Trimis įdomiais, tačiau nesudėtingais receptais pranešime žiniasklaidai dalinasi maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja Kristina Pišniukaitė. Jos manymu, pasiruošimas šventėms neturėtų kelti streso ir nuovargio, todėl jos siūlomi patiekalai – itin lengvai ir greitai pagaminami.
„Patarčiau meniu susidėlioti kiek iš anksto – tokiu būdu išvengsite streso, o parduotuvėje pirksite tik tai, kas numatyta ir sugaišite mažiau laiko. Kai kuriuos negendančius produktus galima įsigyti ankščiau, tačiau mėsą, žuvį ir daržoves geriausiai pirkti šviežius“, – įsitikinusi maisto tinklaraštininkė.
Įdarytos kiaušinių puselės su prosciutto traškučiu
Tinka ne tik šventinę dieną, bet ir rytą po jos, kuomet ant stalo lieka daug nesuvalgytų virtų kiaušinių.
Ingredientai:
- 6 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. majonezo;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
- 1 arbat. šaukšt. obuolių acto;
- 1/2 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
- druskos;
- pipirų;
- 2-4 gabalėliai prosciutto kumpio;
- daigų, papuošimui.
Gaminimas:
1. Pirmiausia, kietai išvirkite kiaušinius. Geriausiai naudoti kambario temperatūros kiaušinius bei dėti juos į jau verdantį vandenį. Ten pat įberti šaukštelį druskos bei šaukštą acto. Pavirus kiaušinius 10 minučių, dėti juos kelioms minutėms į šaltą vandenį ir tik tuomet lupti.
2. Nuluptus kiaušinius pjaukite per pusę ir atsargiai išimkite trynius. Dubenyje trynius sumaišykite su majonezu, garstyčiomis, actu, paprika, druska ir pipirais. Šia paruoštą masę įdarykite kiaušinių baltymų puseles.
3. Prosciutto kumpį dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min. Jam iškepus, leiskite atvėsti – netrukus kumpis taps traškus. Šiuos traškučius dėkite ant įdarytų kiaušinio puselių, viską papuoškite daigais.
Kreminės žirnelių, šoninės ir čederio sūrio salotos
Tai gaivesnė, ryškesnė, šiek tiek sveikesnė tradicinės mišrainės versija.
Ingredientai:
- 400 g šviežių arba šaldytų žirnelių;
- 150 g šoninės;
- 150 g čederio sūrio;
- sauja ridikėlių;
- česnako laiškų;
- druskos;
- pipirų;
- 2 valg. šaukšt. majonezo;
- 4 valg. šaukšt. graikiško jogurto.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai, imkitės žirnelių – jei naudojate šaldytus, juos atitirpinkite. Šoninę ir čederį supjaustykite smulkiais kubeliais.
2. Šoninės gabalėlius paskrudinkite keptuvėje.
3. Dubenėlyje sumaišykite žirnelius, skrudintą šoninę, sūrį, ridikėlius, druską, pipirus, majonezą ir graikišką jogurtą. Prieš patiekiant, salotas papuoškite smulkintais česnako laiškais.
Kiaulienos išpjova su česnakiniu medaus glajumi
Puikus vienos skardos karštas patiekalas šventiniam stalui. Ypatingo skonio mėsai suteikia glajus.
Ingredientai:
- 2 kiaulienos išpjovos gabalėliai;
- 1 valg. šaukšt. sviesto (arba aliejaus);
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/2 arbat. šaukšt. pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
- šviežio čiobrelio (tinka ir džiovintas);
- šviežio rozmarino (tinka ir džiovintas);
- 10 mažų bulvyčių;
- šparaginių pupelių;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus.
glajui:
- 3 valg. šaukšt. medaus;
- 1 skiltelė česnako;
- 4 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 1/2 apelsino sultys;
- 1 arbat. šaukšt. krakmolo.
Gaminimas:
1. Labai švariai nuplaukite bulves. Jas pjaukite perpus, sumaišykite su aliejumi ir žiupsniu druskos.
2. Nedideliame indelyje pasiruoškite prieskonių mišinį kiaulienai: minkštą sviestą sumaišykite su visais prieskoniais bei smulkintu šviežiu čiobreliu ir rozmarinu. Šiuo prieskonių sviestu įtrinkite kiaulieną. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite bulvytes ir kiaulieną bei pašaukite į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę. Kepkite 40 min.
3. Šparagines pupeles sumaišykite su šlakeliu aliejaus, žiupsneliu druskos bei dėkite prie kepančios kiaulienos ir bulvių. Viską kepkite dar 15 minučių (t. y. mėsa kartu su bulvėmis iš viso keps 55 min).
4. Dabar imkitės glajaus. Į nedidelę keptuvę dėkite medų, įtarkuokite česnako, pilkite soją ir apelsinų sultis. Maišykite ir kaitinkite kol viskas pavirs į vientisą masę. Atskirame dubenėlyje sumaišykite krakmolą ir šaukštą vandens, šį mišinį pilkite į padažą keptuvėje. Viską maišykite, kol padažas sutirštės iki tepamos konsistencijos. Iškepusią mėsą palikite atvėsti 10 min., paskui ją aptekite glajumi ir pjaustykite norimo dydžio gabalėliais.