Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, varškės be priedų ir grūdėtos varškės kasmet Lietuvoje parduodama daugiau nei 19 mln. pakuočių, šios grupės pieno produktais pasirūpina net 17 skirtingų gamintojų. Beje, įdomu, kad lietuviai labiausiai mėgsta riebią varškę – riebesnę nei 7 proc.
Pasak mityba besidominčios tinklaraštininkės Indrės Trusovės, varškė yra būtent tas baltyminis produktas, kurio naudingąsias medžiagas organizmas įsisavina geriau nei mėsos ar žuvies. „Varškės baltymai yra „ilgo veikimo“, todėl šiuos produktus galima valgyti ir vakare. Pavalgius net miegant raumenys ir toliau bus aprūpinami baltymais. Varškėje gausu ir nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurios ypač reikalingos virškinimui ir nervų sistemai. Viena jų – triptofanas, kuris dalyvauja seratonino gamyboje (jis palaiko emocinę būklę, padeda įveikti depresiją ir geriną psichinę sveikatą). Varškėje gausu ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, K“, – sako ji.
I.Trusovė dalijasi 3 receptais, ką skanaus gaminti iš naudingosios varškės.
Varškės sausainiai
Ingredientai (10 sausainių):
- 200 g varškės;
- 1 didelis bananas;
- 100 ml tiršto kokosų kremo;
- 20 g kokoso drožlių;
- 80 g razinų;
- 50 g avižinių dribsnių;
- 80 g avižinių miltų;
- juodojo šokolado ir riešutų, papuošimui.
Gaminimas:
1. Pirmiausia sutrinkite bananą su kokosų kremu.
2. Visus birius ingredientus sumaišykite ir įmaišykite į banano ir kokosų kremo masę. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 minučių.
3. Šlapiomis rankomis formuokite sausainius ir kepkite juos iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
4. Iškepusius ir dar šiltus sausainius apliekite tirpintu juoduoju šokoladu ir apibarstykite smulkintais riešutais.
Varškės apkepas
Ingredientai (8 asm.):
- 400 g pusriebės varškės;
- 150 g avižinių dribsnių;
- 100 g graikiško jogurto;
- 100 ml augalinio gėrimo (labai tinka kokosų gėrimas);
- 300 g tarkuotų obuolių;
- 4 kiaušiniai;
- 20 g kokoso drožlių;
- 40 g migdolų;
- 15 g linų sėmenų;
- 5 g kepimo miltelių;
- klevų sirupo (pagal skonį).
Gaminimas:
1. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių ir juos išplakite iki standžių putų, tuomet atskirai suplakite trynius kartu su klevų sirupu.
2. Lėtai supilkite trynius į baltymus ir sumaišykite. Sudėkite visus likusius ingredientus, išmaišykite ir palikite 20 minučių pastovėti, kad išbrinktų avižos.
3. Kepkite varškės apkepą iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
Varškės tortas
Ingredientai:
- 500 g varškės;
- 370 g graikiško jogurto;
- 1 valg. šaukšt. kakavos;
- 60 ml klevų sirupo;
- 20 g želatinos;
- citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- šilauogių uogų, migdolų drožlių, šokolado (papuošimui).
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite želatiną pagal instrukciją.
2. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus skirtus papuošimui, supilkite į norimą formą ir įdėkite į šaldytuvą stingti. Tortas visiškai sustings maždaug per 4 valandas.
Puoškite tortą mėgstamomis uogomis, riešutais ar šokoladu – nepamirškite improvizuoti.