Taip pat skaitykite: 15 gardžių įdaro idėjų lavašo suktinukams
Sevičė
Sevičė (Ceviche) tėvynė – Lotynų Amerika, o ten, kaip žinoma, mėgsta aštrų maistą. Šiam patiekalui galite naudoti bet kokią žuvį: tiek baltą, tiek raudoną. Taip pat galite naudoti kitas jūrų gėrybes: šukutes ar krevetes. Svarbiausia, kad šie produktai būtų itin švieži.
Mažiausias marinavimo laikas – 30 min. Optimalus 2–3 val. Nereikėtų marinuoti ilgiau negu 6 val.
6 asmenims
Užtruksite 45 min.
Ingredientai:
- Šviežios žuvies filė 2 vnt.
- Pomidorai 2 vnt.
- Apelsinai 1 vnt.
- Raudonieji svogūnai 1 vnt. vid. dydžio
- Žaliosios citrinos 1 vnt.
- Aitrioji paprika 1 vnt.
- Kalendros ryšulėlis
- Jūros druska 1 arbat. š.
Kaip gaminti:
1. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nuimkite odelę. Minkštimą smulkiai sukapokite, vandens perteklių nupilkite.
2. Nulupkite ir smulkiai sukapokite svogūną.
3. Aitriąją papriką perpjaukite išilgai. Iš vienos dalies pašalinkite sėklas ir smulkiai sukapokite. Kitą dalį sukapokite kartu su sėklomis.
4. Smulkia trintuve sutarkuokite apelsino ir žaliosios citrinos žievelę. Išspauskite sultis iš citrinos ir pusės apelsino.
5. Sumaišykite ir pasūdykite kapotus pomidorus, svogūną, aitriąją papriką, citrinos ir apelsino žievelę bei jų sultis. Į gautą marinatą panardinkite kubeliais pjaustytą žuvies filę. Išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą 30 min.
6. Dėkite sevičė į lėkštę ir papuoškite kapota kalendra.
Taip pat skaitykite: 15 idėjų vieno kąsnio vaišėms
Kreminė suflė su svogūnų laiškais ir čiobreliais
Vietoj svogūnų laiškų galima naudoti špinatus arba šviežius kopūstus.
6 asmenims
Užtruksite 40 min.
Ingredientai:
- Kiaušiniai 3 vnt.
- Svogūnų laiškai 2 dideli ryšulėliai
- Askaloniniai česnakai 2 vnt.
- Kietasis sūris 50–60 g
- Sviestas 50 g
- Česnakai 1 skiltelė
- Čiobreliai ryšulėlis šviežių
- Pienas 1/2 stiklinės
- Grietinėlė 1/2 stiklinės
- Vištienos sultinys 60 ml karšto
- Alyvuogių aliejus 1 valg. š.
- Muskato riešutai 1 arbat. š. maltų
- Juodieji pipirai žiupsnelis šviežiai maltų
- Jūros druska 1/4 arbat. š.
Kaip gaminti:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
2. Askaloninius ir paprastus česnakus nulupkite bei smulkiai sukapokite. Supjaustykite svogūnų laiškus.
3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir ant mažos ugnies apkepkite askaloninius bei paprastus česnakus, kol šie taps skaidrūs. Į keptuvę įpilkite karštą vištienos sultinį ir, nuolat maišydami, leiskite jam išgaruoti. Viską pasūdykite.
4. Tada į keptuvę dėkite šviežius čiobrelio lapelius bei supjaustytus svogūnų laiškus. Viską maišydami laikykite ant ugnies dar 1–2 min. Vėliau pilkite pieną, grietinėlę bei troškinkite ant labai mažos ugnies, kol svogūnai taps minkšti. Nukelkite nuo ugnies.
5. Sūrį sutarkuokite stambia trintuve ir berkite į keptuvę su kitais ingredientais.
6. Atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus pasūdykite ir išplakite iki standžių putų. Trynius šiek tiek išplakite šakute, įpilkite į keptuvę su esančiais joje ingredientais ir, nuolat maišydami, palaipsniui, pilkite išplaktus baltymus.
7. Karščiui atsparias formeles ištepkite sviestu. Iki 2/3 užpildykite formeles mase iš keptuvės. Viršų apibarstykite maltais muskato riešutais.
8. Gilesnę skardą iki pusės pripildykite vandens ir išdėliokite formeles. 10–12 min. šaukite į įkaitintą orkaitę. Patiekalą patiekite dar karštą.
Šokoladinis Pjemonto tortas
Maskarponės sūrį galima pakeisti bet kokios kitos rūšies grietinėlės sūriu, o vietoj rudojo cukraus panaudoti 100 g baltojo cukraus ir 50 g medaus.
Ingredientai:
- Juodasis šokoladas 300 g
- Kiaušiniai 6 vnt.
- Sviestas 180 g
- Rudasis cukrus 150 g
- Migdolų riešutai 50 g
- Graikiniai riešutai 50 g
- Žemės riešutai sauja
- Jūros druska žiupsnelis
Kremui:
- Maskarponės sūris 400 g
- Apelsinas 1 vnt.
- Cukraus pudra 50 g
- Konjakas 1 valg. š.
- Cinamonas žiupsnelis
Glajui:
- Juodasis šokoladas 100 g
- Medus 1 valg. š. skysto
Kaip gaminti:
Pagrindas
1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Į nedidelį puodą dėkite 170 g sviesto, rudąjį cukrų, 300 g gabaliukais susmulkinto šokolado. Puodą su visu turiniu įstatykite į didesnį puodą ir viską ištirpinkite vandens vonelėje.
2. Migdolus ir graikinius riešutus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
3. Atskirkite baltymus nuo trynių. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite šluotele iki standžių putų. Trynius išplakite plaktuvu. Nesustodami plakti, į trynius įpilkite šokolado ir sviesto masę bei suberkite smulkintus riešutus. Vėliau palaipsniui dalimis sudėkite išplaktus baltymus.
4. Kepimo formą ištepkite likusiu sviestu. Sudėkite į ją tešlą ir 25–30 min. šaukite į įkaitintą orkaitę. Jeigu pagrindas dar bus neiškepęs, pridenkite jį kepimo popieriumi ir dar pakepkite 5–7 min.
Kremas
5. Apelsino žievelę sutarkuokite smulkia tarka ir išspauskite iš jo sultis. Sutarkuotą apelsino žievelę sumaišykite su 2 valg. š. apelsinų sulčių, įdėkite maskarponės sūrį, cinamoną, cukraus pudrą, įpilkite konjaką ir viską kruopščiai išmaišykite.
6. Atvėsusį šokoladinį pagrindą perpjaukite išilgai per pusę. Vieną dalį ištepkite kremu ir uždėkite ant viršaus kitą pagrindo dalį.
Glajus
7. 100 g juodojo šokolado ištirpinkite vandens vonelėje, vėliau įdėkite medų ir išmaišykite. Tortą apliekite glajumi bei išlyginkite plačiu peiliu.
8. Sugrūskite žemes riešutus ir apibarstykite jais tortą.