Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

3 skanūs ir sotūs užkandžiai, kuriems tiks patiekalų likučiai: užtepėlė ir salotos

Nors pastaraisiais metais daugelis išmokome save stabdyti, kad po švenčių nereikėtų to paties patiekalo valgyti kelias dienas, įvairių likučių kartais neišvengiame. Laimė, kai ką galima užšaldyti, o kai ką panaudoti naujiems skanėstams.
Mišrainė su kiaušiniais
Mišrainė su kiaušiniais / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, atlikus gyventojų apklausą paaiškėjo, jog per šventes nesuvalgytą maistą didžioji dalis žmonių vienaip ar kitaip sunaudoja vėliau – vos apie 6 proc. apklaustųjų jį išmeta.

Vienas efektyviausių būdų, kaip sumažinti maisto švaistymą, sumaniai planuoti pirkinius, iš anksto sudaryti šeimos valgiaraštį.

„Jei likučių vis tiek nepavyko išvengti, juos vis dar galima panaudoti. Apklausa rodo, kad trečdalis gyventojų nesuvartotą maistą panaudoja kituose patiekaluose, o beveik penktadalis dalį maisto užšaldo“, – sako prekybos tinklo maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Vida Press nuotr./Keptos paukštienos likučiai
Vida Press nuotr./Keptos paukštienos likučiai

Galvosūkis dėl kiaušinių

Vienas didžiausių galvosūkių po Velykų – ką daryti su margučiais, ar galima juos valgyti. B.Baratinskaitė patiekalų gaminimui pataria naudoti natūraliomis priemonėmis arba maistiniais dažais margintus kiaušinius.

Virtų kiaušinių nepatariama dėti į šaldiklį ir užsišaldyti ateičiai.

„Jei ketinate valgyti sintetiniais dažais margintus kiaušinius – svarbu įsitikinti, kad lukštas neįtrūkęs. Jeigu nusprendėte velykinius kiaušinius vėliau naudoti patiekaluose, po vaišių iškart dėkite juos į šaldytuvą. Suvartokite per 1–2 paras, daugiausiai – per 3 paras, bet tik jeigu lukštas neįskeltas. Virtų kiaušinių nepatariama dėti į šaldiklį ir užsišaldyti ateičiai. Tačiau, jei Velykoms įsigijote per daug kiaušinių, juos galima šaldyti šviežius, tačiau patartina šaldyti tik kiaušinių masę – be lukšto, padalintą porcijomis ir supilstytą į sandarius indelius“, – pataria maisto gamybos ekspertė.

Verta pasitelkti fantaziją

Ką daryti su kitais likusiais produktais ar patiekalais? Ką galima užšaldyti, o ko ne? Specialistė sako, jog šaldyti rekomenduojama tik patiekalams nepanaudotą šviežią mėsą, žuvį ir pan. Tiesa, nerekomenduojama pakartotinai šaldyti jau atšildytos mėsos ar žuvies.

Jeigu liko keptos anties, vištos, nugarinės ar žuvies – panaudokite šiuos likučius sumuštiniams, salotoms.

„Keptų mėsos ir žuvies produktų namų sąlygomis nepavyks tinkamai užšaldyti ir jie suges, arba bus nevalgomi dėl pakitusios tekstūros. Jeigu liko keptos anties, vištos, nugarinės ar žuvies – panaudokite šiuos likučius sumuštiniams, salotoms. Tam tereikia įjungti fantaziją ir produktus derinti pagal savo skonį. O, tarkime, apdžiūvusią duoną atšviežinti galima suvilgius vandeniu ir trumpam pašovus į orkaitę, kad sušiltų. Drėgmei išgaravus, duona taps minkšta, pašildyta ir paruošta skaniems sumuštiniams“, – pasakoja B.Baratinskaitė ir priduria, kad niekada nesuklysite maisto likučius panaudoję mišrainėms ar salotoms. Ji dalijasi ir puikių užkandžių trejetuku.

Kreminė kiaušinių ir avokadų užtepėlė

Ingredientai:

  • 1 didelis avokadas arba 2 maži;
  • 3 kietai virti nulupti ir susmulkinti kiaušiniai;
  • 2 valg. šaukšt. grietinės, jogurto arba lengvo majonezo;
  • 1 arbat. šaukšt. žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • žiupsnelis mėgstamų šviežių žalumynų (laiškinių česnakų, krapų, petražolių ar kalendros);
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Į vidutinį dubenį dėkite avokadą ir sutrinkite šakute iki norimos konsistencijos. Sudėkite smulkintus kiaušinius ir žoleles, išmaišykite su keliais šaukštais majonezo (ar jogurto, grietinės) ir pagardinkite druska ir pipirais.

Šią užtepėlę galite tepti ant beigelių arba skrudinimo duonos pusryčiams arba pateikti su krekeriais, duonos lazdelėmis ar kepta duona kaip užkandį.

„Scanpix“ nuotr./Mišrainė su kiaušiniais
„Scanpix“ nuotr./Mišrainė su kiaušiniais

Salotos su lašiša

Ingredientai:

  • 6 virtos bulvės;
  • 300 g šparaginių pupelių;
  • 4 kietai virti kiaušiniai;
  • 280 g lašišos filė (tinka ir bet kokia kita žuvis);
  • 60 ml alyvuogių aliejaus;
  • 50 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 2 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 2 prinokę pomidorai;
  • šviežių krapų;
  • 70 g alyvuogių.

Gaminimas:

1. Sudėkite šparagines pupeles į puodą ir virkite apie 2–3 minutes arba kol taps ryškiai žalios ir švelniai traškios. Išvirusias atvėsinkite.

2. Supjaustykite kiaušinius perpus, kubeliais susmulkinkite bulves bei pomidorus.

3. Lašišą iškepkite keptuvėje iki paraus ir paskrus bei supjaustykite. Jei naudojate jau iškeptą žuvį, tuomet prireiks tik ją susmulkinti.

4. Pagaminkite padažą: aliejų, citrinos sultis ir garstyčias sumaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais.

5. Bulves, pupeles, kiaušinį, lašišą, pomidorus, smulkintus krapus ir alyvuoges tolygiai paskirstykite lėkštėje, o prieš patiekdami apšlakstykite padažu.

Vida Press nuotr./Lašišos salotos
Vida Press nuotr./Lašišos salotos

Lengvai paruošiamos Cezario salotos su vištiena

Ingredientai:

  • 4 baltos duonos riekelės;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 vištų krūtinėlės be odos (arba bet kokios keptos paukštienos likučių);
  • 1 didelė romaninė salota;
  • 1 česnako skiltelė;
  • 2 aliejuje konservuoti ančiuviai;
  • 200 g sūrio;
  • 5 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskleiskite ant didelės kepimo skardos bei apšlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Skrebučius kepkite 8–10 minučių. Kol kepsite, kelis kartus apveskite, kad kubeliai tolygiai apskrustų.

3. Vištieną aptepkite alyvuogių aliejumi ir iškepkite keptuvėje (arba naudokite jau iškeptą, po Velykų vaišių likusią bet kokią paukštieną).

4. Padažui sutrinkite česnako skiltelę ir ančiuvius. Sutarkuokite sūrį ir sumaišykite su česnaku, ančiuviais, 5 šaukštais majonezo bei 1 šaukštu baltojo vyno acto, pagal skonį pagardinkite prieskoniais ir suplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės – jeigu padažas per tirštas, įmaišykite kelis šaukštelius vandens.

5. Salotas stambiai suplėšykite ir sudėkite į didelį dubenį. Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio juostelėmis ir dalį jos bei pusę skrebučių suberkite ant salotų. Tada ant viršaus supilkite didžiąją dalį padažo. Galiausiai sudėkite likusią vištienos dalį ir skrebučius, apšlakstykite likusiu padažu. Ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio ir skanaukite!

Fotolia nuotr./Klasikinės „Cezario“ salotos
Fotolia nuotr./Klasikinės „Cezario“ salotos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas