3 receptai su svarainiais: kvapnus pyragas, šildanti arbata ir džemas žiemai

Lietuviškomis citrinomis kartais vadinami svarainiai vienus kulinarus kiekvieną rudenį pradžiugina galimybių gausa, kitus varo į neviltį – kvepia puikiai, bet ką su tais mažais kietuoliais daryti – neaišku! Pradėkime nuo 3 nesudėtingų receptų, o vėliau gal įsisiūbuos ir jūsų fantazija.
Svarainių uogienė
Svarainių uogienė / Shutterstock nuotr.

Svarainių arbata

Ingredientai (1 puodelis):

  • 2–3 svarainiai;
  • 1 arbat. šaukšt. medaus;
  • mažas žiupsnelis cinamono ar maltų gvazikėlių.

Gaminimas:

Svarainius supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklas ir sutarkuokite burokine tarka. Dėkite tarkius ir medų į puodelį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite 5 min., kol pritrauks. Įberkite mėgstamų prieskonių, pamaišykite ir skanaukite.

Vida Press nuotr./Svarainių krūmas
Vida Press nuotr./Svarainių krūmas

Svarainių pyragas

Ingredientai:

tešlai:

  • 190 g miltų (dalis gali būti speltų);
  • 100 g cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 80 g sviesto;
  • 0,3 arbat. šaukšt. druskos.

pyrago viršui:

  • 200 g svarainių;
  • 50 g razinų;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 1 didelis obuolys;
  • žiupsnis cinamono;
  • 150 ml vandens.

Gaminimas:

1. Pirmiausia išvirkite pyrago viršui skirtą masę. Tam sudėkite visus ingredientus į storadugnį puodą ir pavirkite, kol svarainiai ir obuoliai suminkštės. Kiek atvėsinkite ir sutrinkite (nieko tokio, jei masė liks kiek rupi).

2. Miltus paskleiskite plačiame dubenyje, suberkite druską, į vidurį burokine tarka sutarkuokite sviestą, supilkite aliejų, suberkite cukrų ir suminkykite apykietę tešlą.

3. Išklokite tešla apvalios kepimo formos, išklotos kepimo popieriumi, dugną, ant tešlos paskirstykite svarainių-obuolių masę, jei norite, viršų galite pabarstyti mėgstamais kapotais riešutais.

4. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min. (jei imtų pernelyg skrusti viršus, pridenkite folija). Išimkite iš orkaitės ir leiskite pravėsti.

Svarainių džemas

Ingredientai:

  • 1 kg svarainių;
  • 800 g cukraus.

Gaminimas:

1. Svarainius supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklas ir sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis, beveik permatomomis riekelėmis.

2. Berkite svarainius į puodą, užpilkite stikline vandens ir ant nedidelės ugnies pavirkite, kol svarainiai kiek suminkštės. Nukoškite (likusio vandens nebereikės).

3. Iš cukraus ir 500 ml vandens išvirkite sirupą, užpilkite juo svarainius ir palikite pernakt.

4. Kitą dieną svarainius nusunkite, tada sirupą užvirkite, sudėkite į jį svarainius, nukelkite nuo ugnies ir palikite, kol atvės. Taip pakartokite dar 2 kartus. Paskutinįjį kartą svarainius sirupe pavirkite 3–5 minutes, o tada supilkite į paruoštus stiklainėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis