30 geriausių restoranų. 5 vieta: geriausiai projekte per visus metus įvertintas debiutas pajūryje – „Vila Komoda“

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Restoranas „Vila Komoda“
Restoranas „Vila Komoda“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos. Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš ketverius metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Martynas Meidus
  • Vadovė Gabrielė Litinskaitė
  • Virtuvės tipas casual dining
  • Adresas Meilės al. 5, Palanga
  • Internete www.vilakomoda.lt
  • Atidarymo metai 2018 m.
  • Vienu metu čia telpa 33 sėdimos vietos
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina 22 Eur, šalto – 13 Eur (degustacinė vakarienė – 60 Eur/asm.)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (savaitgaliais vėlyvieji pusryčiai 9:00–15:00)
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims nedraugiški
  • Mėgstamiausias prieskonis druska
VIDEO: #5 '30 best restaurants in Lithuania' 2019 - Vila Komoda

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai yra debiutas, kurio laukė ne tik Lietuvos pajūris. Į Lietuvą grįžus užsienyje gerai žinomam lietuvių šefui jo ir jo žmonos „Vila Komoda“ Palangoje iškart pateko į geriausiųjų penketą šalyje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“

KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad Vakarų Lietuva pagaliau turi restoraną, kuriame sukasi pasaulyje pripažintas šefas. Beje, jis ten ne tik vadovauja virtuvei, bet ir šeimininkauja.

„Vila Komoda“ yra didelės meilės rezultatas – meilės maistui, darbui ir vienas kitam. Meilės alėjoje įsikūręs istorinių namų butikinis viešbutis, restoranas bei stogo terasa yra šefo Martyno ir jo žmonos Karolinos gyvenimo kartu projektas. „Po Londono tempo norėjome tokio restorano, kuris mus dar labiau sujungtų, tačiau ir iš dalies leistų sulėtinti tempą – bent taip manėme, tačiau darbo ir dedamų pastangų čia nė kiek ne mažiau nei buvusiuose Martyno fine dining restoranuose Londone“, – pasakoja Karolina Vičiūtė-Meidė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Karolina Vičiūtė-Meidė ir Martynas Meidus
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Karolina Vičiūtė-Meidė ir Martynas Meidus

Kita svarbi priežastis čia apsilankyti – visiška ramybės oazė, Viduržemio jūros atmosfera (ypač ant vilos stogo), labai draugiškas kolektyvas ir 0 įtampos: „Mūsų svečiai neretai tampa ir mūsų draugais. Kartais jie netgi atveža mums produktų iš savo daržų ar ūkių.“

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“

Galiausiai – meistrystė. Martynas Meidus yra pasaulyje pripažintas šefas, kuris mokėsi iš geriausių, vėliau pats atidarė savo fine dining restoraną konkurencingajame Londono centre. Ten pat ruošėsi atidaryti ir kitą savo restoraną, tačiau atsiradus šiai erdvei Palangoje planai pasikeitė. „Vila Komoda“ pastatas priklauso Karolinos tėčiui, pora iš jo nuomojasi patalpas ir į savo puoselėjamą vilą kviečia visus išsiilgusius kokybės, šilumos ir ramybės... Beje, Komoda originaliai buvo pastatyta antroje devynioliktojo amžiaus pusėje, o jos priešistorė mena Tiškevičių šeimos namus. Šeimyninės nuotaikos šios vietos neapleidžia iki šiol.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“

MENIU TRUMPAI. Čia yra ir a la carte meniu, ir degustacinis. Abu jie – išieškoti ir trumpi. Netgi apie 90 proc. Meidaus eksperimentų niekada taip ir nepatenka ant svečių stalo. Šefas yra itin reiklus pirmiausia sau.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Vila Komoda“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Vila Komoda“ patiekalas

6 patiekalų degustacinė vakarienė čia prasideda nuo klausimo, ko žmonės netoleruoja, o visas meniu yra išaiškinamas vakarienės eigoje, pristatant kiekvieną patiekalą atskirai. Beje, čia yra ir slaptas meniu ekstremalams – jis labiau eksperimentinis ir siūlomas tik nuo rudens. Žinoma, čia visada galima užsisakyti ir vieną ar kelis patiekalus iš a la carte, kuris čia keičiasi 4 kartus per metus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Vila Komoda“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Vila Komoda“ patiekalas

Visus „Vila Komoda“ patiekalus riša kvapų magija. Martynas, galima sakyti, yra pamišęs dėl kvapų. Todėl ir svečiai kartu su kai kuriais patiekalais stipresniam gastronominiam patyrimui gauna užuosti tam tikrus ingredientus ar šefo sukurtas emulsijas atskirai: „Man yra labai svarbus kvapas. Pirmiausia man įdomūs natūralūs kvapai, žmogaus kvapas, o galutinė šios aistros svajonė yra sukurti kvepalus“, – pripažįsta Martynas.

Beje, įdomu yra tai, kad savo patiekaluose jis beveik nenaudoja prieskonių, daugiausia – tik druską. Užtat šefui svarbu išbandyti kuo daugiau technikų. Kurdamas meniu jis jaučiasi tarsi laboratorijoje. Jam patinka analizuoti kiekvieną produktą ir jo galimybes atskirai. Jam įdomu išgauti kuo daugiau tekstūrų. Šios paieškos ir sukuria unikalų „Vila Komodą“ skonį, kurio nerasi niekur kitur.

KULINARINIAI HITAI. Vištienos kepenėlių paštetas, greipfrutų gelis, ruginė namų duonelė (100 metų receptas) – 9 Eur.

ŠEFAS. Šefas Martynas Meidus Lietuvą iš gastronominės pusės garsina jau daugiau nei dešimt metų. Tiek laiko praleidęs Londone, jis išgarsėjo atvėręs savo restorano „INK“ duris, kuris tapo pirmuoju Londone nordic cuisine fine dining restoranu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Martynas Meidus
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Martynas Meidus

Prieš tai dvejus metus Martynas kūrė ir improvizavo savo pirmajame restorane „The Dock Seafood Restaurant“. Beje, M.Meidus yra vienas iš dviejų lietuvaičių, patekusių tarp TOP 300 geriausiųjų šefų pagal „The Best Chef Awards“.

Sudėjus visus šiuos faktus net sunku patikėti, kad jis yra savamokslis šefas, o kulinarijos pagrindus jam davė ne kokia žvaigždė, o jo pirmasis virtuvės vadovas ir mentorius Alanas Jonesas.

Vis dėlto intensyvi karjera Londone jam buvo ir džiaugsmas, ir nuotykis, ir kartu didžiulis nuovargis. Atsiradus gyvenimo meilei – Karolinai – jiedu nusprendė ieškoti koncepto, kuris juos sujungtų ne tik gyvenimiškai, bet ir profesiškai. Po metų pasiruošimo darbų Meilės alėjoje Palangoje duris atvėrė jų šeimos restoranas „Vila Komoda“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis