„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

3 sveikesnių patiekalų receptai: salotos su varškės sūriu, originalus užkandis ir desertas su duona

Skirti dėmesio sveikesnei mitybai pastaraisiais metais ne tik madinga, bet ir siejama su sąmoningesniu gyvenimo būdu. Didesnis rūpestis tuo, ko ir kiek valgome, padeda išvengti blogos savijautos, persivalgymo, be to, toks gyvenimo būdas nereikalauja nei ypatingų pastangų, nei didžiulių išlaidų.
Sveikesnių patiekalų trejetukas
Sveikesnių patiekalų trejetukas / Rasos Linkaitės nuotr.

Tą pasidalindami savo žiniomis ir receptais prekybos tinklo „Rimi“ organizuotame renginyje ketvirtadienio rytą pademonstravo žinomi sveikos mitybos puoselėtojai, rašoma pranešime žiniasklaidai. Jie stengėsi sugriauti mitą, esą sveikai maitintis yra brangu, sunku ir nesotu. Kviečiame susipažinti su renginio metu pristatytais receptais ir juos išbandyti!

Restorano „Amandus“ vyr. virėjo Ernesto Žitkausko receptas: avinžirnių salotos su keptu varškės sūriu

Ingredientai (2 asm.):

  • 1 skardinė konservuotų avinžirnių;
  • 150 g vyšninių pomidorų;
  • 1 nedidelė raudonoji paprika;
  • 120 g kepto varškės sūrio;
  • 2 saujelės svogūnų laiškų;
  • 1 saujelė burokėlių daigų;
  • druskos;
  • pipirų.

padažui:

  • 1 skiltelė česnako;
  • 20–30 g alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštas citrinų sulčių.

pastaba: Avinžirnius galima naudoti konservuotus iš skardinės arba džiovintus. Jei naudojami džiovinti, jie užmerkiami šaltame vandenyje bent 8 valandoms, o tuomet išverdami.

Gaminimas:

1. Supjaustome papriką, pomidorus ir svogūnų laiškus norimo dydžio gabaliukais, nusunkiame ir nusausiname avinžirnius, viską sudedame į dubenį.

2. Atskirame inde į aliejų įtarkuojame česnaką, įpilame citrinos sulčių. Pilame į salotas, išmaišome. Sutrupiname varškės sūrį ir dedame ant salotų.

3. Pagardiname druska, pipirais ir burokėlių daigais.

Rasos Linkaitės nuotr. /Ernestas Žitkauskas ir jo ruoštos salotos
Rasos Linkaitės nuotr. /Ernestas Žitkauskas ir jo ruoštos salotos

Tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorės Ievos Greičiūnaitės užkandis su batatais

Ingredientai:

  • 1 didelė saldžioji bulvė (arba pora mažesnių).

įdarui:

  • 1 avokadas;
  • 1 nedidelė skardinė tuno;
  • 1/3 svogūno;
  • druskos;
  • saulėje džiovintų pomidorų;
  • petražolių.

Gaminimas:

1. Nuplauname neluptą bulvę ir gerai ją nusausiname. Supjaustome apie 1 cm storio riekelėmis ir patepame lydytu ghee sviestu (galima naudoti ir aliejų). Dedame į iki 200 °C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20–25 min. (viduryje kepimo bulves galima apversti).

2. Kol bulvės griežinėliai kepa, susmulkiname svogūną ir sumaišome visus likusius ingredientus.

3. Bulvei iškepus ir atvėsus, ant viršaus dedama avokado-tuno masė, papuošiama saulėje džiovintais pomidorais, petražolėmis ir čili granulėmis (kas mėgsta aštriau).

Rasos Linkaitės nuotr. /Ievos Greičiūnaitės užkandis su batatais
Rasos Linkaitės nuotr. /Ievos Greičiūnaitės užkandis su batatais

Konditerijos technologės Daivos Selilės receptas: duonos ir jogurto desertas

Ingredientai:

  • 400 g viso grūdo dalių duonos;
  • 100 g agavų sirupo (arba medaus, arba klevų sirupo);
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • sezoninių uogų (galima dėti ir banano);
  • nesaldinto jogurto.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruošiame duonos skrebučius. Duoną supjaustome nedideliais kubeliais ir apliejame sirupu, sumaišytu su prieskoniais (beje, jei norite visai išvengti saldiklių, vietoje sirupo duoną sudrėkinkite apie 50 g aliejaus).

2. Duonos kubelius kepame apie 20 min. iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol jie gražiai apskrus (tik nesudeginkite). Gaminant desertą dviem asmenims užtektų ir vos vienos kitos riekelės duonos, tačiau patariama iš karto pasiruošti didesnį kiekį skrebučių – sandariame inde skrudintus skrebučius galima laikyti iki savaitės, tad galite jų pasiruošti iš karto keliems desertams arba pavaišinti visą būrį svečių.

3. Sluoksniuojame desertą. Atvėsintus duonos skrebučius (1 porcijai reiktų 2 valgomųjų šaukštų skrebučių) dedame į indą, ant jų užberiame 2 valgomuosius šaukštus šilauogių ar kitų sezoninių uogų, jei naudojate skrebučius be sirupo – saldumui sukurti galite supjaustyti pusę banano. Ant viršaus pilame 150 g nesaldinto jogurto, papuošiame keliomis šilauogėmis ar riešutais ir dedame valandėlei kitai į šaldytuvą.

Rasos Linkaitės nuotr. /Daivos Selilės duonos ir jogurto desertas
Rasos Linkaitės nuotr. /Daivos Selilės duonos ir jogurto desertas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs