Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas, pastaraisiais metais žmonės vis labiau domisi sveikesnėmis kepinių ir konditerijos gaminių alternatyvomis, renkasi lengvesnius, natūralesnius, gaivesnio skonio kepinius. Daugėja ir tokių, kurie dairosi kepinių be glitimo, ieško saldėsių visai be cukraus ar su itin mažu jo kiekiu.
„Net ir prieš didžiausias žiemos šventes žmonėms aktualūs mažiau kalorijų turintys, natūralesni desertai – su uogomis – šviežiomis ar šaltyje džiovintomis (liofilizuotomis) – uogų tyrėmis, gaiviais pertepimais (grietinėlės, panakotos, maskarponės ar rikotos). Taip pat pamažu atsisakoma gausiai ir įvairiomis spalvomis dekoruotų saldėsių, tačiau su Kalėdomis asocijuojančių dekoro elementų prieš šventes nevengiama“, – sako ekspertas.
Vis tik, jo teigimu, vyraujanti tendencija – saldūs, sotūs, skonio turtingi tortai ir pyragai. Prekybos tinklo maisto ekspertas dalijasi 3 lengvai pagaminamų kepinių receptais.
Morkų pyragas su varškės kremu
Ingredientai:
- 280 g miltų;
- 2 stiklinių per burokinę tarką sutarkuotų morkų (maždaug 2 didelės morkos);
- 400 g cukraus;
- 250 ml alyvuogių aliejaus;
- 100 g varškės;
- 3 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 80 g graikinių riešutų;
- 150 g konservuotų ananasų.
varškės glaistui:
- 2 valg. šaukšt. minkšto sviesto;
- 120 g varškės;
- 50 g grietinės;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 150 g cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Į vieną indą sudėkite ir išmaišykite visus pyrago tešlai reikalingus sausus, o į kitą – skystus ingredientus.
2. Išmaišius viską atskirai, sumaišykite viską viename dubenyje, o tada krėskite į kepimo formą ir šaukite į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę.
3. Kepkite apie valandą. Patikrinti, ar pyragas iškepęs, galima mediniu pagaliuku – tešla turi būti drėgna, bet per daug nelipti.
4. Visus glaistui reikiamus produktus ištrinkite ir gautą masę užtepkite ant atvėsusio pyrago.
Obuolių pyragas, kuriame nesijaučia kieti obuoliai
Ingredientai:
- 7 vidutinio dydžio obuoliai;
- gabalėlis sviesto;
- cukraus;
- cinamono.
pagrindui:
- 200 g sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 150 g cukraus;
- vanilinio cukraus;
- 360 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Nulupkite ir griežinėliais supjaustykite obuolius. Juos suberkite į keptuvę kartu su nedideliu sviesto gabalėliu. Troškinkite obuolius ant žemos temperatūros, o jiems sušilus pagal skonį įberkite cukraus ir cinamono, tačiau troškinti dar nenustokite.
2. Kol išsitroškins obuoliai, paruoškite pyrago pagrindą. Ištirpdykite jam skirtą sviestą, supilkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius, įberkite 150 g cukraus, pagal skonį vanilinio cukraus ir viską išmaišykite.
3. Galiausiai į masę suberkite persijotus miltus bei kepimo miltelius.
4. Pyrago masę ir obuolius sumaišykite, krėskite į indą ir kepkite 180°C temperatūroje apie 45 min.
„Skanios“ spalvos burokėlių pyragas
Ingredientai:
- 200 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. cukraus pudros;
- 100 g sviesto, vidutinio kietumo, supjaustyto 1,5 cm kubeliais;
- 1 kiaušinis;
- 2 valg. šaukšt. vandens;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
įdarui:
- 350 g virtų ir nuluptų burokėlių;
- 125 ml grietinėlės;
- 2 kiaušiniai;
- 175 g tamsaus muskovado cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 1 citrinos sutarkuota žievelė.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros.
2. Tuo metu pirštais sutrinkite miltus ir sviestą iki rupių trupinių.
3. Kitame inde sumaišykite likusius pagrindo ingredientus.
4. Miltų ir sviesto trupinių dubenyje padarykite duobelę ir į ją supilkite kiaušinio ir kitų ingredientų mišinį. Naudodami peilį lengvai įmaišykite skystus ingredientus į miltų ir sviesto mišinį. Jeigu tešla atrodo per sausa, įpilkite šlakelį vandens. Kai tešla pradės kibti, rankomis suformuokite rutulį, apvyniokite jį maistine plėvele ir bent 15 minučių įdėkite į šaldytuvą.
5. Darbastalio paviršių pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą maždaug į 3 mm storio lakštą. Dėkite jį į sviestu išteptą kepimo skardą, ant viršaus klokite gabalą kepimo popieriaus ir priberkite žirnių, ryžių ar kitų kietų kruopų. Po 15 minučių kepimo išimkite kruopas ir kepimo popierių ir kepkite pyrago pagrindą dar apie 8–10 minučių. Išėmę pyragą sumažinkite orkaitės kaitrą iki 180°C temperatūros.
6. Išvirtus ir nuluptus burokėlius supjaustykite kubeliais ir sutrinkite juos kartu su grietinėle. Kitame inde pirmiausia sumaišykite kiaušinius ir cukrų, tuomet supilkite burokėlių masę ir likusius ingredientus, viską gerai išmaišykite.
7. Supilkite burokėlių masę ant pyrago ir kepkite orkaitėje apie 30–40 minučių, kol pakračius pyragą drebės tik jo vidurys. Prieš patiekiant leiskite atvėsti.