3 patiekalai iš kiaulienos mentės: išbandykite plėšytą, virkite sriubą ar guliašą

Kiauliena – viena populiarausių mėsos rūšių. Vasarą iš kiaulienos gaminami šašlykai, kepsniai, įvairūs troškiniai. Maisto gaminimo ekspertai teigia, jog šią mėsą paruošite itin skaniai, jei atkreipsite dėmesį, kam geriausiai tinkamos skirtingos gyvūno skerdienos dalys.
Plėšyta kiauliena su bulvėmis
Plėšyta kiauliena su bulvėmis / Vida Press nuotr.

Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamo prekybos tinklo „Iki“ mėsos eksperto Gintaro Bačkovo, viena iš mėgstamiausių kiaulienos dalių yra mentė. O ją paruošti galima labai įvairiai, mentė turi ir šiek tiek riebalo, todėl viską tinkamai darant ši mėsos dalis išlieka ypač sultinga. Geriausiai ją iš lėto troškinti žemoje temperatūroje. Tokiu būdu paruošta mėsa tiesiog subyrės palietus ją šakute.

Iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas ir faršas arba smulkinta mėsa. Ši kiaulienos dalis tiks įvairiausiems troškiniams, mėsainiams arba naminiams kebabams gaminti. Kiaulienos mentė dažnai naudojama ir meksikietiškoje virtuvėje: lėtai ištroškinta mėsa dedama į takus arba buritus, iš jos gaminamos čili sriubos.

Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa ar guminė ji iš karto netampa.

Skirtingai nei liesesnė nugarinė, kiaulienos mentė yra labai paprastai paruošiama. Be to, nereikėtų jaudintis, kad ją perkepsite. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa ar guminė ji iš karto netampa.

Kaip teigia G.Bačkovas, prieš renkantis kiaulienos mentės gabalėlį reikėtų įsitikinti, kad jis tinkamas: šviežia mėsa turi būti rausvai raudonos spalvos, šiek tiek marmurinė. Mėsos, kurios spalva yra blyški arba ant jos yra patamsėjusių dalių, reikėtų vengti. Kiaulienos mentę geriausia ruošti vos nusipirką. Vis dėlto, jeigu iš karto to padaryti nepavyksta, – geriausia ją šaldytuve laikyti apie dvi–tris dienas. Jeigu per pirmąsias tris dienas nuo įsigijimo mėsos ruošti nežadate – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje kiaulienos mentė gali būti apie šešis mėnesius.

Mėsos ekspertas siūlo patiekalų su kiaulienos mente pasigaminti namuose ir dalijasi 3 paprastais receptais.

Grilyje kepta plėšyta kiauliena

Ingredientai:

  • didelis gabalas kiaulienos mentės;
  • 2 šaukštai smulkinto česnako;
  • 2 šaukštai smulkinto šviežio rozmarino;
  • 2 šaukšteliai druskos;
  • 1 šaukštelis šviežiai maltų pipirų;
  • ¼ puodelio alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštai garstyčių.

Gaminimas:

1. Nedideliame indelyje sumaišykite česnaką, rozmariną, druską ir pipirus. Įpilkite alyvuogių aliejaus, garstyčių ir viską sumaišykite.

2. Gautu padažu įtrinkite kiaulienos mentę, ją uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve nuo 2 iki 24 valandų. Prieš kepant mėsą išimkite iš šaldytuvo ir atšildykite iki kambario temperatūrls.

3. Įkaitinkite grilį ir apskrudinkite mentę ant aukštos ugnies. Galiausiai sumažinkite ugnį iki 120–140 laipsnių, sudėkite mėsą į indą, jį uždenkite ir ant nedidelės ugnies kepkite mėsa apie 4–6 valandas.

4. Iškepusiai mėsai leiskite apie 10 minučių „pailsėti“ ir galiausiai suplėšykite ją šakute.

5. Plėšytą mėsą galite patiekti vieną, su mėgstamais garnyrais, ji puikiai tinka gaminant takus, buritas ar plėšytos kiaulienos mėsainius.

Vida Press nuotr./Plėšyta kiauliena su bulvėmis
Vida Press nuotr./Plėšyta kiauliena su bulvėmis

Meksikietiška sriuba „Posole“

Ingredientai:

  • kelios susmulkintos aitriosios paprikos;
  • 3 puodeliai vištienos sultinio;
  • keli šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • gabalėlis supjaustytos kiaulienos mentės;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 puodeliai susmulkinto svogūno;
  • 6 sumaltos česnako skiltelės;
  • 1,5 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • ¾ šaukštelio maltos kalendros;
  • ¾ šaukštelio maltų kmynų;
  • keli supjaustyti pomidorai;
  • purškiamo aliejaus;
  • kelios kukurūzų tortilijos;
  • ryšelis šviežių kalendrų.

Gaminimas:

1. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę. Įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepkite aitriąsias paprikas.

2. Į kitą švarią keptuvę taip pat įpilkite aliejaus, apibarstykite kiaulienos gabaliukus druska ir kepkite apie 6 minutes, kol kiauliena gražiai apskrus. Mėsą išimkite, keptuvę pavalykite, įpilkite 1 arbatinį šaukštelį aliejaus, įkaitinkite iki vidutinės kaitros, sudėkite svogūną, česnaką ir viską kepkite pamaišydami. Galiausiai berkite raudonėlį, maltas kalendras, kmynus ir dar šiek tiek patroškinkite. Sudėkite pipirus, pomidorus, kiaulieną, įberkite druskos ir viską dar šiek tiek patroškinkite.

3. Galiausiai gautą mišinį sudėkite į verdantį sultinį ir viską dar apie 20 minučių patroškinkite.

4. Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitinkite orkaitę, skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite tortilijas, jas papurškite aliejumi ir pakepkite kelias minutes, kol šios gražiai apskrus.

5. Sriubą patiekite su tortilijomis, šviežiomis kalendromis ir šaukšteliu natūralaus jogurto arba grietinės.

Vida Press nuotr./Plėšyta kiauliena su bulvėmis
Vida Press nuotr./Plėšyta kiauliena su bulvėmis

Kiaulienos guliašas

Ingredientai:

  • 0,5 kg kiaulienos mentės;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • kelios morkos, supjaustytos gabalėliais;
  • šlakelis sultinio;
  • mėgstamo pomidorų padažo;
  • 1 susmulkintas svogūnas.

Gaminimas:

1. Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 20 min.

2. Išvirusią mėsą dėkite į įkaitintą keptuvę ir įpilkite stiklinę sultinio. Tuomet į keptuvę dėkite morkas, svogūnus, druskos ir pipirų. Viską uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 10–15 minučių. Vėliau pilkite mėgstamą pomidorų padažą ir dar kiek patroškinkite.

3. Patiekite su bulvių koše, grikiais, salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.

Mariaus Žičiaus nuotr./Guliašas
Mariaus Žičiaus nuotr./Guliašas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis