Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas, pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. per specialų renginį Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.
Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.
- Šefas Andrej Subač (idėjinis šefas – Mher Gevorkjan)
- Vadovas Mher Gevorkjan
- Virtuvės tipas didkepsnių restoranas
- Darbo laikas I–V 11:30–22:00, VI 12:30–22:00, VII – nedirba
- Adresas Olimpiečių g. 1, Vilnius
- Internete www.boff.lt
- Atidarymo metai 2014 m.
- Vienu metu čia telpa 48 sėdimos vietos
- Vidutinė karšto patiekalo kaina nuo 22 iki 150 Eur , užkandžių – nuo 6 iki 15 Eur.
- Terasa yra
- Pusryčiai nėra
- Dienos pietūs yra (11:30–14:00, kaina priklauso nuo komplekto dydžio: 6,90–15 Eur)
- Šunims nedraugiški
- Mėgstamiausias prieskonis kuminas, aitrioji paprika
13 VIETA 2016
20 VIETA 2018
SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Šalia Mindaugo tilto esančiame Karaliaus Mindaugo apartamentų komplekse su vaizdu į Gedimino pilį įsikūręs „Böff“ labai stipriai prisidėjo prie tikrų ir kokybiškų didkepsnių išpopuliarinimo Lietuvoje, skonio lavinimo ir bendro žmonių supratimo apie mėsos atrinkimo ir gaminimo subtilybes. Tad nenuostabu, kad ši vieta ir šiemet yra tarp 30 geriausių restoranų šalyje. Tiesa, keturiomis pozicijomis žemiau nei pernai, tačiau čia vis dar gausi vienus geriausių didkepsnių Lietuvoje.
KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad Mher su savo komanda yra didkepsnių meistrai. Tiesa, ne tik meistrai, bet ir pionieriai, formavę tikrų, gardžių ir kokybiškų didkepsnių gaminimo tradicijas Lietuvoje. Čia tiekiama tik aukščiausios kokybės mėsa iš sertifikuotų ūkių.
MENIU TRUMPAI. „Böff“ didkepsnių puikumas slypi paprastuose dalykuose. Tai tarpusavyje derantys kokybiški ingredientai, teisingas prieskonių santykis, teisinga technika ir, žinoma, šefo meistriškumas. Tiesa, garnyrą kiekvienas gali pasirinkti pats, kaip ir mėsos gabalėlį, kurį virtuvė netrukus jam pagamina.
Didelė dalis valgiaraščio patiekalų ingredientų keliauja iš Olandijos ir Vokietijos. Pastaroji restoraną aprūpina atvėsintais (jokiu būdu ne šaldytais) jūrų produktais, o iš Olandijos Mher perka aukščiausios rūšies mėsą. Pavyzdžiui, juodojo angus jautieną, kuri atkeliauja iš USDA sertifikuotų ūkių. Juose mėsa auginama gyvūnams draugiškoje aplinkoje, be hormonų ir steroidų, laikantis 100 % augalinės dietos.
Be mėsos patiekalų, „Böff“ visada yra ganėtinai platus jūrų gėrybių, žuvų pasirinkimas, taip pat šefo kurtų desertų, o ant salės gale esančios lentos kreida užrašomi specialieji tos dienos pasiūlymai, kurių nerasite meniu. Viskas čia yra gaminama vietoje: nuo padažų (krienų, žaliųjų pipirų, raudonojo vyno ir pan.) iki ypatingosios böffinės duonos.
Kiti Mher projektai, tampriai susiję su restoranu „Böff“ ir tiekiamų ingredientų kokybe, yra mėsos krautuvė pavadinimu „Bučeris“ („Ogmios“ mieste) ir krautuvė/bistro tuo pačiu pavadinimu PC „Panorama“. Ten rasite aukščiausios kokybės mėsos, skirtos parduoti, tačiau ją jums gali paruošti ir vietoje. Beje, importuojamą mėsą Mher pats vietoje dar ir sausai brandina.
KULINARINIAI HITAI. „Fillet mignon“ – 29 Eur, „Kansas city“ antrekotas (380 g) – 49 Eur, ant grotelių keptas aštuonkojis (200 g) – 32 Eur, Wagyu kepsnys su kaulu (300 g) – 95 Eur.
ŠEFAS. Restorano šeimininkas – Mher Gevorkjan – yra armėnas, gimęs Jerevane. Kai jam sukako 13 metų, Mher šeima persikraustė gyventi į Estiją. Ten būsimas šefas pabaigė mokyklą ir norėjo tapti sportininku. Tačiau neįstojo į sporto akademiją ir, kad neprašvaistytų vienerių metų, laikinai įstojo į gerai vertinamą Estijos kulinarijos mokyklą. Ten jis atrado save iš naujo, pamilo maisto gaminimo procesą, pabaigė mokyklą ir nuo 1994 m. jis iš virtuvės nesitraukia.
Mher Gevorkjan profesinės karjeros kelias išties ilgas ir kupinas patirties. Nuo 1999 m. jis dirbo šefu kruiziniuose laivuose Karibuose, kol 2005 m. vedė lietuvaitę ir įsidarbino virtuvės šefu didžiausiame Lietuvos viešbutyje „Reval Hotel Lietuva“. Vėliau su šeima išvyko į Daniją, kur dirbo vyr. šefu gerai vertinamame „Marriott“ viešbučio restorane. O savo samdomo šefo karjerą jis pabaigė viename „fine dining“ restorane Taline.
Ieškodamas naujų iššūkių patyręs kulinaras pradėjo mąstyti apie nuosavą verslą ir, žinoma, ne apie ką kita, bet savo restoraną. Taip gimė mėsos namų idėja – vyras Lietuvos sostinėje pasišovė pristatyti teisingą jautienos valgymo kultūrą.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.
„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.