Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.
Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš ketveruis metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.
- Šefas Rokas Vasiliauskas
- Vadovas Indra Ramanauskienė
- Virtuvės tipas moderni lietuviška virtuvė su vaikystės nostalgija
- Darbo laikas I-IV 12:00-22:00, V-VI 12:00-23:00, VII 12:00-20:00
- Adresas T. Masiulio g. 31, Kaunas
- Internete www.montepacis.lt
- Atidarymo metai 2013 m.
- Vienu metu čia telpa 130 sėdimų vietų
- Vidutinė karšto patiekalo kaina 20 Eur (šalto – 10 Eur)
- Terasa yra
- Pusryčiai yra (8:00-11:00, o sekmadieniais vėlyvieji – 12:00-20:00)
- Dienos pietūs yra (12:00-15:00)
- Šunims nedraugiški (terasoje galima)
- Mėgstamiausias prieskonis druska arba šviežia kalendra
2016 m. – 15 VIETA
2017 m. – 23 VIETA
2018 m. – 13 VIETA
SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Visuomet stabiliai geriausiųjų trisdešimtuke besilaikantis „Monte Pacis“ ir šiemet išlieka reitinge. Beje, restoranas turi naujienų!
KODĖL VERTA APLANKYTI? Jei norite autentiškos aplinkos – restoranas įsikūręs viename ryškiausių brandžiojo baroko pavyzdžių Šiaurės ir Rytų Europoje – Pažaislio vienuolyne. Taip pat jei norite paragauti kūrybiškos, modernios, lietuviškos virtuvės. Šiemet „Monte Pacis“ perėjo prie lietuviškų produktų, ne tik garnyro ingredientų, bet ir pagrindinių patiekalų proteinų – žuvis ir mėsa dabar čia irgi lietuviška. O įdomiausia yra tai, kad viskas yra apipinta nostalgija ir kūrybiška drąsa. Pažvelgus į lėkštę norisi tarti „wow!“. Kodėl? Skaitykite toliau.
Beje, būtent ši vieta pelnė geriausios Lietuvos vyno kortos vertinimą Baltijos šalių vyno čempionate. O vėlyvieji sekmadienio pusryčiai čia vyksta visą dieną iki pat restorano uždarymo. Ir jei dar nepakanka priežasčių aplankyti šią unikalią vietą, verta paminėti „Monte Pacis“ svetingumą ir aukšto lygio aptarnavimą.
MENIU TRUMPAI. Perspektyviam naujosios kartos šefui Rokui Vasiliauskui prireikė kelių metų, kol pavyko pereiti prie kokybiškų lietuviškų produktų. Dabar jų čia naudojama apie 95 proc. Tam jis ne tik išplėtė Pažaislio vienuolyne esančio daržo asortimentą, bet ir surado patikimų ūkininkų. Pavyzdžiui, Lietuvoje auginamų stručių fermą, kokybiškos vietinės jautienos tiekėjus ir pan. Taip pat susibičiuliavo su pieno produktų gamintojais iš gretimo regiono.
Žinoma, šefui rūpi ne tik kokybiški vietiniai produktai, bet ir tai, kaip jie yra tarpusavyje derinami: „Mano tobuliausio meniu idėja yra ta, kad jis yra įdomus, tačiau kartu ir priimtinas bei pamėgtas ne tik gurmanų, bet ir visų restorano svečių“, – sako Rokas. Kaip pavyzdį, šefas pamini desertą iš rūgpienio, bulvių ir krapų, kuris yra saldus ir maloniai nustebina kone visus svečius, kai šie sužino jo ingredientus. O vienas iš šių metų žiemos hitų buvo šoninė su bulviniu blynu alaus padaže su krienais ir kopūstais + degtinės šotas.
KULINARINIAI HITAI. 9-ių patiekalų degustacija – 55 Eur.
ŠEFAS. Dar besimokydamas kulinarijos Didžiojoje Britanijoje esančiame Derbio universitete Rokas Vasiliauskas dirbo vienos „Michelin“ žvaigždutės restorane „Holbeck Ghyll“. Pabaigęs studijas jis jau turėjo penkis darbo pasiūlymus. Rokas pasirinko žymųjį Barselonos „Enoteca“ (vadovas Paco Pérezas, dvi „Michelin“ žvaigždutės).
Grįžęs į Lietuvą ir įsidarbinęs „Monte Pacis“ jis nuosekliai kilo karjeros laiptais, kol gavo pasiūlymą tapti šio restorano virtuvės vyr. šefu. Jis, beje, yra jauniausias šio trisdešimtuko šefas. Rokui dabar yra vos 24 metai ir jo vadovavimą virtuvei įvertino ne tik „30 geriausių restoranų“, bet ir „White Guide“, 2 metus iš eilės įtraukęs „Monte Pacis“ tarp geriausių restoranų Baltijos šalyse.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.
„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.