„Tikiu, kad žinios yra galia. Ieškodamas, mokydamasis ir skaitydamas žmogus suteikia sau stiprybės, geba lengviau pasirinkti bei atsispirti pagundai nuklysti su minia. Savo knyga siekiame skatinti žmonių sąmoningumą“ – leidyklos „Alma Littera“ pranešime žiniasklaidai pasakoja T.Dvelytė.
Nors kelyje sveikos mitybos link duobių netrūksta, maisto stilistė ir intuityvaus valgymo šalininkė I.Kazėnaitė teigia, kad viskas gali būti daug paprasčiau nei atrodo.
„Pati augaline mityba susidomėjau kartą sudariusi pirkinių sąrašą ir jame nusprendusi palikti tik tai, ko norėčiau iš tikrųjų. Išbraukiau iš jo visus iš įpročio pirktus produktus ir nustebau pamačiusi, kad sąrašas tapo trumpas ir labai konkretus – krepšelyje nugulė mėgstami vaisiai ir daržovės, riešutai“, – prisiminimais dalijasi I.Kazėnaitė.
Knygoje „Valgyti negalima susilaikyti“ autorės dalijasi patarimais ir įžvalgomis apie sąmoningumą, pokyčių iniciavimą mitybos racione bei neigia visuomenėje įsigalėjusius stereotipus. Jūsų dėmesiui – 3 receptai iš ką tik pasirodžiusios knygos.
Svogūnų sriuba su grikių kukuliais
Ingredientai:
- 200 ml miso sultinio;
- 1 valg. šaukšt. grikių miltų;
- 3 valg. šaukšt. vandens;
- 1 skiltelė česnako;
- 2 dideli svogūnai;
- 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
- žiupsnelis juodgrūdžių sėklų;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Ruošiame miso sultinį – puode užverdame stiklinę vandens, dedame du arbatinius šaukštelius miso pastos ir gerai išmaišome.
2. Ištirpiname kokosų aliejų ir jame apkepame žiedais pjaustytus svogūnus, kol šie visiškai suminkštės ir švelniai apskrus. Šiek tiek pasūdome.
3. Atskirame indelyje užmaišome kukulių tešlą – neskrudintų grikių miltus sumaišome su 3 šaukštais vandens, įtarkuojame skiltelę česnako, pasūdome. Gerai išminkome ir formuojame mažus kukulius. Juos metame į verdantį vandenį ir verdame apie 5–7 min., kol iškils į paviršių.
4. Iškepusius svogūnus sudedame į miso sultinį, gerai išmaišome, beriame juodgrūdžių sėklų, juodųjų pipirų ir sudedame išvirusius grikių kukulius.
Aštrūs lęšiai
Ingredientai:
- 100 g žaliųjų lęšių;
- ½ nedidelės saldžiosios paprikos;
- ½ nedidelio svogūno;
- 1 pomidoras;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo;
- 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- ¹⁄₃ arbat. šaukšt. kumino;
- ¹⁄₃ arbat. šaukšt. ciberžolės;
- ¹⁄₃ arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
- ¹⁄₃ arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 1 saujelė svogūnų laiškų;
- kelios šakelės šviežios kalendros;
- 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Lęšius užpilame stikline vandens ir verdame, kol suminkštės ir sugers visą vandenį. Pasūdome tik baigus virti.
2. Nedideliais kubeliais pjaustome svogūną, saldžiąją papriką, pomidorą ir česnaką. Beriame į gerai įkaitintą keptuvę su kokosų aliejumi. Maišydami kepame, kol daržovės suminkštės, tada pilame pomidorų pastą ir klevų sirupą, gardiname prieskoniais. Dar kelias minutes maišydami kepame jau ant mažesnės kaitros.
3. Į daržovių masę dedame lęšius ir gerai išmaišome. Skaniname smulkintais svogūnų laiškais ir šviežiomis kalendromis.
Šakninių daržovių troškinys
Ingredientai:
- ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustyto saliero gumbo;
- ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustytų morkų;
- ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustytų burokėlių lapų;
- 1 nedidelis pastarnokas;
- ¹⁄₃ stiklinės pomidorų pastos;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 valg. šaukšt. žemės riešutų;
- 1 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
- 1 stiklinė vandens
- ¹⁄₃ arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Kokosų aliejuje apkepiname smulkintas daržoves, įtarkuojame česnaką. Daržovės turi suminkštėti ir apskrusti. Joms iškepus, dedame pomidorų pastą ir užpilame vandeniu. Gerai išmaišome. Barstome ciberžolę, pasūdome. Troškiname kelias minutes ant nedidelės kaitros.
2. Prieš valgant į troškinį įmaišome tahini, apibarstome žemės riešutais.