Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 16 vieta – Nidos gastronominė pažiba „Nerija“

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien (išskyrus sekmadienį) portale 15min atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai. 

Restoranas „Nerija“
Restoranas „Nerija“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Taigi susumavus Gero maisto akademijos narių balsus tarp geriausių šalies restoranų 16 vietoje atsidūrė atokiausiame Lietuvos kurorte įsikūręs aukšto lygio restoranas „Nerija“.

  • Šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas
  • Vadovai Jovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
  • Virtuvės tipas europietiška virtuvė
  • Darbo laikas I–VII 8:00–00:00
  • Adresas Pamario g. 13, Nida
  • Atidarymo metai 2004 m.

„Nerija“ tarp geriausiai vertinamų šalies restoranų patenka antrus metus iš eilės. Atokiau nuo pagrindinės Nidos gatvės šurmulio įsikūrusi Nidos „fine dining“ pažiba daugiau nei per 13 metų pelnė ne tik lankytojų dėmesį, bet ir aukštą industrijos profesionalų įvertinimą. Taigi oficialu – atokiausias šalies kurortas turi aukšto lygio virtuvę.

KOMANDA. Restorano komanda čia kasmet susiburia pusės metų kulinariniam nuotykiui. Restoranas veikia nuo kovo iki spalio mėnesio. Visą tą laiką iš čia restorano šeimininkai Jovita ir Gintaras, virtuvės šefai Jonas ir Klaudijus bei administratorius Augis nekelia kojos. Šie žmonės yra branduolys, apie kurį sukasi „Nerijos“ kokybė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Sous šefas Klaudijus Urbonas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Sous šefas Klaudijus Urbonas

KELIONĖS. Kitą pusę metų, kai Nidos „Nerija“ užsidaro, kolektyvas gyvena ramesniu ritmu Kaune arba Vilniuje. Tačiau tą laiką daugiausia išnaudoja ne poilsiui, o tobulėjimui. Be to, restorano kolektyvas kasmet leidžiasi į gastronominę kelionę svetur. Šiemet kartu jie aplankė Nicą, Monaką ir Monte Karlą. Anksčiau keliavo po Kataloniją, baskų kraštus, Šampanės regioną ir t. t. Kelionėse jie visuomet stengiasi išragauti vietinės virtuvės hitus ir apsilankyti „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose. Tai duoda impulsą kiekvienam ateinančiam sezonui „Nerijoje“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nerija“

VAKARIENĖ. A la carte meniu šiame restorane yra judrus. Labai daug priklauso nuo žvejų sėkmės. Kartais iš jūros į restoraną atkeliauja 10 kg jūrinė lašiša, o iš marių pusės – laukinis šamas. Kitomis dienomis – kitos žuvys. Tiesa, virtuvė išvis nenaudoja šaldytų produktų, taigi ir žuvis čia gaminama tik šviežiai pagauta, atvėsinta.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Nerija“

Žinoma, savo valgiaraštyje „Nerijos“ restoranas turi ir laiko patikrintą klasiką, kurios klientai kasmet tikisi paragauti, dėl jos sugrįžta ar prisimena šią vietą. Pavyzdžiui, žąsų kepenėlių karpačio ar virtinukai su krevetėmis ir šukutėmis.

O šio sezono ryškiausios meniu naujienos yra ravioliai su žaliųjų žirnelių kremu, trumpai keptos krevetės, jautienos tartaras su pušų pumpurų aliejumi ir migdolų kremu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Lietuviškos jautienos tartaras su pušų pumpurų aliejumi, migdolų kremu
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Lietuviškos jautienos tartaras su pušų pumpurų aliejumi, migdolų kremu

Dalį mėsos restorano šeimininkai susirenka iš visos Lietuvos, kita dalis atvėsinta keliauja netgi iš Naujosios Zelandijos. Daržoves ir kitus sezoninius produktus perka Klaipėdos turguje, kur pažįsta beveik visas bobutes.

Iš kelionių užsienyje sezonui į priekį šeimininkai atsiveža negendančių produktų: nuo itališkų aliejų, parmezano sūrio iki gurmaniškų prieskonių ir, be abejonės, vynų. Apibendrinant vieno prabangiausio (ir brangiausio) Nidos restorano meniu, jis nėra gausus, tačiau skirtas išrankiam skoniui.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Nerija“

VIETA. Iki 2000 m., kai atsidarė „Nerijos“ viešbutis, ši vieta buvo apleista. Jovita ir Gintaras ją įsigijo aukciono metu. Po keturių viešbučio veiklos metų šeimininkai suprato, kad svečius reiktų atitinkamai ir maitinti. Tuo metu Nidoje nebuvo kažko įspūdingo. Taigi netrukus prie pusryčių meniu atsirado ir gausesnis a la carte.

VYNO KORTA. Jeigu virtuvėje šeimininkauja Jonas ir Klaudijus, salėje tai daro Augis (Eugenijus Galinis). Jis turi puikiai išlavintą skonį ir gali prie užsakytų patiekalų padėti išsirinkti tinkamiausią vyną. „Nerija“ turi daugiau kaip 300 skirtingų vyno rūšių – kaip restoranui, esančiam atokiausiame šalies kampe, tai yra įspūdingas skaičius. Be to, vynų pasirinkimas restorane yra labai platus tiek skonio, tiek regionų, tiek kainos požiūriu. Beje, šampaną aptarnaujantis personalas čia pilsto nuo ryto iki vėlaus vakaro taurėmis.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nerija“

ĮDOMU. Šeimininkė Jovita „laiko“ visus kampus ir visada yra „Nerijoje“. Jos atsidavimo šiai vietai dėka magiškoji Nida turi restoraną, kuriame atostogų metu gali pasilepinti gurmaniška virtuve. Išties tokių vietų, kur būtų ir geras vynas, ir aukšto lygio maistas ir aptarnavimas šiame rojaus kampelyje nėra daug. O juk tai yra taip svarbu – geras maistas ir po jo pasiliekanti emocija yra gerų atostogų sudedamoji dalis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?