Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų. 22 vieta: metus lauktas sugrįžimas – „Stebuklai“

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Restoranas „Stebuklai“
Restoranas „Stebuklai“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Martynas Praškevičius (vykdantysis šefas – Juozas Visockas)
  • Vadovas Andrius Emde
  • Virtuvės tipas raw & grill
  • Darbo laikas VII-III nuo 8 iki 17 val, IV-VI 8-23 val.
  • Adresas Gynėjų g. 14, Vilnius
  • Internete www.stebuklai.com
  • Atidarymo metai 2012 m.
  • Vienu metu čia telpa 70 sėdimų vietų
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina 19 Eur (šalto – 12 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (darbo dienomis 8:00-11:00, savaitgaliais 8:00-14:00),
  • Dienos pietūs (darbo dienomis 11:00-14:00)
  • Šunims nedraugiški
  • Mėgstamiausias šefo prieskonis kuminas

2016 m. – 1 VIETA

2017 m. – 11 VIETA

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Pernai daugelio nuostabai geriausiu 2016 m. pripažinto restorano „Stebuklai“ trisdešimtuke nebuvo. Tačiau šiemet jis užtikrintai sugrįžta, nes kartu su kūrybišku raw&grill meniu sugrįžo ir tie „Stebuklai“, kuriuos žmonės pamilo.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stebuklai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stebuklai“

KODĖL VERTA APLANKYTI? „Stebuklų“ valgiaraščius (tiek pagrindinį a la carte, tiek pietų ir pusryčių) kuria vienas talentingiausių Lietuvos šefų Martynas Praškevičius. Jis yra idėjinis restorano šefas, tačiau kasdien virtuvei vadovauja Martyno mokinys Juozas Visockas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Juozas Visockas ir Martynas Praškevičius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Juozas Visockas ir Martynas Praškevičius

Kita apsilankymo šiame restorane priežastimi galėtų tapti kartą per mėnesį organizuojami social dinner, kurie yra tarsi aliuzija į bohemišką praeitį, tačiau šių dienų kontekste. Tokio „fine dining“ formato, kai kaskart kuriama vis kitokia atmosfera, stalų dekoras, kai gyvai atliekamas džiazas ar kita kamerinė muzika ir paraleliai tiekiama degustacinė vakarienė, Lietuvoje nėra arba vyksta tik pavieniai panašūs renginiai. „Stebukluose“ šis patyrimas įgauna periodiškumą ir vis daugiau gerbėjų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stebuklai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stebuklai“

Galiausiai tikrai verta paminėti ir šios vietos pusryčius, kurie čia vyksta kasdien, o savaitgaliais net iki 14 valandos. Beje, Martynas yra vienas pirmųjų šefų, Vilniuje įvedęs vėlyvųjų pusryčių madą. Ją jis pradėjo dar „Briusly“. Tad jis tikrai žino, kas yra geras dienos pradžios meniu.

MENIU TRUMPAI. Kurį laiką „Stebuklų“ valgiaraštis buvo sumažėjęs, o šiemet jis ir vėl praturtėjo. Į jį sugrįžo pirminė Martyno idėja svečiams tiekti raw&grill patiekalus, kurių pasirinkimas atsinaujina kelis kartus per metus. Tartarai, sevičė, tatakiai, mėsa, žuvis ir jūros gėrybės nuo griliaus, papildant dūmuose palepintomis daržovėmis – toks yra šios vietos a la carte pagrindas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Stebuklai“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Stebuklai“ patiekalas

Pasak M.Praškevičiaus, čia svarbiausia virtuvę aprūpinti gerais ir kokybiškais produktais, o toliau visi stebuklai slypi paprastume. Tiesa, sunku paneigti, kad dalis stebuklų slypi ir šios vietos idėjinio šefo kūrybiškume. Taip, kaip jis dėlioja papildomus patiekalų ingredientus ir tai, kokie nauji deriniai iš to atsiranda, tikrai yra verta jūsų dėmesio ir vietos geriausiųjų sąraše.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Stebuklai“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Stebuklai“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Stebuklai“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Stebuklai“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Tuno tartaras su kimchi majonezu, avokadais, keptais jūros dumbliais ir wasabi ikrais – 14 Eur, dorados sevičė su avokadais, pomelo, svogūnų laiškais, yuzu ponzu, jalapenais, alyvuogių aliejumi – 14 Eur, ant grotelių keptas aštuonkojis – 27 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stebuklai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stebuklai“

ŠEFAS. „Stebuklų“ įkūrėjas – Martynas Praškevičius – restorano valdymą yra perdavęs kitiems, o pats jame rūpinasi tik skoniu ir yra idėjinis „Stebuklų“ šefas. Kartu jis yra ir vienas labiausiai vertinamų šefų Lietuvoje, kuris ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet tai jau ir kelis kartus įrodė. Abu jo vedami restoranai – „Stebuklai“ ir „Džiaugsmas“ – buvo pripažinti nr. 1 restoranais Lietuvoje (2016 m. ir 2018 m.)

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs