Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų: „Alba bistro“ – kasdienis džiaugsmas

Geriausių restoranų sąraše galima atrasti tik pernai duris atvėrusį „Alba bistro“, užimantį 24-ąją vietą. Restorano virtuvė – įkvėpta Italijos Pjemonto regiono, kurį restorano kūrėjai pasirinko neatsitiktinai, jis – labai artimas Lietuvai.
30 geriausių restoranų: „Alba bistro“
30 geriausių restoranų: „Alba bistro“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE Klaipėdoje įsikūręs „Alba bistro“ – pernai duris atvėręs ir jau antras naujokas trisdešimtuke. Reitinge jis startuoja nuo 24 vietos.

3 ŽODŽIAI, GERIAUSIAI APIBŪDINANTIS RESTORANĄ entuziazmas, ingredientai, atradimai.

KODĖL VERTA APLANKYTI? „Alba bistro“ pavadintas miestelio Pjemonte pavadinimu, kur auga vieni labiausiai vertinamų pasaulyje baltųjų trumų. Jais galima pasivaišinti ir degustacinių vakarienių metu šiame restorane.

Restorano virtuvė – įkvėpta Italijos Pjemonto regiono, kurį restorano kūrėjai pasirinko neatsitiktinai, jis – labai artimas Lietuvai. „Šiame regione, kaip ir Lietuvoje, žmonės vartoja daug šakninių daržovių, sodrių, intensyvių padažų, kasdienybės racione dominuoja mėsa. Be to, Pjemonto regionas garsėja vienais pasaulyje labiausiai vertinamų Barolo ir Barbaresco vynais, kurių gausu ir mūsų vyno kortoje“, – pasakoja restorano vadovas Linas Gumuliauskas.

Roberto Daskevičiaus nuotr./30 geriausių restoranų: „Alba bistro“ restorano vadovas Linas Gumuliauskas
Roberto Daskevičiaus nuotr./30 geriausių restoranų: „Alba bistro“ restorano vadovas Linas Gumuliauskas

Anot jo, restorane visada gausus ir nuolat kintantis taurėmis pilstomų gėrimų pasirinkimas: siūlomi kelių rūšių šampanai, Toskanos, Pjemonto ar kitų regionų vynai. Daug dėmesio restoranas skiria ir asmenybių kuriamam vynui, apie kurį gali papasakoti unikalių istorijų.

Tiesa, restorane svečiai ras ne tik Pjemonto regiono ingredientų, bet ir atkeliavusių iš platesnės Italijos dalies. Juos restoranas importuoja pats ir pabrėžia, kad čia galima paragauti produktų, kurių kasdienybėje sunkiai pavyks gauti.

„Alba bistro“ save vadina ne restorano, o bistro vardu, nes nori būti neįpareigojančia kasdiene erdve, kur galima lankytis ir kasdien, ir švenčių metu. „Nenorime, kad žmones įpareigotų staltiesės, aprangos kodas, atvirkščiai – norime būti kasdienis džiaugsmas“, – sako restorano vadovas.

KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? „Alba bistro“ rasite komfortišką maistą su fine elementais. „Kai kur jie justi daugiau, kai kur – tik vos vos“, – sako Linas.

A la carte meniu pažiba – Hybrid pica, kur į vieną sujungiami Romos ir Neapolio stiliai ir pica iš krosnies ant stalo atkeliauja traški išorėje ir minkšta viduje. Picos tešlai bistro maišo skirtingus miltus – pilno grūdo, baltuosius ir raugą bei tešlą fermentuoja iki 72 valandų tam, kad pica būtų kuo lengviau virškinama.

„Į picą mes žiūrime kaip į duoną-lėkštę, t.y. ant jos dedame įvairias smagias ingredientų kombinacijas, o picos pagrindas jas papildo“, – pasakoja Linas. Bistro didžiuojasi ant picos nugulančia Mozzarella Fior di Latte di Agerola ir San Marzano, bene labiausiai vertinamais pasaulyje, pomidorais iš Kampanijos.

Kitas „Alba bistro“ meniu akcentas – šviežios pastos patiekalai, gaminami pasaulyje dabar populiariu egg-rich būdu – su specialiai vietos Šilalės ūkininkės užaugintais kiaušiniais, kad jie būtų kuo labiau oranžinio trynio. Vienam kilogramui tokios pastos paruošti sunaudojama 50 kiaušinio trynių. Šviežia pasta gimsta iš specialiai iš Italijos importuojamų kietagrūdžių kviečių ir kiaušinių arba tik kviečių ir vandens mišinio.

„Alba bistro“ vasarą dominuoja jūros gėrybių užkandžiai, šaltuoju sezono metu jie ruošiami iš rudens daržovių. Pagrindinius patiekalus bistro įprastai siūlo tris-keturis, dauguma jų – mėsiški, sodraus Pjemonto stilių išlaikančio skonio.

Roberto Daskevičiaus nuotr./30 geriausių restoranų: „Alba bistro“
Roberto Daskevičiaus nuotr./30 geriausių restoranų: „Alba bistro“

SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL „to, kad stengiamės įdėti kuo daugiau širdies gamindami maistą“, – sako Linas. Be to, priduria jis, bistro siūlo ir subalansuotą kainos-kokybės atžvilgiu vyno sąrašą, kuriame derinami garsūs vardai ir mažiau žinomi atradimai.

KAS DIRBA VIRTUVĖJE? „Alba bistro“ išsiskiria tuo, kad neturi vieno pagrindinio virtuvės šefo – viskuo rūpinasi komanda, gastronomiją mylintys savo srities profesionalai. „Tokį būdą pasirinkome specialiai, manau, kad taip geriau atsiskleidžia talentai, kiekvienas darbuotojas gali realizuoti savo sumanymus, jų nevaržo hierarchija ir kiekvienas komandoje būna išgirstas“, – vardija restorano vadovas.

Faktai

  • Šefas – nėra vieno šefo
  • Restorano vadovas – Linas Gumuliauskas
  • Virtuvės tipas – Italijos Pjemonto regiono įkvėpta virtuvė
  • Darbo laikas: I–IV 11.30–22.00; V 11.30–23.00; VI 10.00-23.00; VII 10.00–22.00
  • Adresas: Sukilėlių g. 6, Klaipėda
  • Internete: https://www.facebook.com/albabistro.klaipeda/
  • Veikia – nuo 2023 m.
  • Užkandis vidutiniškai kainuoja16–22 eurus
  • Pagrindinis patiekalas vidutiniškai kainuoja 14–39 eurai
  • Degustacinis meniu – yra, apie 60 eurų (kaina svyruoja, priklausomai nuo sezono)
  • Vienu metu restorane telpa 36 svečiai
  • Vaikai laukiami nuo 6 metų
  • Terasa – yra, telpa 44 svečiai
  • Pusryčiai – V-VI 10.00–13.00
  • Dienos pietūs – vasarą nėra, žiemos sezono metu 11.30–15.00
  • Šunims – draugiški
  • Reitinge ankstesniais metais – naujokas 30-tuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito