„Pasimėgavus šventiniais Kalėdų pietumis, derėtų atkreipti dėmesį, kad daugelį paruoštų produktų galima panaudoti vėliau – iš jų pasigaminti gardžią vakarienę ar kitos dienos pusryčius. Taip tausosite maistą jo nešvaistydami ir kartu sutaupysite laiko bei pinigų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ji pasidalino 3 receptais, kurie pradžiugins namiškius šventiniam įkarščiui atslūgus.
Pusryčiams – sumuštiniai su mėsa, sūriu ir uogiene
Šiems sumuštiniams reikalingus ingredientus nesunkiai rasite šaldytuve, o juos paruošite vos per 10 minučių. Sumuštiniai bus skanūs su bet kokia mėsa – puikiai tiks antiena, kalakutiena, vištiena. Taip pat nepamirškite ir padažo, kurį naudojote prie mėsos Kalėdų dieną. Populiariausias – spanguolių uogienė, tačiau puikiai tiks ir bet koks kitas vaisių ar uogų pagardas, kurį turite namuose.
Ingredientai:
- keli gabalėliai mėsos, likusios po kalėdinių pietų (tiks antis, kalakutas ar bet kokia kita mėsa);
- 4 valg. šaukšt. spanguolių uogienės;
- pelėsinio brie sūrio;
- sumuštinių duonos;
- šiek tiek sviesto.
Gaminimas:
1. Sumuštinių duoną aptepkite plonu sluoksniu sviesto – ši pusė bus išorinė, kuria dėsite sumuštinius į keptuvę.
2. Ant kitos duonos pusės dėkite plonais griežinėliais supjaustytą brie sūrį, mėsą, aptepkite spanguolių ar kitu padažu ir, jeigu norite, uždėkite dar šiek tiek sūrio. Ant viršaus uždėkite dar vieną riekelę sumuštinių duonos, apteptos sviestu ir dėkite į įkaitintą keptuvę bei kepkite iš abiejų pusių, kol duona apskurs, o sūris lengvai išsilydys.
Vakarienei – greitai paruošiami žuvies kepsneliai
Po švenčių tikrai nesinori daug laiko praleisti virtuvėje, o šiuos kepsnelius paruošite itin greitai. Puiku, kad į juos galite dėti bet kokią žuvį, kurią turėjote ir kurios liko po šventinės Kūčių vakarienės – tiks lašiša, karpis, upėtakis ar jūros lydeka. Žuvies kepsneliais galite mėgautis su salotomis ar mišrainėmis, likusiomis po švenčių.
Ingredientai:
- mėgstamos žuvies (likusios po Kūčių ar Kalėdų šventės);
- 1 bulvė;
- 1 svogūnas;
- 4 česnako skiltelės;
- 1 kiaušinis;
- 200 g džiūvėsėlių;
- šiek tiek petražolių;
- 1 valg. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų;
- majonezo (patiekimui).
Gaminimas:
1. Į didelę keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite smulkiai kubeliais supjaustytą bulvę. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 5 minutes. Į keptuvę suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir toliau kepkite, kol bulvės iškeps ir taps auksinės spalvos, maždaug apie 10-15 minučių.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite smulkintą žuvį, smulkintą česnaką, įmuškite kiaušinį, sudėkite džiūvėsėlius, smulkintas petražoles, prieskonius ir suverskite keptas bulves. Viską gerai išmaišykite.
3. Iš gauto mišinio formuokite žuvies kepsnelius ir kepkite keptuvėje maždaug 6 minutes iš abiejų pusių. Norėdami iškepti be riebalų, kepsnelius galite kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, maždaug 20 minučių. Patiekite su majonezu.
Desertui – mandarininis pyragas
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai;
- 6-8 mandarinai;
- 100 ml alyvuogių aliejaus;
- 200 g cukraus;
- 300 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Į maišytuvą sudėkite kiaušinius, mandarinų skilteles, aliejų ir cukrų. Viską gerai išplakite.
3. Į vidutinį dubenį suberkite miltus ir kepimo miltelius, supilkite išplaktą mišinį ir gerai viską išmaišykite.
4. Tešlą supilkite į riebalais pateptą kepimo indą ir kepkite maždaug 30 minučių, kol pyragas paruduos.
Galite valgyti su ledais ar mėgstama uogiene.