„Avižos man glaudžiai asocijuojasi su vienu gyvenimo įvykiu, kai buvau Ispanijoje ir pėsčiomis ėjau piligrimų kelią „Camino de Santiago“. Kiekvieną rytą pusryčiams virdavau avižas, kurias pagardindavau uogiene, riešutais ar šokolado gabaliukais. Man avižos asocijuojasi su stiprybe, nes tada jos suteikdavo energijos keliauti šimtus kilometrų pėsčiomis“, – pasakoja bendrovės „Malsena Plius“ pranešime žiniasklaidai cituojama maisto tinklaraštininkė.
Jos manymu, pastaruoju metu avižos yra vienos populiariausių kruopų, o virtuvėje jos atgyja įvairiausiais formatais – nuo avižų duonos iki energijos rutuliukų (angl. energy balls).
Žinoma, atsiras žmonių, kurie teigs, jog avižos ir jų produktai – tai kai kas prėsko ir nuobodaus. Tačiau tinklaraštininkė tam visiškai nepritaria. Juolab kad internete, socialiniuose tinkluose apstu įvairiausių receptų su avižomis – nuo sūrios košės su avokadais, kiaušiniais, pievagrybiais iki glotnučių su avižiniais dribsniais.
V.M.Murėnaitė pasakoja, kad avižinę košę namuose ruošia įvairiausių skonių, o bene dažniausiai ji būna sūrstelėjusi. Pavyzdžiui, dar lankydama mokyklą ir kulinarijos būrelį, maisto tinklaraštininkė sužinojo sūrių avižinių blynelių receptą, kuris ją lydi metų metus – vis tobulinamas ir keičiamas. Kulinarinės knygos autorė dalijasi šiuo ir kitais dviem receptais, kuriuose figūruoja avižos.
Sūri kapotų avižų košė
Ingredientai (1 porcijai):
- 1/2 puodelio viso grūdo kapotų avižų;
- 1 puodelis vandens;
- 1/2 sultinio kubelio;
- 5 pievagrybiai;
- 1–2 valg. šaukšt. sojos padažo (arba pagal skonį);
- 1 kiaušinis;
- po kelis smidrus ir ridikėlius (patiekimui).
Gaminimas:
1. Supilkite vandenį, avižas ir sutrupinkite sultinio kubelį į nedidelį prikaistuvį. Palaukite, kol užvirs, sumažinkite ugnį iki visai mažos ir virkite uždengę 15 min.
2. Kol košė verda, supjaustykite pievagrybius griežinėliais, įkaitinkite keptuvėje porą šaukštų aliejaus ir suberkite grybus bei smidrus.
3. Smidrus pakepkite tik minutę ir išimkite iš keptuvės, o grybus pakepinkite, kol jie taps aukso spalvos, t. y. apie 3–4 min. Pagardinkite grybus sojos padažu ir išimkite iš keptuvės.
4. Iškepkite kiaušinį.
5. Košę patiekite su keptais grybais, kiaušiniu, ridikėliais ir smidrais.
Sūrūs avižų blynai
Ingredientai:
- 1 puodelis viso grūdo kapotų avižų;
- 2 puodeliai vandens;
- 1 kiaušinis;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas;
- 4 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
- druskos;
- pipirų;
- aliejaus (kepimui);
- grietinės ir žolelių (patiekimui).
Gaminimas:
1. Užpilkite avižas verdančiu vandeniu, uždenkite puodą ir pavirkite 10 min. dangčiu ant vidutinės ugnies.
2. Perkelkite virtas avižas į didelį dubenį ir palaukite, kol atvės.
3. Kol laukiate, supjaustykite svogūną į smulkius kubelius, keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, suberkite svogūnus ir maišant ant vidutinės ugnies kepkite, kol jie taps minkšti ir aukso spalvos.
4. Suberkite svogūnus į avižas, pagardinkite druska, pipirais, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
5. Po to suberkite miltus, dar kartą permaišykite.
6. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir dėkite kepti blynus. Kadangi avižos ir svogūnai jau kepti, jūsų tikslas yra apskrudinti išorę, taigi, kepkite, kol blynai iš abiejų pusių taps aukso spalvos.
7. Blynus nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir patiekite su grietine, svogūnų ar česnakų laiškais arba krapais.
Avižiniai sausainiai
Ingredientai:
- 180 g sviesto, kambario temperatūros;
- 200 g rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1/4 arbat. šaukšt. sodos;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 150 g kvietinių miltų;
- 2 kiaušiniai;
- 2 stiklinės viso grūdo kapotų avižų.
papildomi (bet nebūtini) ingredientai:
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- sauja smulkintų riešutų arba į mažus gabaliukus supjaustyto šokolado.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę (su ventiliatoriaus funkcija) iki 180 °C.
2. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi ir kiaušiniais.
3. Į gautą masę įberkite miltus, kepimo miltelius, druską, sodą ir maišykite su šaukštu iki tol, kol nesimatys baltų miltų.
4. Tada suberkite avižas ir maišykite su rankomis, kol gausis minkšta ir vientisa tešla.
5. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ir padalinkite tešlą į 24 dalis. Tuomet suformuokite apvalius sausainius ir tvarkingai sudėliokite juos ant kepimo popieriaus palikdami tarpelius.
6. Kepkite kiekvieną skardą atskirai po 15 minučių (arba kol sausainiai paruduos).
7. Atvėsinkite ir valgykite su pienu arba arbata.