Klasikinė obuolienė
Ingredientai:
- 2 kg obuolių;
- 500 g cukraus;
- 4–5 gvazdikėliai.
Gaminimas:
1. Obuolius nulupkite (jei tingisi, galima palikti ir su žievelėmis), supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
2. Dėkite obuolius į puodą, kuriame virsite, suberkite cukrų, išmaišykite ir palaikykite kelias valandas, kol atsiras skysčio.
3. Meskite į puodą kelis gvazdikėlius, užkaiskite ir virkite ant nedidelės ugnies 30–35 min. Obuoliai turi gerokai suvirti, tačiau vienas kitas stambesnis gabaliukas gali būti likęs. Nuolat maišykite, kad nesviltų.
4. Sukrėskite į paruoštus stiklainius, kai atvės, užsukite dangtelius ir laikykite šaltai.
Pertrinta obuolienė su prieskoniais
Ingredientai:
- 2 kg saldžiarūgščių obuolių;
- 400 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių.
Gaminimas:
1. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, užpilkite cukrumi ir palaikykite kelias valandas.
2. Kai prisikaupia skysčio, puodą užkaičiame ant nedidelės kaitros, suberiame prieskonius ir verdame apie valandą – obuoliai turi būti visiškai sukritę. Būtinai maišykite!
3. Gautą masę pertrinkite per plieninį sietą arba sutrinkite įmerkiamu elektriniu trintuvu.
4. Dar karštą obuolienę supilstykite į stiklainius, atvėsus, užsukite dangtelius. Laikykite šaltai.
Becukrė obuolienė
Ingredientai:
- 2 kg obuolių;
- 100 ml obuolių arba apelsinų sulčių, arba vandens;
- 0,5 citrinos išspaustos sultys;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono (nebūtina).
Gaminimas:
1. Obuolius nuplaukite, jei norite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir pašalinkite sėklalizdžius.
2. Dėkite obuolius į storadugnį puodą arba troškintuvą, supilkite sultis, suberkite cinamoną (jei naudojate). Troškinkite ant labai nedidelės ugnies arba dar geriau orkaitėje apie 40–50 min.
3. Suvirusius obuolius sutrinkite elektriniu smulkintuvu, tada darsyk užkaitinkite iki virimo ir supilstykite į paruoštus stiklainius. Laikykite šaltai.