Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, jei dar nebandėte, verta atkreipti dėmesį į blyškiąsias baltakojess krevetes – labai universalus produktas.
Krevetėmis galima gardinti įvairiausias salotas – jos ypač tinka su pomidorais, net su mangais, krevetėmis dažnai gardinami įvairiausi makaronų patiekalai, jos gali būti troškinamos grietinėlėje ar tiesiog česnakiniame svieste ir patiekiamos su paskrudinta duona. Be to, didesnės, tokios kaip blyškiosios baltakojės krevetės puikiai tinka kepti ir ant grilio.
Krevečių skonis ypatingai atsiskleidžia pagardinus jas česnaku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis, citrina ar aštresniais prieskoniais. Be to, jas galima valgyti ir visai termiškai neapdorotas, vos pamarinavus citrinų sultyse.
Mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3–4, didesnes – 5–8 minutes.
Tiesa, kelias taisykles ruošiant krevetes žinoti pravartu. Gaminant šį produktą svarbiausia jų neperkepti. Mat netinkamai jas paruošus – tekstūra gali tapti tarsi guminė. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus švelniai rausvą spalvą.
V.Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastai paruošiamus, daug jėgų nereikalaujančius, tačiau ypatingo skonio patiekalus su blyškiosiomis baltakojėmis krevetėmis.
Ant grilio keptas krevečių vėrinukas su svogūnų laiškais
Ingredientai:
- Blyškiųjų baltakojų krevečių;
- žaliosios citrinos (laimo);
- alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio pipirų;
- svogūno laiškų.
Gaminimas:
1. Krevečių marinuoti nebūtina, pakanka apšlakstyti alyvuogių aliejumi su žaliųjų citrinų sultimis, pabarstyti trupučiu pipirų ir druskos. Paskanintas krevetes suverkite ant iešmelio.
2. Iki vidutinės temperatūros įkaitinkite grilį. Suvertas ant iešmelio krevetes kepkite 2–3 minutes visą laiką vartydami, kad gražiai apskrustų. Svarbiausia, neperlaikykite ant ugnies, kitaip jos taps kietos ir sausos.
3. Prieš patiekdami apibarstykite šviežiais, smulkintais svogūnų laiškais.
Krevetės su citrininio sviesto padažu
Ingredientai:
- 1/3 puodelio sviesto;
- 4 susmulkintų skiltelių česnako;
- 800 g blyškiųjų baltakojų krevečių;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio pipirų;
- 0,5 citrinos;
- 2 šaukštų vandens;
- šviežių smulkintų petražolių.
Gaminimas:
1. Didelėje keptuvėje ištirpinkite kelis šaukštus sviesto. Suberkite česnaką ir jį pakepkite. Tuomet sudėkite krevetes, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų, viską maišydami pakepkite apie 4 minutes.
2. Sudėkite į keptuvę likusį sviestą, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite vandens ir viską dar šiek tiek patroškinkite.
3. Galiausiai papuoškite krevetes šviežiomis smulkintomis petražolėmis ir patiekite su ryžiais ar makaronais.
Tailandietiška sriuba su krevetėmis
Ingredientai:
- gabalėlio sviesto;
- saujos blyškiųjų baltakojų krevečių;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio pipirų;
- kelių skiltelių susmulkinto česnako;
- susmulkinto svogūno;
- susmulkintos paprikos;
- kario pastos;
- nedidelio gabalėlio tarkuoto imbiero;
- skardinės kokosų pieno;
- kelių stiklinių daržovių sultinio;
- citrinos;
- saujos smulkintų kalendrų.
Gaminimas:
1. Puode išlydykite sviestą, nuolat maišydami 2–3 minutes pakepinkite krevetes, suberkite druską ir pipirus. Atidėkite į šalį.
2. Kitame puode pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną, papriką, kol daržovės suminkštės. Įmaišykite imbierą, kario pastą ir pakepinkite dar 2 minutes. Maišydami pamažu supilkite kokosų pieną, daržovių sultinį ir užvirinkite. Sumažinę karštį virkite apie 10 minučių, kol sriuba ims tirštėti.
3. Suberkite į puodą krevetes, įspauskite citrinos sulčių, įmaišykite smulkintas kalendras. Patiekite iš karto.