Trimis labai skirtingų, tačiau gardžių patiekalų receptais pranešime žiniasklaidai dalinasi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Šokoladinis avokado pudingas
Retas, valgydamas šį desertą, supranta, iš ko tiksliai jis pagamintas. Saldu, skanu jokio pridėtinio cukraus! Toks desertas tiks net ir pusryčiams. Juk ne veltui avokadas tituluotas maistingiausiu pasaulio vaisiumi.
Ingredientai:
- 1,5 banano;
- 1 avokadas;
- 40 g nesaldintos kakavos;
- 3 šaukštai klevų sirupo.
Gaminimas:
1. Į smulkintuvą įdėkite nuluptą bananą, avokadą ir suberkite kakavos miltelius. Malkite, kol liks keletas stambių gabalų. Tuomet supilkite klevų sirupą ir malkite iki kreminės tekstūros.
2. Sudėkite į indą, papuoškite bananais ir skanaus!
Vištienos ir daržovių kišas
Kišas – tai nesaldus pyragas, kilęs iš Prancūzijos. Prancūzai sako, kad kišo gamyba – lyg žaidimas be taisyklių, nes į šio pyrago vidų gali pridėti, ko tik nori. Kišą geriausia valgyti šiltą, o atšalęs jis yra pats patogiausias iškylos maistas – tereikia supjaustyti nedideliais gabalėliais, suvynioti į popierių ir dėti į pintinę.
Ingredientai:
tešlai:
- 200 g miltų;
- 100 g atšaldyto sviesto;
- 4–5 šaukštai šalto vandens;
- druskos.
įdarui:
- 300 g vištienos filė;
- 1 smulkintas svogūnas;
- 1 sutraiškyta česnako skiltelė;
- 0,5 brokolio;
- 50 g tarkuoto kietojo sūrio;
- 3 kiaušiniai;
- 125 ml pieno;
- 3–4 stiebai smulkintų svogūnų laiškų;
- šakelė vyšninių pomidorų;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pagaminkite tešlą: atšaldytą sviestą sutarkuokite į dubenį su miltais ir druska. Pirštais miltus ir sviestą sutrinkite iki trupinių. Tuomet peiliu greitai maišykite trupinius ir šlakstykite juos šaltu vandeniu, kol tešla sulips ir susispaus į gumulą. Jei jaučiate, kad tešla per sausa ir nelimpa, įpilkite šiek tiek vandens, o jei ji per drėgna – įberkite šiek tiek miltų. Iš tešlos suformuokite rutulį, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 15 minučių.
2. Kai tešla pabus šaldytuve, išimkite, išvyniokite ir dėkite ją ant miltais pabarstyto stalo. Iškočiokite apskritą lakštą, didesnį už kepimo formą. Atsargiai perkelkite tešlą į kepimo formą ir nupjaukite jos perteklių – tešla turi baigtis ties kepimo formos kraštais. Dėkite kepimo formą su tešla dešimčiai minučių į šaldymo kamerą, kad tešla sukietėtų.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C laipsnių temperatūros. Į formą ant atšalusios tešlos įtieskite kepimo popierių ir priberkite ko nors, kuo prispausite tešlą (jeigu turite – keraminėmis pupelėmis, jei ne, galite naudoti ir paprastas pupas arba žirnius, juos vėliau suberkite į atskirą indą, patiekalui gaminti jau jų nepanaudosite, bet turėsite balasto kitam kartui). Kepkite apie 15 minučių su balastu ir dar 10 minučių be jo. Atidėkite paruoštą kišo pagrindą į šalį, kol pagaminsite įdarą.
4. Įdarui pirmiausia su šlakeliu alyvuogių aliejaus arba sviesto pakepinkite supjaustytus svogūnus ir česnakus. Tuomet suberkite mažais gabalėliais pjaustytą vištieną. Pakepintą masę sukrėskite ant kišo pagrindo. Ten pat suberkite smulkintus brokolius ir per pusę perpjautus pomidoriukus.
5. Kiaušinius išplakite su pienu, įberkite druskos, pipirų, suberkite smulkintus svogūnų laiškus bei tarkuotą sūrį. Viską išmaišykite ir užpilkite ant pyrago. Kišą įdėkite į orkaitę ir kepkite 190°C laipsnių temperatūroje apie 25-30 minučių.
Tortas su kokosais ir mangų želė
Ingredientai:
300 g migdolų;
0,5 stiklinės kokosų drožlių;
11 šviežių datulių be kauliukų;
200 g anakardžių;
1 citrinos sultys;
klevų sirupo pagal skonį;
1 skardinės riebaus kokosų gėrimo;
2 prinokę mangai;
želatinos.
Gaminimas:
1. Anakardžius užmerkite vandenyje ir palikite brinkti per naktį. Kokosų gėrimą įdėkite į šaldytuvą.
2. Virtuviniu kombainu susmulkinkite migdolus, suberkite datules, kokosų drožles ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Jei masė nekimba, įpilkite šlakelį vandens. Torto formą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite masę, tolygiai ją pirštais išspauskite iki pat kraštų ir dėkite į šaldytuvą.
3. Paruoškite kremą: nuo anakardžių nupilkite vandenį, suberkite riešutus į virtuvinį kombainą, supilkite citrinos sultis, klevų sirupą ir virš kokosų gėrimo susidariusį baltą, riebų sluoksnį. Nusistojusio skysčio nupilti nereikia. Viską smulkinkite tol, kol masė taps labai panaši į kremą.
4. 50 ml vandens išbrinkinkite porą šaukštelių želatinos. Kai ji išbrinks, supilkite į prieš tai gautą masę, išmaišykite. Šitą masę užpilkite ant anksčiau paruošto pagrindo ir įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sustingtų.
5. Mangus nulupkite, nupjaustykite minkštimą nuo kaulo ir susmulkinkite virtuviniu kombainu iki vientisos masės. Ją supilkite į puodą, įpilkite klevų sirupo ir virkite apie 15 minučių, kol taps tyrele. Atvėsinkite, paspausdami nukoškite per sietelį. Tada sumaišykite su ištirpinta želatina (vadovaukitės instrukcija, pateikta ant pakuotės) ir užpilkite ant torto.
6. Paruoštą tortą kiškite atgal į šaldytuvą ir palikite, kad per naktį sustingtų.