„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

30 geriausių restoranų. 28 vieta: naujas miestas ir naujas restoranas reitinge – „Avenue Brasserie“ Šiauliuose

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Restoranas „Avenue Brasserie“
Restoranas „Avenue Brasserie“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo gegužės 30-osios kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Algirdas Matačiūnas
  • Vadovas Algirdas Matačiūnas
  • Virtuvės tipas klasikinė europietiška virtuvė
  • Darbo laikas I-III 11:00-22:00, IV-VI 11:00-00:00, VII 11:00-20:00
  • Adresas Vilniaus g. 146, Šiauliai
  • Internete www.brasserieavenue.lt
  • Atidarymo metai 2017 m.
  • Vienu metu čia telpa 35 žmonės (50 – rūsyje)
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina 16 Eur (šalto – 7 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs yra (11:00-15:00)
  • Mėgstamiausias šefo prieskonis: čiobrelis

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Šefas Algirdas Matačiūnas kartą jau buvo minėtas „30 geriausių restoranų“ projekte – 2016 m., kai vadovavo Kauno „Dia“ virtuvei. Šįkart į geriausiųjų sąrašą jis patenka jau su savo restoranu „Avenue Brasserie“, kurį atidarė... Šiaulių miesto centre! Beje, Algirdo dėka Šiauliai pirmą kartą irgi yra pristatomi šiame projekte.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Avenue Brasserie“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Avenue Brasserie“

KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia, jei esate Saulės mieste ar aplink jį ir norite kokybiško bei įdomaus maisto – „Avenue Brasserie“ tokį siūlo ir už nedidmiestišką kainą. Taip pat dėl to, kad Algirdas čia būna visada ir gali užtikrinti gerą gastrominę patirtį. Be to, jei Šiauliuose vyksta koks nors svarbesnis protokolinis renginys, daugeliu atveju dalykiniams pietums ar vakarienei yra pasirenkamas būtent „Avenue Brasserie“. Tai dar vienas garantas, kad „bus gerai“!

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Avenue Brasserie“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Avenue Brasserie“ patiekalas

Tiesa, nesitikėkite iš šio restorano prabangos už lėkštės ribų, nes interjeras čia pasilikęs dar nuo senų laikų, kai čia gyvavo picerija, tik vos atnaujintas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Avenue Brasserie“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Avenue Brasserie“

MENIU TRUMPAI. Algirdas be kompromisų deda daug pastangų, kad dirbtų tik su geriausiais produktais. Jo virtuvėje nėra šaldytos produkcijos, išskyrus krevetes. Prašmatnios mėsos ir žuvys į Šiaulius keliauja tiek iš užsienio (Argentinos, Naujosios Zelandijos ir pan.), tiek iš Lietuvos ūkių (bizoniena iš Kelmės, šamai – vietiniai, jautiena – iš Gulbinų ūkio ir pan.).

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Avenue Brasserie“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Avenue Brasserie“ patiekalas

Šefo tikslas – a la carte turėti gerokai mažiau kompromisų ir jau dabar meniu po truputį, paraleliai su vietinio skonio lavinimo procesu, panašėja į prancūziškos klasikos pavyzdį Šiauliuose. Tiesa, kol kas čia dar rasite ir didkepsnių, ir prašmatnių bulvinių blynų su ikrais.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Avenue Brasserie“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Avenue Brasserie“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Anties krūtinėlė su kriaušių piurė, cikorijomis, lęšiais, apelsinų padažu – 15 Eur, aštunkojis su jaunosiomis bulvytėmis, kalafiorais, artišokais ir chorizo dešra – 20 Eur.

ŠEFAS. Iki grįžimo į Lietuvą šefo karjerą Algirdas Matačiūnas pradėjo Londone, kur Vestminsterio koledže pabaigė kulinarijos menos studijas. Būtent pastarasis faktas Algirdui atvėrė daugiau durų šiame beprotiška konkurencija garsėjančiame megapolyje.

A.Matačiūnas yra prancūzų klasikinės virtuvės šalinininkas, gilinasi į įvairiausias šios virtuvės technikas. Daugiausiai patirties jis sukaupė dirbdamas princo Filipo (karalienės Elžbietos II vyro) namų, kurie taip pat yra ir prancūzų namai, ir Karališkoji inžinerijos mokykla, virtuvėje. Tačiau to jam neužteko. Atostogas jis išnaudodavo ne poilsiui, o darbui kitose prestižinėse virtuvėse. Taip lietuvis padirbo ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose šefo Richardo Corrigano restoranuose, ir prabangių viešbučių virtuvėse.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Algirdas Matačiūnas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Algirdas Matačiūnas

Tačiau kas jį su tokia patirtimi paskatino grįžti į Lietuvą? Sukaupęs didžiulį žinių ir patirties bagažą vyras nusprendė kilstelėti restoranų lygį pirmiausia gimtajame Kaune, o dabar – Šiauliuose. Čia jis mato didelį potencialą, todėl būtent šiame mieste ir atidarė savo restoraną.

Algirdas yra iš tų, kuris dirba visada ir jį sunku išvyti namo poilsiui. Žinoma, klientams nuo to tik geriau – taip prie kiekvieno iš virtuvės išeinančio patiekalo šefas spėja prisiliesti, jį kažkaip pagardinti, o gal ir pataisyti. Be to, Algirdas mėgsta išeiti į salę, pabendrauti su klientais, išgirsti jų nuomonę – jis vertina ne tik komplimentus, bet ir kritiką.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Avenue Brasserie“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Avenue Brasserie“ patiekalas

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“