„Net jei netoleruojate gliuteno, tai nereiškia, kad negalite kartu su šeima mėgautis kalėdiniais kepiniais. Tiesiog turite laikytis tam tikrų taisyklių ir pakeisti kvietinius miltus kitos rūšies miltų mišiniais,“ – pataria Kristina Pozingytė, knygos „Gyvenimas be gliuteno“ autorė.
Gliuteno netoleravimas nereiškia, kad turite atsisakyti įprastų patiekalų. Kepiniams tešloje – žuviai, vištienai – vietoj kvietinių miltų galima naudoti bulvių krakmolą. Kūčiukus galima kepti iš begliutenių miltų.
K.Pozingytė sako, kad taip pat vertėtų nepamiršti taisyklių, apsaugančių nuo netyčia suvartoto gliuteno. Ant stalo maistą be gliuteno padėkite atskirai nuo kitų patiekalų. Įsidėkite sau maisto pirmi, kad artimiesiems ragaujant patiekalus be gliuteno neatsirastų kryžminė tarša nuo įrankių. Paklauskite šeimininkės, iš ko pagaminti patiekalai, ir peržvelkite gaminių sudėtį, nes nesilaikantieji dietos be gliuteno gali ir nežinoti, ar patiekalo ingredientai turi gliuteno.
O kad pasiruošimas šventėms būtų lengvesnis, knygų apie mitybą be gliuteno autorės siūlo savo mėgstamiausius kepinių receptus šventiniam stalui.
Begliutenis Kalėdinis keksas su aguonomis
(Kristinos Pozingytės, knygos „Gyvenimas be gliuteno“ autorės receptas)
Ingredientai:
- 1 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 200 g sviesto;
- 6 kiaušiniai;
- 3 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 100 g migdolų miltų;
- 200 g begliutenių miltų mišinio arba ryžių miltų;
- 3 valg. šaukšt. aguonų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- šviežios citrinos ar mandarino žievelės
- 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Išlydykite sviestą bei kokosų aliejų, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Virš indo su karštu vandeniu pašildykite medų, kad suskystėtų ir supilkite jį į išlydytą sviestą su kokosų aliejumi. Viską gerai išmaišykite.
2. Atskirame inde sumaišykite birius produktus: miltus, aguonas ir kepimo miltelius.
3. Tuomet į skystą masę įmuškite kiaušinį, išmaišykite, įberkite miltų, išmaišykite ir vėl įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus. Kai tešla bus išmaišyta, pabaigai įtarkuokite citrinos ar mandarino žievelės.
4. Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
5. Iškepusį keksą ir atvėsusį keksą papuošimui apibarstykite cukraus pudra.
Greitas šokoladinis pyragas su vaisiais ir riešutais
(Ingos Krasuckinienės, knygos „Kepiniai be glitimo“ autorės receptas)
Ingredientai:
- 140 g juodojo šokolado;
- 100 g sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 20 g cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 180 g graikinių riešutų (galima maišyti su pakepintais lazdyno riešutais, pekano riešutais arba migdolais);
- 70 g minkštų, džiovintų slyvų (nuplautų ir stambiai sukapotų) arba mėgstamų džiovintų vaisių (figų, datulių, abrikosų);
- ryžių miltų (apibarstymui).
Gaminimas:
1. Patepkite 20 cm skersmens kepimo formą sviestu ir apibarstykite ryžių miltais. Miltų perteklių nupurtykite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Ištirpinkite šokoladą su sviestu mikrobangų krosnelėje arba virš karšto vandens dubens.
3. Sumaišykite kiaušinius su cukrumi ir druska. Į kiaušinių masę supilkite ištirpintą šokoladą su sviestu ir viską gerai išmaišykite.
4. Įmaišykite stambiai sukapotus riešutus ir slyvas.
5. Sudėkite masę į paruoštą kepimo formą. Kepkite apie 20 min. arba kol į pyragą įsmeigtas pagaliukas bus sausas. Leiskite pyragui visiškai atvėsti.
7. Galima patiekti su ledais arba plakta grietinėle.
„Prezentaciniai keksiukai 150+“
(Ritos Šilenskienės, knygos „Pirmas šaukštas“ autorės receptas)
Ingredientai:
šlapi produktai:
- 4 kiaušiniai (150 g), atskirti baltymus ir trynius;
- 1 šviežias kokoso minkštimas (150 g) arba persimonas;
- 150 g obuolių skiltelių;
- 150 g džiovintų datulių, nuplautų;
- 1,5 banano (150 g).
sausi produktai:
- 150 g aguonų;
- 150 g anakardžių arba žemės riešutų;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 150 g spanguolių ar kitokių uogų.
aptepimui:
- 150 g juodojo šokolado (80 proc. kakavos);
- 1 mažo apelsino sultys (50 g).
Gaminimas:
1. Aguonas ir riešutus malkite elektriniame trintuve apie 20-30 sek., supilkite į didesnį dubenį. Iki drožlių sumaltkite šviežią kokosą elektriniame trintuve ir supilkite į dubenį.
2. Jei naudojamos džiovintos kokoso drožlės, tuomet jas, trynius ir visus likusius šlapius produktus sudėkite į maišytuvą bei plakite apie 1 min. iki rusvos košelės konsistencijos. Supilkite į dubenį su aguonomis bei riešutais.
3. Atskirai išplakite baltymus iki standžių putų ir sukrėskite į dubenį. Atsargiai išmaišykite braukiant nuo dugno ir atsargiai apverčiant, kad baltymai kuo mažiau sukristų.
4. Suberkite 100 g spanguolių (50 g pasilikite papuošimui), cinamoną, sumaišytą su soda, ir vėl viską atsargiai sumaišykite.
5. Sukrėskite masę į keksiukų formą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 30-35 min. 175 laipsnių temperatūroje (su vėjeliu), kol gražiai iškils ir parus paviršius.
6. Palikite atvėsti 30-40 min., tada atsargiai išimkite iš formelių ir palikite ant grotelių, kol galutinai atvės.
7. Ištirpinkite šokoladą iki 60 laipsnių temperatūros (galima sumalti ir tirpinti virš garų vonelės), supilkite išspaustas apelsino sultis, gerai išmaišykite. Keksiuko „galvelę“ pamerkite į šokoladą, nuvarvinkite ir vėl dėkite ant grotelių. Galima papuošti uogomis.