Savo receptų idėjomis prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai dalinasi 3 žinomos maisto tinklaraštininkės. Jų sukurti patiekalai nustebins kūrybiškumu, o juos paruošite paprastai ir greitai.
Indrės Trusovės idėja: lašišos ir ryžių pyragas
„Dalinuosi Kūčių stalui idealiai tinkančiu receptu, kuris pradžiugins ne tik puikia maistine verte, ypatingu skoniu, bet ir nedidele kaina. Sveikas ir skanus maistas tikrai nebūtinai kainuoja brangiai – atidžiau pasirinkus produktus ir ruošiant maistą namuose, sveikai maitintis, manau, gali tikrai kiekvienas“, – sako Mitybos specialistė, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorė I.Trusovė. Beje, jos teigimu, šis pyragas tobulas ir karštas, ir šaltas, tad puikiai tiks tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis.
Ingredientai (6 asm.):
- 700 g lašišos filė (su oda);
- 130 g morkų;
- 110 g svogūnų;
- 80 g auksinių plikytų ryžių;
- 70 g vyšninių pomidoriukų;
- 10 g krapų;
- 0,5 avokado;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Išverdame ryžius. Nulupę odą, sumalame lašišą.
2. Nulupame svogūnus ir morkas. Svogūną susmulkiname, morką sutarkuojame.
3. Pirmiausia pakepiname svogūną, tuomet dedame morkas ir dar pakepiname kelias minutes.
4. Dubenyje sumaišome maltą lašišą, virtus ryžius, morkas, svogūnus, susmulkintus krapus, druską, pipirus.
5. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi ir sudedame gautą masę.
6. Kepame iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 min.
7. Ant iškepusio pyrago dedame avokadus, pomidorus.
Kristinos Pišniukaitės idėja: česnakiniai krevečių ir daržovių iešmeliai
K.Pišniukaitė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir neseniai pasirodžiusios receptų knygos autorė, Kūčių stalui pasiūlė 3 patiekalus – česnakinių krevečių ir daržovių iešmelius, grikių salotas su keptomis daržovėmis, spanguolėmis ir pistacijomis, taip pat keptą lašišą su traškiomis bulvytėmis.
Receptai sukurti laikantis Kūčių tradicijų, tačiau juos puikiausiai galite gaminti ir Kalėdų ar Naujųjų metų stalui. Visi 3 K.Pišniukaitės sukurti receptai – tinklaraštyje. O čia dalinamės vienu iš jų:
Ingredientai (6 porcijoms/12 iešmelių):
- 300 g tigrinių krevečių;
- aliejaus kepimui;
- 2 skiltelės česnako;
- druskos;
- pipirų;
- 1 nedidelė cukinija;
- 1 nedidelė morka;
- 1 nedidelė raudonoji paprika;
- 12 nedidelių pievagrybių;
- 1 citrina.
Gaminimas:
1. Krevetes atšildome. Daržoves supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome su 1 šaukštu aliejaus, druska, pipirais.
2. Daržoves paskleidžiame ant kepimo skardos ir kepame iki 180°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių.
3. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes ir maišydami kepame kelias minutes. Į keptuvę įtarkuojame česnaką, beriame druskos ir pipirų. Kepame dar kelias minutes.
4. Ant iešmelių suveriame krevetes ir daržoves. Patiekiame su citrina.
Urtės Mikelevičiūtės idėja: sumuštinukai su silke
Ruošiant Kūčių stalą ši tinklaraštininkė siūlo neatsisakyti tradicijų, tačiau jas dekonstruoti – perkelti ant sumuštinio arba tiesiog pasiūlyti angliškai vadinamas „sharing plates“, tai yra maistą, kurį galima, o ir labai smagu dalintis. Visus Urtės siūlomus pagardus galima pateikti atskirai, iškart pagaminti sumuštinius ar net vėrinukus.
Dalinamės vienu iš trijų U.Mikelevičiūtės siūlomų derinių – kepta sūdyta silke, keptomis paprikomis ir morkomis bei troškintais kopūstais. Visus jos pasiūlytus derinius galima rasti tinklaraštyje „Dervynas“.
Ingredientai (6 asm.):
- 240 g silpnai sūdytos silkių filė;
- apie 600–700 g trijų spalvų paprikų (jas panaudosite ir kituose patiekaluose);
- 200–300 g morkų;
- 350 g kininio kopūsto;
- druskos;
- pipirų;
- kepimui tinkančio aliejaus;
- cinamono (jeigu mėgstate).
Gaminimas:
1. Visus pagardus ruoškite ir patiekite atskirai. Ant skardos į 180°C karštumo orkaitę pašaukite visas paprikas (nepjaustytas) ir dvi morkas. Jas apšlakstykite aliejumi ir kepkite 100 min. Tai galima daryti ir ant įkaitintos keptuvės. Paprikos labai gražiai apskrus, o vidus taps minkštas. Jas supjaustykite ir tiekite ant juodos duonos su silke arba tiesiog atskirai, kad kiekvienas galėtų susikurti savo sumuštinį.
2. Kininius kopūstus supjaustykite, pakepkite ant gerai įkaitintos keptuvės su trupučių aliejaus, berkite truputį druskos, pipirų ir, jeigu mėgstate, cinamono.
3. Sūdyta silkė bus dar gardesnė apkepta. Ją tiesiog pakepinkite keptuvėje.