Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 tinklaraštininkių pasiūlymai Kūčioms: lašišos pyragas, krevečių vėrinukai ir silkių sumuštiniai

Patiekalų Kūčioms ruošimas – malonus rūpestis, o kartais ir galvosūkis kulinarijos fanams. Mat, laikantis tradicijų, ant Kūčių stalo neturėtų būti ne tik mėsos, bet ir pieno produktų, kiaušinių, gyvulinių riebalų, kai kuriuose šaltiniuose rekomenduojama vengti ir baltų miltų. Tad kaip paruošti skanią Kūčių vakarienę?
Kristinos Pišniukaitės patiekalai Kūčioms
Kristinos Pišniukaitės patiekalai Kūčioms / Asmeninio albumo nuotr.

Savo receptų idėjomis prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai dalinasi 3 žinomos maisto tinklaraštininkės. Jų sukurti patiekalai nustebins kūrybiškumu, o juos paruošite paprastai ir greitai.

Indrės Trusovės idėja: lašišos ir ryžių pyragas

„Dalinuosi Kūčių stalui idealiai tinkančiu receptu, kuris pradžiugins ne tik puikia maistine verte, ypatingu skoniu, bet ir nedidele kaina. Sveikas ir skanus maistas tikrai nebūtinai kainuoja brangiai – atidžiau pasirinkus produktus ir ruošiant maistą namuose, sveikai maitintis, manau, gali tikrai kiekvienas“, – sako Mitybos specialistė, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorė I.Trusovė. Beje, jos teigimu, šis pyragas tobulas ir karštas, ir šaltas, tad puikiai tiks tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis.

Asmeninio albumo nuotr./Indrė Trusovė
Asmeninio albumo nuotr./Indrė Trusovė

Ingredientai (6 asm.):

  • 700 g lašišos filė (su oda);
  • 130 g morkų;
  • 110 g svogūnų;
  • 80 g auksinių plikytų ryžių;
  • 70 g vyšninių pomidoriukų;
  • 10 g krapų;
  • 0,5 avokado;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Išverdame ryžius. Nulupę odą, sumalame lašišą.

2. Nulupame svogūnus ir morkas. Svogūną susmulkiname, morką sutarkuojame.

3. Pirmiausia pakepiname svogūną, tuomet dedame morkas ir dar pakepiname kelias minutes.

4. Dubenyje sumaišome maltą lašišą, virtus ryžius, morkas, svogūnus, susmulkintus krapus, druską, pipirus.

5. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi ir sudedame gautą masę.

6. Kepame iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 min.

7. Ant iškepusio pyrago dedame avokadus, pomidorus.

Asmeninio albumo nuotr./Indrės Trusovės lašišos pyragas Kūčioms
Asmeninio albumo nuotr./Indrės Trusovės lašišos pyragas Kūčioms

Kristinos Pišniukaitės idėja: česnakiniai krevečių ir daržovių iešmeliai

K.Pišniukaitė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir neseniai pasirodžiusios receptų knygos autorė, Kūčių stalui pasiūlė 3 patiekalus – česnakinių krevečių ir daržovių iešmelius, grikių salotas su keptomis daržovėmis, spanguolėmis ir pistacijomis, taip pat keptą lašišą su traškiomis bulvytėmis.

Lina Jushke Photography nuotr./Kristina Pišniukaitė
Lina Jushke Photography nuotr./Kristina Pišniukaitė

Receptai sukurti laikantis Kūčių tradicijų, tačiau juos puikiausiai galite gaminti ir Kalėdų ar Naujųjų metų stalui. Visi 3 K.Pišniukaitės sukurti receptai – tinklaraštyje. O čia dalinamės vienu iš jų:

Ingredientai (6 porcijoms/12 iešmelių):

  • 300 g tigrinių krevečių;
  • aliejaus kepimui;
  • 2 skiltelės česnako;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 1 nedidelė morka;
  • 1 nedidelė raudonoji paprika;
  • 12 nedidelių pievagrybių;
  • 1 citrina.

Gaminimas:

1. Krevetes atšildome. Daržoves supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome su 1 šaukštu aliejaus, druska, pipirais.

2. Daržoves paskleidžiame ant kepimo skardos ir kepame iki 180°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių.

3. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes ir maišydami kepame kelias minutes. Į keptuvę įtarkuojame česnaką, beriame druskos ir pipirų. Kepame dar kelias minutes.

4. Ant iešmelių suveriame krevetes ir daržoves. Patiekiame su citrina.

Asmeninio albumo nuotr./Kristinos Pišniukaitės patiekalai Kūčioms
Asmeninio albumo nuotr./Kristinos Pišniukaitės patiekalai Kūčioms

Urtės Mikelevičiūtės idėja: sumuštinukai su silke

Ruošiant Kūčių stalą ši tinklaraštininkė siūlo neatsisakyti tradicijų, tačiau jas dekonstruoti – perkelti ant sumuštinio arba tiesiog pasiūlyti angliškai vadinamas „sharing plates“, tai yra maistą, kurį galima, o ir labai smagu dalintis. Visus Urtės siūlomus pagardus galima pateikti atskirai, iškart pagaminti sumuštinius ar net vėrinukus.

Dalinamės vienu iš trijų U.Mikelevičiūtės siūlomų derinių – kepta sūdyta silke, keptomis paprikomis ir morkomis bei troškintais kopūstais. Visus jos pasiūlytus derinius galima rasti tinklaraštyje „Dervynas“.

Asmeninio albumo nuotr./Urtė Mikelevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Urtė Mikelevičiūtė

Ingredientai (6 asm.):

  • 240 g silpnai sūdytos silkių filė;
  • apie 600–700 g trijų spalvų paprikų (jas panaudosite ir kituose patiekaluose);
  • 200–300 g morkų;
  • 350 g kininio kopūsto;
  • druskos;
  • pipirų;
  • kepimui tinkančio aliejaus;
  • cinamono (jeigu mėgstate).

Gaminimas:

1. Visus pagardus ruoškite ir patiekite atskirai. Ant skardos į 180°C karštumo orkaitę pašaukite visas paprikas (nepjaustytas) ir dvi morkas. Jas apšlakstykite aliejumi ir kepkite 100 min. Tai galima daryti ir ant įkaitintos keptuvės. Paprikos labai gražiai apskrus, o vidus taps minkštas. Jas supjaustykite ir tiekite ant juodos duonos su silke arba tiesiog atskirai, kad kiekvienas galėtų susikurti savo sumuštinį.

2. Kininius kopūstus supjaustykite, pakepkite ant gerai įkaitintos keptuvės su trupučių aliejaus, berkite truputį druskos, pipirų ir, jeigu mėgstate, cinamono.

3. Sūdyta silkė bus dar gardesnė apkepta. Ją tiesiog pakepinkite keptuvėje.

Asmeninio albumo nuotr./Urtės Mikelevičiūtės užkandžiai Kūčioms
Asmeninio albumo nuotr./Urtės Mikelevičiūtės užkandžiai Kūčioms

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?