3 receptai iš knygos „Valgyti negalima susilaikyti“: svogūnų sriuba, aštrūs lęšiai ir daržovių troškinys

„Valia neturi nieko bendro su gurgiančiu pilvu po badavimo dienos“, – teigia mitybos specialistė Toma Dvelytė ir tikina, kad svarbiausia įsiklausyti į fiziologinius pojūčius ir daugiau dėmesio skirti bendram sveikatos gerinimui, o ne tik svorio mažinimui. Norvegijoje sveikatos mokslų magistro laipsnį apsigynusi mitybos ekspertė drauge su maisto stiliste Indre Kazėnaite išleido knygą, kurioje dalinasi kūrybiškais būdais gaminti veganiškus valgius. 
Patiekalai iš naujosios knygos
Patiekalai iš naujosios knygos / Leidyklos nuotr.

„Tikiu, kad žinios yra galia. Ieškodamas, mokydamasis ir skaitydamas žmogus suteikia sau stiprybės, geba lengviau pasirinkti bei atsispirti pagundai nuklysti su minia. Savo knyga siekiame skatinti žmonių sąmoningumą“ – leidyklos „Alma Littera“ pranešime žiniasklaidai pasakoja T.Dvelytė.

Nors kelyje sveikos mitybos link duobių netrūksta, maisto stilistė ir intuityvaus valgymo šalininkė I.Kazėnaitė teigia, kad viskas gali būti daug paprasčiau nei atrodo.

„Pati augaline mityba susidomėjau kartą sudariusi pirkinių sąrašą ir jame nusprendusi palikti tik tai, ko norėčiau iš tikrųjų. Išbraukiau iš jo visus iš įpročio pirktus produktus ir nustebau pamačiusi, kad sąrašas tapo trumpas ir labai konkretus – krepšelyje nugulė mėgstami vaisiai ir daržovės, riešutai“, – prisiminimais dalijasi I.Kazėnaitė.

Leidyklos nuotr. /Toma Dvelytė ir Indrė Kazėnaitė
Leidyklos nuotr. /Toma Dvelytė ir Indrė Kazėnaitė

Knygoje „Valgyti negalima susilaikyti“ autorės dalijasi patarimais ir įžvalgomis apie sąmoningumą, pokyčių iniciavimą mitybos racione bei neigia visuomenėje įsigalėjusius stereotipus. Jūsų dėmesiui – 3 receptai iš ką tik pasirodžiusios knygos.

Svogūnų sriuba su grikių kukuliais

Ingredientai:

  • 200 ml miso sultinio;
  • 1 valg. šaukšt. grikių miltų;
  • 3 valg. šaukšt. vandens;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 dideli svogūnai;
  • 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • žiupsnelis juodgrūdžių sėklų;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Ruošiame miso sultinį – puode užverdame stiklinę vandens, dedame du arbatinius šaukštelius miso pastos ir gerai išmaišome.

2. Ištirpiname kokosų aliejų ir jame apkepame žiedais pjaustytus svogūnus, kol šie visiškai suminkštės ir švelniai apskrus. Šiek tiek pasūdome.

3. Atskirame indelyje užmaišome kukulių tešlą – neskrudintų grikių miltus sumaišome su 3 šaukštais vandens, įtarkuojame skiltelę česnako, pasūdome. Gerai išminkome ir formuojame mažus kukulius. Juos metame į verdantį vandenį ir verdame apie 5–7 min., kol iškils į paviršių.

4. Iškepusius svogūnus sudedame į miso sultinį, gerai išmaišome, beriame juodgrūdžių sėklų, juodųjų pipirų ir sudedame išvirusius grikių kukulius.

Leidyklos nuotr. /Svogūnų sriuba su grikių kukuliais
Leidyklos nuotr. /Svogūnų sriuba su grikių kukuliais

Aštrūs lęšiai

Ingredientai:

  • 100 g žaliųjų lęšių;
  • ½ nedidelės saldžiosios paprikos;
  • ½ nedidelio svogūno;
  • 1 pomidoras;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo;
  • 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • ¹⁄₃ arbat. šaukšt. kumino;
  • ¹⁄₃ arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • ¹⁄₃ arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
  • ¹⁄₃ arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • 1 saujelė svogūnų laiškų;
  • kelios šakelės šviežios kalendros;
  • 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Lęšius užpilame stikline vandens ir verdame, kol suminkštės ir sugers visą vandenį. Pasūdome tik baigus virti.

2. Nedideliais kubeliais pjaustome svogūną, saldžiąją papriką, pomidorą ir česnaką. Beriame į gerai įkaitintą keptuvę su kokosų aliejumi. Maišydami kepame, kol daržovės suminkštės, tada pilame pomidorų pastą ir klevų sirupą, gardiname prieskoniais. Dar kelias minutes maišydami kepame jau ant mažesnės kaitros.

3. Į daržovių masę dedame lęšius ir gerai išmaišome. Skaniname smulkintais svogūnų laiškais ir šviežiomis kalendromis.

Leidyklos nuotr. /Aštrūs lęšiai
Leidyklos nuotr. /Aštrūs lęšiai

Šakninių daržovių troškinys

Ingredientai:

  • ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustyto saliero gumbo;
  • ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustytų morkų;
  • ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustytų burokėlių lapų;
  • 1 nedidelis pastarnokas;
  • ¹⁄₃ stiklinės pomidorų pastos;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 valg. šaukšt. žemės riešutų;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 1 stiklinė vandens
  • ¹⁄₃ arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Kokosų aliejuje apkepiname smulkintas daržoves, įtarkuojame česnaką. Daržovės turi suminkštėti ir apskrusti. Joms iškepus, dedame pomidorų pastą ir užpilame vandeniu. Gerai išmaišome. Barstome ciberžolę, pasūdome. Troškiname kelias minutes ant nedidelės kaitros.

2. Prieš valgant į troškinį įmaišome tahini, apibarstome žemės riešutais.

Leidyklos nuotr. /Šakninių daržovių troškinys
Leidyklos nuotr. /Šakninių daržovių troškinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis