Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė Eglė Juzumas prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai kviečia pradžiuginti vaikus ir ledų, kurių porcijų galima neskaičiuoti, pasigaminti patiems.
Anot jos, lengvai paruošiami naminiai ledai gali būti ne tik maistingu užkandžiu, bet ir tapti smagiu šeimos užsiėmimu bei Vaikų gynimo dienos šventės tradicija.
Dviejų vaikų mama, maisto mylėtoja ir tinklaraštininkė E. Juzumas prisipažįsta, jog ledams yra neabejinga nuo pat tada, kai pirmąsyk jų paragavo vaikystėje, todėl jų visuomet galima rasti jos šaldiklyje.
„Savos gamybos ledus šaldome ir ragaujame reguliariai. Tam turime įvairių formelių ir mėgstame paeksperimentuoti, derindami skirtingus produktus ir skonius. Ledų gaminimas namuose leidžia ne tik patiems sukurti sveikatai palankesnius ir įvairių skonių desertus, bet ir smagiai praleisti laiką su vaikais“, – sako E.Juzumas.
Žinant ledų sudėtį, galima mažiau save varžyti ir mėgautis daugiau nei viena porcija.
Pasak moters, lyginant su įprastais ledais, naminiai turi keletą pranašumų. Pirmiausia, juos gaminant galima patiems rinktis sudedamąsias dalis, pagrindinius produktus ir priedus. Tai ypač aktualu, jei norisi sumažinti ar visai atsisakyti cukraus, pieno ar kitų produktų. Galiausiai, žinant ledų sudėtį, galima mažiau save varžyti ir mėgautis daugiau nei viena porcija, o tai vaikams – ypač gera naujiena.
Ragina išbandyti netikėtus priedus
Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė pasakoja, jog gaminant namuose ledus galima drąsiai eksperimentuoti – taip atrasite netikėtų skonių variacijų.
Puikūs ledai gaunasi ir užšaldžius glotnučius.
„Ledus galima pagaminti kone iš visko, tačiau norint įsitikinti, kas gerai šąla ir kas su kuo dera, rekomenduoju drąsiai eksperimentuoti. Tam tereikia skirtingų formelių. Vienose šaldykite ledus iš sulčių – ypač skanu, kai jos būna natūralios, kitose formelėse pridėkite dar ir vaisių, uogų. Grietinėlės ledus galima gardinti medumi, klevų sirupu, šokoladu, riešutais ar džiovintais vaisiais – čia fantazijai nėra ribų. Puikūs ledai išeina ir užšaldžius glotnučius. Netoleruojantiems laktozės galima šaldyti kokosų ar kitą augalinį pieną su įvairiais priedais. Naudokite savo mėgstamus ingredientus ir maišykite kuo įvairesnius ledus – skonių įvairovė leis mėgautis nepabostančiais desertais“, – pataria E. Juzumas.
Anot tinklaraštininkės, norintiems mėgautis ledais, savo konsistencija primenančiais parduodamus parduotuvėje ar ledainėje, teks įvaldyti kiaušininio kremo ir grietinėlės sukimo techniką, taip pat įsigyti ledų aparatą. Tačiau turintiems mažiau laiko ir norintiems paprastesnio rezultato namų sąlygomis, ypač kai procese dalyvauja ir vaikai, apsisunkinti išties neverta. Tereikia pasirinkti norimus produktus, sutrinti iki kreminės konsistencijos ir užšaldyti gautą masę.
Pagrindinė taisyklė, norint išties skanių naminių ledų, kokybiški produktai.
„Pagrindinė taisyklė, norint išties skanių naminių ledų, kokybiški produktai: riebi grietinėlė, pienas ar graikiškas jogurtas, taip pat švieži, gerai sunokę vaisiai, uogos ir sezoninės gėrybės, ir, žinoma, tikras, juodasis šokoladas. Kuo kokybiškesnius ir sveikatai palankesnius produktus rinksitės, tuo ledai bus gardesni ir maistingesni. Naminiams ledams tinka ne tik saldūs skoniai – pagardinkite juos avokadu, aitriaisiais pipirais ar kava – skoniui suteiks ryškesnį akcentą, o rezultatai maloniai nustebins. Žinoma, tokios skonių variacijos galbūt labiau patiks tėvams“, – šypsosi E.Juzumas.
Itin mėgstantiems ledus mažiesiems smaližiams ir jų tėvams tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė rekomenduoja išbandyti jos firminius receptus.
„Pina Colada“ skonio ledai
Ingredientai:
- 160 g šaldytų bananų;
- 160 g šaldytų ananasų;
- 4–6 šaukštai kokosų „grietinėlės“ (arba kokosų „pieno“).
Gaminimas:
1. Šaldytus vaisius sudėkite į virtuvinį kombainą, supilkite kokosų „grietinėlę“ (arba kokosų „pieną“) ir trinkite, kol masė pasidarys vientisa ir įgaus kreminę konsistenciją. Jei masė sunkiai trinasi, įpilkite dar kelis lašelius grietinėlės.
2. Supilkite į norimas ledų formeles, užšaldykite, skanaukite!
Bananų ir aviečių ledai
Ingredientai:
- 3 gerai sunokę bananai;
- 1 šaukštas liofilizuotų aviečių;
- keli šaukštai mėgstamo pieno (puikiai tinka augalinis).
Gaminimas:
1. Sunokusius bananus nulupkite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į šaldymui skirtą indą ar maišelį ir palikite šaldiklyje.
2. Kai ateis ledų gaminimo laikas, suberkite šaldytus bananus į virtuvinį kombainą, berkite šaukštą liofilizuotų aviečių ir smulkinkite iki vientisos, glotnios masės. Jei tekstūra nepakankamai kremiška – įpilkite keletą šaukštų pasirinkto pieno. Valgykite juos ką tik sutrintus. Jei norisi kietesnės konsistencijos, galima pusvalandžiui įdėti į šaldiklį.
Serviruodami indelyje patiekite su mėgstamomis uogomis, granola arba riešutais.
Jogurtiniai ledai su uogomis
Ingredienai:
- 1 indelis riebaus (bent 10 proc.) graikiško jogurto;
- šlakelis klevų sirupo arba medaus;
- mėgstamų uogų (tinka braškės, šilauogės, avietės ar pan.).
Gaminimas:
1. Jogurtą sumaišykite su klevų sirupu arba skystu medumi. Saldumą reguliuokitės pagal poreikį.
2. Į ledų formeles dėkite pasirinktas uogas (galima maišyti kelias skirtingas rūšis ir pjaustyti smulkiau). Jas užpilkite saldintu jogurtu, įstatykite į formelės vidurį pagaliuką ir palikite šalti šaldiklyje.
Tokie ledai tinkami netgi pusryčiams – mėgaukitės sveika ledų alternatyva.