„Balta žuvis – ne tik labai naudinga sveikatai, bet ir greit pagaminama, ją paruošti neatims nei daug laiko, nei jėgų, ypač jei pirksite jau išdorotą. Kad ją paruoštumėte namuose, teliks tik supjaustyti ir apibarstyti prieskoniais, tada termiškai apdoroti ir mėgautis “, – sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Gaminant svarbu nepersistengti
Maisto ekspertė sako, kad ruošiant žuvį jos nereikėtų apsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinktis lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių.
„Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, ją ruošiant reikėtų nepadauginti ir prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis tuos, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus“, – teigia V. Juodkazienė.
Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai.
Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet galite rinktis aštresnius pipirus. Taip pat galima naudoti ir šviežias prieskonines žoleles, pavyzdžiui, gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą.
Kalbėdama apie subtilaus skonio paltusinę plekšnę, maisto ekspertė pasakoja, kad ją, kaip ir kitą žuvį, ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais, be to, ją itin patogu kepti kepsninėje ant žarijų. Plekšnė taip pat puikiai tinka ir virti ant garų arba rūkyti. O jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.
„Jeigu norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje. Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių. Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos“, – pataria maisto ekspertė.
V.Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastus būdus paruošti paltusinę plekšnę. Visi jie užtikrins itin skanų rezultatą.
Paltusinė plekšnė su citrina ir sviestu
Ingredientai:
- paltusinės plekšnės;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/8 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 4 valg. šaukšt. tirpinto sviesto;
- citrinos sulčių;
- 1 smulkiai pjaustytas svogūnas;
- 1 arbat. šaukšt. paprikos miltelių;
- šviežių petražolių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia kepimo formą ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 165 °C temperatūros.
2. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite juos į kepimo indą ir apibarstykite druska bei pipirais.
3. Mažame dubenėlyje arba matavimo puodelyje sumaišykite ištirpintą sviestą, 2 šaukštus citrinos sulčių ir smulkintą svogūną.
4. Gautu citrininiu sviestu apipilkite žuvį ir viską apibarstykite paprikos milteliais.
5. Įkaitintoje orkaitėje žuvį kepkite apie 15–20 minučių. Galiausiai pagardinkite šviežiomis petražolėmis ir patiekite su mėgstamu garnyru.
Skrudinta paltusinė plekšnė
Ingredientai:
- paltusinės plekšnės;
- 1 valg. šaukšt. maltos paprikos;
- 1 valg. šaukšt. smulkintų petražolių;
- 2 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 1/2 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. svogūnų miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. kajeno pipirų;
- 1/2 arbat. šaukšt. baltųjų pipirų;
- 1/2 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 1/2 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Pirmiausia dubenėlyje sumaišykite papriką, petražoles, druską, česnako miltelius, svogūnų miltelius, kajeno pipirus, juoduosius pipirus, čiobrelius ir raudonėlį.
2. Žuvies gabalėlius patepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite pasiruoštu prieskonių mišiniu.
3. Ant didelės kaitros įkaitinkite keptuvę. Į gerai įkaitintą keptuvę dėkite žuvies gabalėlius ir kepkite maždaug po 2–3 min. iš kiekvienos pusės. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Džiūvėsėliuose apvoliota kepta paltusinė plekšnė
Ingredientai:
- paltusinės plekšnės;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 2 dideli kiaušinių baltymai;
- 2/3 puodelio duonos trupinių;
- alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- citrinos sulčių ir citrinos;
- 1/2 puodelio vištienos sultinio;
- 1 valg. šaukšt. kaparėlių;
- šviežių petražolių.
Gaminimas:
1. Pagardinkite žuvį druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C laipsnių temperatūros.
2. Negiliame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus. Į kitą indą suberkite duonos trupinius.
3. Kiekvieną žuvies gabalėlį panardinkite į kiaušinių baltymus, tuomet apvoliokite duonos trupiniuose.
4. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę ir į ją įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į keptuvę dėkite žuvį ir iš kiekvienos pusės kepkite 4–5 minutes.
5. Toje pačioje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, supilkite citrinos sultis, vištienos sultinį, suberkite druską ir pipirus ir užvirkite. Maišydami padažą pavirkite apie 3–4 minutes, kol jis sutirštės. Galiausiai į keptuvę suberkite kaparėlius.
6. Patiekdami žuvį apipilkite ją pagamintu padažu. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir šviežiomis petražolėmis.