Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

3 sveiki, sezoniniai ir nesunkiai paruošiami užkandžiai rudens vakarams

Ruduo ir ilgėjantys vakarai keičia daugumos žmonių rutiną: lauke ir gamtoje būnama trumpiau, o namuose – ilgiau. Dėl to gali pasikeisti ir mitybos įpročiai, mat daugiau laiko praleidžiant namų virtuvėje ar prie televizoriaus, noras užkandžiauti kyla dažniau. Savo ruožtu maisto gamybos ekspertai atkreipia dėmesį į sveikus, paprastai pagaminamus, puikiai rudens vakarams tinkamus užkandžius.
Brusketos su grilyje kepta cukinija
Brusketos su grilyje kepta cukinija / Organizatorių nuotr.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, svarbiausia rudens vakarais nepadauginti maisto – valgyti su saiku. Kitas svarbus sveikos ir subalansuotos mitybos principas – vakare valgyti šviežių daržovių, salotų, kurios būtų kuo mažiau apdorotos. „Patarčiau vengti daug natūralaus ar pridėtinio cukraus turinčių produktų: saldžių vaisių, varškės desertų, jogurtų su vaisiais ir panašiai“, – dėsto ekspertas. Pasak jo, užkandžiams labai tinka lengvai virškinamas ir gerai įsisavinamas maistas.

A.Poleninas siūlo tris nesudėtingus receptus, pagal kuriuos galima pasigaminti užkandžių, atitinkančių sveikos ir subalansuotos mitybos principus.

Cukinijų riekelės

Ingredientai:

  • 1 nedidelė cukinija;
  • alyvuogių aliejaus (apšlakstymui);
  • prieskoninių žolelių;
  • tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminimas:

1. Supjaustykite nedidelę cukiniją plonomis juostelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite pasirinktomis prieskoninėmis žolelėmis ar jų mišiniu.

2. Kepkite 180 °C laipsnių orkaitėje apie 7-10 minučių, kol riekelės švelniai paruduos.

3. Išėmus iš orkaitės apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.

Vida Press nuotr./Keptos cukinijos
Vida Press nuotr./Keptos cukinijos

Grikių traškučiai

Ingredientai:

  • 1 stiklinė grikių kruopų;
  • 2 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės;
  • 1/3 stiklinės linų sėmenų;
  • 2 valg. šaukšt. sezamo sėklų;
  • 1/2 stiklinės vandens;
  • 6 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite grikius – užpilkite grikių kruopas vandeniu ir palikite mirkti apie 4 valandas.

2. Sumalkite linų sėmenis, supilkite vandenį ir palikite mirkti, kol susigers vanduo ir mišinys taps panašus į želatiną. Sutarkuokite saldžiąsias bulves ir viską sumaišykite į vientisą masę.

3. Skardoje patieskite kepimo popierių ir ant jo plonu sluoksniu paskleiskite tešlą. Ant viršaus pabarstykite sezamo sėklų ir pakočiokite kočėlu.

4. Kepkite 15 minučių 180 °C laipsnių temperatūros orkaitėje.

5. Ištraukus, supjaustykite tešlą maždaug 5 centimetrų kvadratėliais. Tada traškučius įdėkite kepti dar 35-40 minučių, 150 °C laipsnių temperatūroje, iki kol jie taps sausi ir traškūs.

„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai
„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai

Brusketa su pomidorais

Ingredientai:

  • itališkos duonos čiabatos;
  • šviežių pomidorų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • tarkuoto kietojo sūrio;
  • česnako;
  • konservuotų kukurūzų;
  • prieskoninių žolelių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Kubeliais susmulkinkite pomidorus, įmaišykite tarkuoto sūrio, kukurūzų, įberkite druskos, pipirų ir žolelių, porą šlakelių aliejaus.

2. Riekelėmis supjaustykite čiabatą, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite susmulkintu česnaku ir kelios minutėms pašaukite į orkaitę.

3. Pomidorų masę dėkite ant ką tik iš orkaitės ištrauktų riekelių. Sumuštinius galite papuošti ir paskaninti šviežio baziliko lapeliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos