Šiais receptais pranešime žiniasklaidai dalijasi prekybos tinklo IKI maisto ekspertai. Šio tinklo kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pastebi, jog populiariausias patiekalas iš aguonų per didžiąsias metų šventes – kūčiukai ir aguonų pienas. O štai šventinis lietuvių kalėdinis stalas neįsivaizduojamas be sausainių su aguonomis. Ekspertė pateikia kiek kitokį – šokoladu gardintų sausainių su aguonomis receptą.
Šokoladu pagardinti sausainiai su aguonomis
Ingredientai:
- 200 g sviesto, kambario temperatūros;
- 100 g pieniško šokolado su riešutais;
- 370 g miltų;
- 170 g cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 4 arbat. šaukšt. šaukštų sausų aguonų.
Gaminimas:
1. Sviestą išsukite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi.
2. Į gautą masę įmaišykite pusę miltų ir kepimo miltelius.
3. Likusius miltus įminkykite rankomis ir iš gautos tešlos suformuokite nedidelius kamuoliukus.
4. Vieną sausainių pusę apvoliokite sausose aguonose. Suformuotus sausainius sudėkite į lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
6. Kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų tarpus, sudėliokite atšaldytus sausainius. Juos pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių.
7. Kol sausainiai kepa, išlydykite šokoladą ir vėliau jame pamirkykite vieną iškepusių sausainių pusę. Visus sausainius išdėliokite ant kepimo popieriumi iškloto lygaus paviršiaus ir palikite sustingti.
Šventinis džiovintų vaisių pyragas
Džiovintų vaisių pyrago kepimas – toks pat magiškas kaip ir Kalėdos, tačiau jį gaminant prireiks kantrybės. „Dabar pats metas kepti vaisių pyragą, kuriam bręsti reikės iki pat Kalėdų. Kad ir kaip norėsis atsignybti gabalėlį, teks kovoti su namiškiais, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių. Gaminant džiovintą vaisių pyragą, svarbiausia neskubėti ir paruoštą tešlą maišyti tol, kol ji taps puri ir šviesi. Taip pat svarbu atidžiai ir neskubant, po vieną, įmušti kiaušinius bei įtarkuoti apelsino ar citrinos žievelės“, – sako N.Juchnevič.
Ingredientai:
- 1 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų;
- 220 g sviesto, kambario temperatūros;
- 150 g migdolų;
- 200 g rudojo cukraus;
- 4 kiaušiniai;
- 320 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 citrina;
- 1 apelsinas.
Gaminimas:
1. Džiovintus vaisius ir uogas nuplikykite verdančiu vandeniu ir gerai nusausinkite. Vaisius, uogas ir riešutus susmulkinkite.
2. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi. Tuomet muškite po vieną kiaušinį ir besukant viską gerai išmaišykite. Išspauskite citrinos ir apelsinų sultis ir supilkite jas į masę.
3. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei cinamoną ir juos suberkite į pyrago masę. Suberkite ir riešutų, džiovintų vaisių bei uogų mišinį, Viską gerai išmaišykite.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros, o kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
5. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo formą ir kepkite pyragą apie 2 valandas. Jei matote, kad pyrago viršus smarkiai ruduoja, pridenkite jį folija.
6. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir leiskite visiškai ataušti. Tada sandariai suvyniokite į foliją, dėkite į maišelį ir brandinkite iki švenčių.
Meduolinis pyragas, be kurio šventė – neįsivaizduojama
Meduolio kvapas suaugusiems žmonėms dažnai primena vaikystę, todėl daugelis net nesudvejoja, ar tiekti jį ant šventinio stalo. Meduoliniai pyragai gali būti minkštesni ir kietesni, o juos iškepti nėra sudėtinga.
Ingredientai:
- 500 g miltų;
- 300 g medaus;
- 150 g cukraus;
- 70 g sviesto;
- 5 kiaušiniai;
- 250 g grietinės;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. tarkuoto muskato;
- 1 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
1. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą bei gvazdikėlius.
2. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite.
3. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų.
4. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą.
5. Supilkite tešlą į kepimo formą (itin tinka speciali meduolio forma) ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus.