdamos įvairias maistines medžiagas“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, pastebinti, kad pastaraisiais metais vis populiaresnės tampa retesnės šakninės daržovės, pavyzdžiui, juodieji ir baltieji ridikai, ropės, pastarnokai, o štai salierų gumbų paklausa išlieka stabili.

Vida Press nuotr./Šakninės daržovės
Vida Press nuotr./Šakninės daržovės

„Salierų šaknys ypatingos tuo, jog jose yra sveikatai naudingų eterinių aliejų, kurie organizmą apsaugo nuo bakterijų ir grybelių. Tad valgant salierą natūraliai dezinfekuojama burnos, ryklės, skrandžio ir žarnyno gleivinė. Kūnas taip pat aprūpinamas kalcio, kalio, fosforo, natrio mikroelementais, amino rūgštimis ir B grupės vitaminais, vitaminu C ir PP. Beje, ši daržovė tonizuoja – padeda susigrąžinti prarastus elektrolitus ir praturtina organizmą mineralų turinčiais skysčiais, todėl patiekalus iš salierų rekomenduojama valgyti po sporto užsiėmimų ir treniruočių“, – teigia bendrovės maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas ir siūlo išbandyti 3 receptus su retesnėmis daržovėmis.

Aromatinga salierų sriuba

Ingredientai:

  • saliero šaknis;
  • 2–3 saliero stiebai;
  • ketvirtis šviežio kopūsto galvos;
  • 2 paprikos;
  • 2 morkos;
  • 3 svogūnai;
  • kelios skiltelės česnako;
  • lauro lapų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 stiklinė pomidorų pastos;
  • žiupsnelis krapų ir petražolių.

Gaminimas:

1. Supjaustykite daržoves: saliero šaknį ir stiebus, kopūstą, paprikas, 2 svogūnus. Morkas sutarkuokite.

2. Susmulkintas daržoves sukraukite į puodą ir suberkite prieskonius. Viską užpilkite maždaug 3 litrais vandens. Virkite 30 minučių.

3. Likusį svogūną susmulkinkite ir apkepinkite keptuvėje, sudėkite pomidorų pastą ir kelias minutes patroškinkite. Visą masę suverskite į sriubą ir dar 5 minutes pavirkite.

Fotolia nuotr./Salierų sriuba
Fotolia nuotr./Salierų sriuba

Salotos su ropėmis

A.Poleninas atkreipia dėmesį, kad ropės Lietuvoje auginamos kur kas seniau negu bulvės, tačiau dabar vartojamos kur kas rečiau.

Ingredientai:

  • 1 ropė;
  • 1 morka;
  • 1 obuolys;
  • 1 valg. šaukšt. grietinės;
  • po žiupsnelį pipirų ir druskos;
  • mėgstamų žalumynų.

Gaminimas:

Ropę supjaustykite arba sutarkuokite plonais šiaudeliais. Sutarkuokite obuolį ir morką. Viską sumaišykite su grietine, įberkite druskos ir pipirų. Papuoškite žalumynais.

Fotolia nuotr./Ropės su prieskoniais
Fotolia nuotr./Ropės su prieskoniais

Pastarnokų troškinys

Maisto gamybos eksperto teigimu, pastarnokų troškinys su morkomis ir imbieru – gardus ir lengvai virškinamas patiekalas, kuris greitai numalšins alkį ir padės jaustis žvaliai.

Ingredientai:

  • 400 g pastarnoko;
  • 400 g morkų;
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 3 valg. šaukšt. medaus;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 100 g lazdyno arba anakardžių riešutų;
  • po žiupsnelį druskos ir čiobrelių.

Gaminimas:

1. Supjaustytų morkų ir pastarnokų gabalėlius 5 minutėms įdėkite į verdantį vandenį. Tada vandenį nupilkite ir pasiruoškite daržoves kepti iki 200 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

2. Sumaišykite aliejų su citrinos sultimis, medumi, smulkintu česnaku ir prieskoniais. Padažą užpilkite ant daržovių gabalėlių ir sumaišykite. Viską sudėkite į skardą ir pašaukite į orkaitę.

4. Kepkite maždaug 30–40 minučių.

5. Riešutus susmulkinkite, sausai pakepinkite keptuvėje ir užberkite ant iškepusių šakninių daržovių.

123RF.com nuotr./Pastarnokai
123RF.com nuotr./Pastarnokai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis