Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 receptų, vertų išbandyti rugpjūtį: nuo baklažanų troškinio iki keksiukų su serbentais

Rugpjūtis – ypatingas mėnuo, nes jis dar alsuoja vasara, apdovanoja puikiais orais, tačiau – nuo to nepabėgsim! – jau užsimena apie rudenį. Tai gausos sode bei darže metas, kai gėrybės pilasi it iš gausybės rago Tad kviečiame tuo ir naudotis – skanauti naminių kepinių, troškinių, salotų, nepamiršti vis dar įdarbinti kepsninę. Juk tos kelios vasaros savaitės prabėgs greit.
Keksiukai su uogomis
Keksiukai su uogomis / Vida Press nuotr.
Burokėlių salotos su persikais
Receptas: Burokėlių salotos su persikais
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Persikai: 2.00 vnt. (konservuoti)
Moliūgo sėklos: 4.00 valg. š. (saujelė)
Burokėliai: 4.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Medus: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite arba iškepkite orkaitėje su lupenomis, tada atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse, ant viršaus dėkite ožkų pieno sūrio riekelių ir persikų gabalėlių.

3. Apelsino sultis sumaišykite su medumi, balzaminiu padažu, aliejumi ir užpilkite ant salotų. Ant viršaus berkite skrudintų moliūgų sėklų.

Kulinaro patarimas. Šias salotas skanu tiekti su orkaitėje keptais baltos duonos kubeliais. Juos paruoši labai paprasta: duonos gabalėlius apšlakstykite aliejumi, vynu, berkite kapotų česnakų ir „Provanso“ žolelių mišinio. Paskrudinkite, kol taps traškūs.

Suskleisti
Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
Receptas: Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Cikorija: 1.00 vnt. (jei nerandate cikorijos, galite keisti į mažų standžių salotų gūželę, pvz., gem lettuce)
Persikai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 50.00 g
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Vyno actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno)
Medus: 0.25 arbat. š.
Mėtos: 1.00 valg. š. (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti

1. Persiką supjaustome į keturias dalis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame į grill keptuvę arba ant grotelių lauke. Kepame neilgai, nes persikas turi išlaikyti savo formą.

2. Susmulkiname šviežias mėtas.

3. Į dubenėlį pilame citrinos sultis, raudonojo vyno actą, alyvuogių aliejų, medų ir pusę susmulkintų mėtų. Viską gerai išmaišome, beriame druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Į paruoštą užpilą dedame cikorijos lapus ir viską gerai išmaišome.

4. Cikorijas paskirstome į dvi lėkštes, dedame šiltus persikus, užbarstome fetos sūriu ir likusiomis mėtomis.

Suskleisti
Naminis pesto padažas ir šviežios bulvytės
Receptas: Žalioji bulvių ir šparaginių pupelių mišrainė su pesto padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 15
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (šviežių, kurios verdant nesubyra)
Šparaginės pupelės: 500.00 g (supjautytų į 2-3 dalis)
Pesto padažas: 3.00 valg. š. (geriau naminio)
Baltojo vyno actas: 5.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 1.00 sauja (pakepintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkiai supjaustytų)
Parmezano sūris: 30.00 g (supjaustyto drožlėmis)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dideliame puode išvirkite bulves, jei odelė plona, galite jų net neskusti, tačiau gerai nušveiskite. Atvėsinkite ir supjaustykite į 2-4 dalis.

2. Nedideliame prikaistuvyje apvirkite šparagines pupeles - tam užteks 4 minučių. Nukoškite ir iškart perliekite lediniu vandeniu. Atidėkite, kad kiek apdžiūtų.

3. Dėkite pravėsusias bulves ir pupeles į didelį dubenį, supilkite ten pesto padažą, actą ir gerai išmaišykite.

4. Suberkite į dubenį ir kedrų riešutus, kapotus svogūnų laiškus, pagal skonį berkite druskos, pipirų, ragaukite, ar nieko netrūksta. Galiausiai užbarstykite sūrio drožlių. Tiekite iškart.

Suskleisti
Keptuvėje kepti burokėliai
Receptas: Žemoje temperatūroje keptuvėje kepti burokėliai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 5.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mairūnas: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Sviestas: 1.00 valg. š. (lydyto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite kartu su sviestu į keptuvę.

2. Česnako skilteles supjaustykite griežinėliais.

3. Įjunkite minimalią viryklės kaitrą ir kepkite burokėlius uždengę ir retkarčiais pamaišydami 1–1,5 val., arba kol suminkštės. Sudėkite česnakus ir kepkite dar 5–7 minutes. Tada burokėlius pagardinkite druska, pipirais, supilkite balzamiko actą, padidinkite kaitrą ir kepkite, kol balzamiko actas nugaruos.

4. Prieš patiekiant, apibarstykite burokėlius mairūnais.

Taip kepti galite bet kokias šaknines daržoves – morkas, salierus, pastarnokus, petražolės šaknis, taip pat pankolius. Žoleles naudokite mėgiamas – čiobrelius, raudonėlius, petražoles, šalavijus ir t.t.

Suskleisti
Kepti baklažanai su granatais ir pomidorais
Receptas: Kepti baklažanai su granatais ir pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt. (salotoms)
Granatas: 0.50 g (jei didelis, o jei mažesnis, tada visas; salotoms)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių; salotoms)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių; salotoms)
Granatų melasa: 1.00 valg. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno; padažui)
Maltas žagrenis (sumac): 1.00 arbat. š. (padažui)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (natūralaus; jogurtui)
Česnakai: 0.50 skiltelės (jogurtui)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustome labai plonomis pailgomis juostelėmis.

2. Baklažanų juosteles šiek tiek apšlakstome itin tyru alyvuogių aliejumi, pabarstome druska bei pipirais ir kepame keptuvėje, kol iš abiejų pusių apskrus, tik svarbu, kad per daug kad nesukietėtų, baklažanas nebūtų sausas.

3. Mažais kubeliais supjaustome pomidorą. Dedame į indą kartu su granato sėklomis.

4. Dubenėlyje sumaišome padažui skirtus ingredientus. Dedame druskos, pipirų ir pilame ant pomidorų su granatais. Viską išmaišome.

5. Į lėkštę dedame baklažanus, apibarstome druska ir pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi, jei reikia. Ant viršaus dedame pomidorus su granatais ir apibarstome smulkiai kapotomis petražolėmis bei mėtomis.

6. Į dubenėlį dedame jogurtą ir įtarkuojame česnako. Dedame druskos ir pipirų, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir patiekame prie salotų. Kartu puikiai tiks karšta plokščia duona.

7. Taip pat, jei yra noro ir laiko, kartu labai tiks marinuotas svogūnas kurį ruošiu labai paprastai. Į mažą puodą pilame 100 ml raudono vyno acto, dedame 35 g rudojo cukraus ir 1 arbat. šaukšt. sumac. Viską užvirus dedame plonais griežinėliais supjaustytą raudonąjį svogūną ir paliekame atvėsti.

Suskleisti
Tailandietiška cukinijų sriuba
Receptas: Tailandietiška cukinijų sriuba
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 21
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (geriausia – kokosų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustyti gabalėliais)
Imbieras: 1.00 vnt. (4 cm ilgio šaknies gabalėlis, smulkiai supjaustytas arba sutrintas)
Česnakai: 4.00 skiltelės (sutrintos)
Morkos: 2.00 vnt. (sutarkuotos burokine tarka)
Cukinijos: 600.00 g (be odelės ir be minkštimo, supjaustyta kubeliais)
Raudonojo kario pasta: 3.00 arbat. š. (tailandietiškos)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l (arba vištienos sultinio, arba vandens)
Pomidorai: 2.00 vnt. (supjaustyti (arba 1 šaukštas pomidorų pastos))
Kokosų pienas: 125.00 ml (arba kokosų grietinėlės)
Kalendros: 1.00 sauja (patiekimui)
Petražolės: 1.00 sauja (patiekimui)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (supjaustyta skiltelėmis; patiekimui)
Riešutai: 1.00 sauja (skrudintų; anakardžių arba pekanų, arba kedro)
Kaip gaminti

1. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite riebalus ir juose apkepinkite svogūnus. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite imbierus ir česnaką. Dar minutę pakepinkite maišydami.

2. Sudėkite sutarkuotas morkas, ir dar pakepinkite apie 2 minutes. Tada suberkite cukinijas, apibarstykite ciberžole ir paprika ir toliau šiek tiek pakepinkite (apie 5 min.). Sudėkite raudonąją curry pastą ir gerai išmaišykite. Supilkite sultinį (arba vandenį), įberkite druskos, šaukštelį cukraus ir užvirinkite. Uždenkite puodą ir virinkite apie 10 minučių. Bebaigiant virti sudėkite pomidorus arba pastą, išmaišykite, ir dar porą minučių pavirkite. Pabaigoje supilkite kokosų pieną arba grietinėlę, ir sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

3. Patikrinkite, ar netrūksta druskos, rūgštelės (galite įspausti šiek tiek laimo sulčių, o likusį laimą patiekite ant stalo). Patiekite su riešutais, laimo sultimis, pabarstykite kalendromis arba petražolėmis

Suskleisti
Cukinijų blyneliai su ikrais ir lašiša
Receptas: Cukinijų blyneliai su ikrais ir lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 500.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 0.50 valg. š. (lydyto; kepimui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kokosų miltai: 1.00 valg. š.
Tapijokos miltai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, sumaišykite su druska, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad cukinija išleistų savo sultis. Po pusvalandžio cukinijų masę nuvarvinkite, gerai nuspauskite.

2. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite su lydytu sviestu. Baigiant kepti, sudėkite smulkintas česnako skilteles ir maišydami kepkite dar kelias minutes.

3. Cukinijų masę sumaišykite su kepintais svogūnais ir likusiais ingredientais.

4. Blynelius kepkite keptuvėje su lydytu sviestu. Kad iškepę blyneliai būtų gražiai apvalūs, tešlą į keptuvę galite sudėti naudodami konditerinį žiedą.

5. Patiekite blynelius su ikrais arba lašiša.

Suskleisti
Įdaryti pomidorai
Receptas: Turkiškai įdaryti pomidorai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 6.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis smulkiai sukapotas)
Ryžiai: 1.25 puodelis (trumpagrūdžių)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Razinos: 3.00 valg. š. (arba džiovintų juodųjų serbentų)
Pomidorai: 25.00 vnt. (24 nedideli ir 1 didelis smulkiai sukapotas be odelės)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Krapai: 2.00 valg. š. (šviežių, sukapotų)
Mėtos: 2.00 valg. š. (šviežių, sukapotų)
Petražolės: 2.00 valg. š. (šviežių, sukapotų)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir kepkite smulkintus svogūnus kol jie suminkštės. Sudėkite ryžius ir pamaišykite. Įpilkite 500 ml vandens, suberkite druską, pipirus bei cukrų. Gerai išmaišykite ir troškinkite apie 20 minučių, kol ryžiai išvirs.

2. Įmaišykite kedro riešutus, džiovintus serbentus arba razinas, pomidorą, cinamoną, kvapiuosius pipirus, mėtas, krapus, petražoles, citrinos sultis ir likusį alyvuogių aliejų.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

4. Nupjaukite pomidorų viršų, išimkite sėklytes ir minkštimą. Taip paruoštus pomidorus prikimškite įdaru.

5. Įdarytus pomidorus sudėkite į plačią kepimo skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę iki tol, kol pomidorai suminkštės (apie 15 minučių). Jeigu kepimo metu pastebite, kad pomidorai sukrenta, nedelsiant ištraukite juos iš orkaitės.

6. Atvėsusius pomidorus patiekite su česnakiniu jogurtu.

Suskleisti
Kalakutienos ir patisonų kotletai pomidorų padaže
Receptas: Kalakutienos ir patisonų kotletai pomidorų padaže
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 500.00 g (arba patisonų)
Kalakutiena: 500.00 g (maltos; arba vištienos)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos arba sutrintos)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (maltų; plius dar šiek tiek apvoliojimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas smulkiai)
Vynas: 0.50 st. (baltojo; arba sultinio, arba vandens)
Pomidorai: 500.00 g (šviežių, supjaustytų)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š. (nebūtinai)
Petražolės: 1.00 žiupsnelis (patiekimui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (patiekimui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Patisonus sutarkuokite stambia tarka, apibarstykite 2 šaukšteliais rupios druskos ir palikite apie 10-15 minučių, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Tada tarkius kuo stipriau nuspauskite, kad kuo daugiau skysčio pasišalintų.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą su patisonais, susmulkintu česnaku, džiūvėsiais, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais (druskos turėtų pakakti nuo patisonų) ir 1/2 šaukštelio raudonėlių, viską gerai išmaišykite.

3. Didelėje gilioje keptuvėje (arba puode) įkaitinkite aliejų. Į gilesnę lėkštelę įberkite džiūvėsių apvoliojimui. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus, iš visų pusių apvoliokite juos džiūvėsiuose, ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

4. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kotletukai, įdėkite šaukštą sviesto, ir suberkite svogūnus. Apkepinkite juos trumpai, tada supilkite vyną (arba sultinį, arba vandenį) ir, pagramdant keptuvės dugną, pakepinkite, kol alkoholis išgaruos (o sultinio sumažės). Suberkite supjaustytus pomidorus, įdėkite koncentratą, supilkite vursterio padažą, suberkite prieskonius – pipirus, čili pipirus, likusus raudonėlius, galite įberti žiupsnelį cukraus, ir virkite padažą kaskart pamaišant atviroje keptuvėje apie 5 minutes, kol sutirštės.

 

5. Tada sudėkite atgal į padažą apkepintus kotletukus ir toliau troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes.

6. Prieš patiekiant pabarstykite šviežiomis petražolėmis, bazilikais. Valgykite su virtomis bulvėmis arba ryžiais, o gal kitomis mėgstamomis kruopomis ar riekele šviežio prancūziško batono.

Suskleisti
Burokėlių rizotas
Receptas: Burokėlių rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 20
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 200.00 g (burokėlių kepimui)
Vištienos sultinys: 250.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkiai supjaustyta)
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelių lapeliai)
Ryžiai: 100.00 g (specialių rizotui)
Vynas: 50.00 ml (sauso baltojo)
Ožkų pieno sūris: 3.00 valg. š. (šviežio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3–4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50–60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu.

2. Užvirinkite vištienos sultinį ir palikite jį virti ant pačios mažiausios ugnies.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2–3 minutes, kol daržovės pasidarys permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltąjį vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kai sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 20 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki.

5. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir dar šiek tiek pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. Ir palikite rizotą šiek tiek „pailsėti“, kad susigulėtų visi skoniai.

6. Dėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais.

Suskleisti
Pikantiškas mėsainis su svogūnais ir šonine
Receptas: Pikantiškas mėsainis su svogūnais ir šonine
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Salotos: 2.00 vnt. (lapų)
Faršas: 250.00 g (jautienos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Šoninė: 4.00 vnt. (juostelės)
Duona: 2.00 vnt. (ruginės duonelės)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (MAGGI klasikinio arba aštraus kečupo)
Čederio sūris: 2.00 vnt. (griežinėliai)
Kaip gaminti
  1. Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapus.
  2. Jautienos faršą pagardinkite druska ir pipirais bei gerai išmaišykite iki lipnios masės.
  3. Iš šios masės suformuokite 2 plokščius kotletus.
  4. Nuplaukite pomidorą, pašalinkite kotelį ir supjaustykite griežinėliais.
  5. Svogūną nulupkite ir supjaustykite žiedeliais.
  6. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Įdėkite kotletus ir kepkite iš abiejų pusių apie 5 minutes.
  7. Pridėkite šoninę ir apskrudinkite. Tada iš keptuvės išimkite kotletus ir šoninę.
  8. Svogūnų žiedelius apkepkite riebaluose. Ant svogūnų uždėkite pomidorų griežinėlius bei kotletus ir apvertus palaikykite, kad jie sušiltų.
  9. Rugines duoneles perpjaukite pusiau ir perpjautos pusės paviršių paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje.
  10. Visas 4 puseles aptepkite MAGGI kečupu.
  11. Ant apatinių puselių uždėkite salotas, kotletus, svogūnus, šoninę, pomidorų griežinėlius ir čederio sūrį.
  12. Uždėkite viršutines duonelės puseles. Patiekite su likusiu kečupu.

 

Suskleisti
Šašlykai imbieriniame marinate
Receptas: Šašlykai imbieriniame marinate
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 35
Receptas
Ingredientai
Imbieras: 50.00 g
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. ((raudonasis))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((ankštis))
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sojų padažas: 50.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Sumaišykite smulkiai supjaustytą imbierą, žaliąją citriną, smulkintą raudonąjį svogūną, aitriosios paprikos ankštį, česnaką, sojų padažą, augalinį aliejų.
  3. Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir gerai išmaišykite. Marinuokite kelias valandas. 
Suskleisti
Mėsainis
Receptas: „Vorčesterio“ vištienos mėsainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 13
Receptas
Ingredientai
Faršas: 900.00 g (vištienos)
Bandelės: 6.00 vnt. (skirtos mėsainiams)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Salotos: 6.00 vnt. (lapai)
Majonezas: 6.00 arbat. š.
Vorčesterio padažas: 3.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Faršą sumaišykite su „Vorčesterio“ padažu ir formuokite paplotėlius. Kepkite juos ant kepsninės.

2. Bandeles pašildykite ant kepsninės, perpjovę per pusę.

3. Ant bandelės pusės dėkite iškeptus vištienos paplotėlius, majonezą, pomidorą, salotas, antrą bandelės pusę.

Suskleisti
Kepamas šašlykas
Receptas: Avienos šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 10
Receptas
Ingredientai
Aviena: 500.00 g (supjaustytos 5 cm skersmens gabalėliais)
Citrinos sultys: 0.50 st.
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 2.00 vnt. (supjaustyti į 8 dalis)
Pomidorai: 2.00 sauja (vyšninių)
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios, supjaustytos nedideliais gabalėliais)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite avienos gabalėlius, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską, pipirus bei raudonuosius pipirus. Prieš kepant marinuokite apie 2-3 valandas.

2. Ant vienų iešmų sumaukite šašlykus, o ant kitų iešmų – daržoves. Daržoves būtina sumauti ant kitų iešmų, nei mėsą, nes jos iškepa greičiau, tad veriant viską ant tų pačių iešmų daržovės gali perkepti, o mėsa – neiškepti.

3. Mėsą kepkite apie 20 minučių, nepamirškite jos vartyti, kad šašlykas būtų iškepęs tolygiai. Daržoves nuolat vartydami kepkite apie 10 minučių.

Suskleisti
Marokietiškas baklažanų „tagine“
Receptas: Aromatingas marokietiškas baklažanų troškinys „tagine“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didesnis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (nuluptas ir supjaustytas)
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Sultinys: 125.00 ml (arba vandens)
Mėtos: 2.00 žiupsnelis (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm pločio griežinėliais ir tuos griežinėlius perpjaukite pusiau. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinkite baklažano riekeles, kol jos šiek tiek apskrus, bet liks kietokos.

2. Kitame puode (arba tagine inde, arba troškintuve) pakaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Tada supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytą pomidorą, įberkite papriką, šafraną cukrų, pagardinkite druska ir pipirais (galite ir aitriąja paprika), sudėkite džiovintus abrikosus, supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite apkepintus baklažanus, juos švelniai panardinkite į skystį ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, kol baklažanai bus minkšti. Tada atidengę puodą dar patroškinkite kelias minutes, kad padažas šiek tiek sutirštėtų, nugaruotų.

3. Patiekite su kuskusu, pagardinkite jogurtu ir mėtų lapeliais.

Suskleisti
Sicilietiški vištienos maltinukai pomidorų padaže
Receptas: Sicilietiški vištienos maltinukai pomidorų padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
1.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (maltos; tinka ir kalakutiena; maltinukams)
Duona: 30.00 g (šviesios (arba batono); padžiūvusios; maltinukams)
Pienas: 4.00 valg. š. (maltinukams)
Kaparėliai: 2.00 valg. š. (maltinukams)
Alyvuogės: 10.00 vnt. (juodųjų be kauliukų; maltinukams)
Razinos: 2.00 valg. š. (maltinukams)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų; maltinukams)
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 sutrinta skiltelė maltinukams ir 3 pomidorų padažui)
Pankolių sėklos: 0.50 arbat. š. (grūstų; maltinukams)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; maltinukams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; maltinukams)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (2 šaukštai maltinukams ir 1 pomidorų padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (maltinukams)
Čili paprikos dribsnių: 2.00 žiupsnelis (po 1 maltinukams ir pomidorų padažui)
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės po 400 g; pomidorų padažui)
Vištienos sultinys: 400.00 ml (pomidorų padažui)
Makaronai: 200.00 g (stambesnių; patiekimui)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių; patiekimui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo padažo: į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, jame trumpai pakepinkite sutrintas česnako skilteles, supilkite pomidorus kartu su sultimis, sultinį, įberkite truputį druskos, pipirų, ir užvirkite. Virkite uždengę ant nedidelės ugnies apie 30 min., laiks nuo laiko pamaišant ir patrinant didesnius, nesukrintusius pomidorų gabalėlius.

2. Kol padažas verda, paruoškite maltinukų masę: į dubenį sudėkite maltą vištieną, baltą duoną sulaistykite pienu ir kai suminkštės, sutrinkite tarp pirštų, suberdami kartu su mėsa, sudėkite pasmulkintus kaparėlius, alyvuoges, razinas, sutrintą česnaką, ir suberkite prieskonius bei druską. Šlapiomis rankomis suformuokite nedidelius rutuliukus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, iš visų pusių apkepinkite maltinukus.

3. Į verdantį padažą suberkite sausus (nevirtus!) makaronus, ir uždengę pavirkite apie 5 minutes. Tada į puodą sudėkite ir apkepintus maltinukus kartu su visu keptuvėje likusiu skysčiu (riebalais), labai atsargiai išmaišykite, uždenkite ir lėtai troškinkite dar 15 minučių. Po tiek laiko makaronai turėtų būti tinkamai išvirę (al dente).

4. Patiekdami pabarstykite šviežiais bazilikų lapeliais ir galite užberti tarkuoto kietojo sūrio. Patiekite su žaliomis salotomis, jei norite – su šviežia itališka duona.

Suskleisti
Vištos krūtinėlių kepsniai
Receptas: Vištos krūtinėlių kepsniai su pomidoriukais ir sūriais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (didesnės; kepsniams)
Pomidorai: 400.00 kg (vyšninių; kepsniams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (kepsniams)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š. (3 šaukštai kepsniams ir 2 šaukštai salotoms)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kepsniams ir salotoms; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Aitriosios paprikos dribsniai: 1.00 žiupsnelis (kepsniams)
Parmezano sūris: 0.75 st. (tarkuoto; didesnioji dalis kepsniams, mažesnioji salotoms)
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės; kepsniams)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (rutuliukais; kepsniams)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š. (salotoms)
Gražgarstės: 4.00 sauja (salotoms)
Kaip gaminti

1. Krūtinėles padėkite ant pjaustymo lentelės, laikydami peilį lygiagrečiai ašmenims lentelei ir kita ranka lengvai prispaudę krūtinėlę iš viršaus perpjaukite mėsą į dvi dalis. Perpjautas krūtinėles „išmasažuokite“ su pusantro šaukšto aliejaus ir druska. Atidėkite į šoną.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

3. Supjaustykite pomidorus per pusę, sutraiškykite česnakus ir sumaišykite dubenyje su druska, pusantro šaukšto aliejaus bei aitriaisiais pipirais pagal skonį.

4. Patieskite 2 aliuminio folijos lakštus (40 x 40 cm).

5. Sudėkite pomidorų mišinį ant folijos lakštų, užlenkdami priešingus kampus suformuokite krepšelius (kad liktų erdvės garams) ir pašaukite į orkaitę maždaug 5 minutėm, kol pomidorai suminkštės.

6. Apkepkite ant storadugnės keptuvės ar grilio abi vištienos pjausnių puses.

7. Mocarelos sūrį supjaustykite griežinėliais.

8. Ant kiekvieno vištienos gabalėlio užberkite parmezano sūrio, uždėkite du tris baziliko lapelius ir kelis griežinėlius mocarelos sūrio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie penkias minutes, kol krūtinėles viduje nebeliks rožinės spalvos.

9. Dideliame dubenyje sumaišykite gražgarstės salotas, aliejų, actą, parmezaną ir druską su pipirais.

10. Patiekite kepsnius ant mocarelos sūrio uždėję pomidorus, o šalia - salotas.

Suskleisti
Vištiena su šparaginėmis pupelėmis
Receptas: Vištiena su šparaginėmis pupelėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 71
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (viščiukų blauzdelių)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (0,5)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (1,5)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 nutarkuotų žievelių ir sulčių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 nutarkuotų žievelių)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Šparaginės pupelės: 1.00 vnt. (pakuotė šaldytų)
Balzaminis padažas: mėgstamo pagal skonį 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Viščiukų blauzdeles nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Mėsą nupjaustykite nuo kaulų, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  3. Paruoškite marinatą: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuokite ir sumaišykite su išspaustomis apelsino sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąją paprika.
  4. Marinatu užpilkite mėsą ir palaikykite apie valandą. Tada iškepkite ant grotelių ir sudėkite į lėkštes.
  5. Šparagines pupeles atšildykite, pakaitinkite garuose ir patiekite šalia vištienos. Apšlakstykite balzaminiu padažu.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).  

Suskleisti
Jautiena su šparaginėmis pupelėmis
Receptas: Jautiena su šparaginėmis pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 27
Receptas
Ingredientai
Šparaginės pupelės: 450.00 g (šviežių arba šaldytų)
Jautiena: 250.00 g (liesos)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Vynas: 1.00 valg. š. (arba sultinio)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 st. (1/4)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite maždaug 1 cm dydžio kubeliais.

2. Sojų padažą sumaišykite su vynu, krakmolu, druska. Supilkite ant mėsos kubelių, gerai išmaišykite ir palikite: kambario temperatūroje – maždaug pusvalandį, šaldytuve – per naktį.

3. Mėsos gabalėlius kiaurasamčiu išgriebkite iš marinato ir palikite nuvarvėti. Marinato neišpilkite – jo dar prireiks.

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir maišydami kepkite, kol nebeliks rausvų gabalėlių. Supilkite vandenį, marinatą, sudėkite pupeles, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite, kol šios suminkštės.

5. Troškinį skanu valgyti su makaronais, bet jų maistinė vertė čia neįskaičiuota.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Graikiniais riešutais įdarytos vištų šlaunelės
Receptas: Graikiniais riešutais įdarytos vištų šlaunelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 4.00 vnt. (vištų šlaunelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiūvėsiai: 100.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (su kariu, žiupsnelis)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Šlauneles išdarinėkite: palikite nesugadintas odeles, o mėsą ir kaulus išimkite. Kaulo palikite tik apie 2 cm  (prie šlaunelės galo).

2. Mėsą labai smulkiai supjaustykite ar stambiau sumalkite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, graikiniais riešutais, pagardinkite pipirais, smulkintais česnakais ir prieskoniais, pasūdykite.

3. Įdaro prikimškite šlaunelių odeles ir subadykite adata, kad kepadamos nesutrūktų. Šlauneles apvoliokite kiaušinio plakinyje, paskui džiūvėsėliuose ir pakartokite dar kartą.

4. Sudėkite šlauneles į kepimo popieriumi ar folija išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepti 180°C karštumo orkaitėje 30–40 min. Kol kepa, nuolat patepkite aliejumi ar palaistykite išsiskyrusiu skysčiu.

Suskleisti
Cukinijų tarta su varške
Receptas: Cukinijų tarta su varške
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (tešlai ir įdarui)
Sviestas: 150.00 g (kambario temperatūros; tešlai)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (1 tešlai ir 4 įdarui)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Cukinijos: 3.00 vnt. (jaunos, vidutinio dydžio; įdarui)
Varškė: 200.00 g (įdarui)
Grietinė: 130.00 g (įdarui)
Mėtos: 2.00 valg. š. (šviežių, kapotų; įdarui)
Kuminai: 0.50 arbat. š. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Sūris: 70.00 g (tarkuoto; įdarui)
Kaip gaminti

1. Tešlai miltus sumaišykite su druska, sudėkite sviesta, trinkite miltus su sviestu rankomis, kol susidarys trupiniai. Įmaišykite lengvai plaktą kiaušinį. Jei tešla per kieta įpilkite lašelį šalto vandens, o jei kiaušinis buvo labai didelis ir tešla labai lipni, įberkite dar truputį miltų.

2. Atvėsinkite tešlą bent pusvalandį šaldytuve, iškočiokite ir ja padenkite 32 cm skersmens tartos formą. Pabadykite dugną ir padėkite į šaldytuvą, kol jos vėl prireiks,

3. Cukinijas sutarkuokite stambia tarka, sudėkite į kiaurasamtį, apiberkite geru žiupsniu druskos ir palikite pastovėti, kad galėtų nuvarvėti išsiskyrusios sultys.

4. Orkaitę įkaitinkite 200 C°.

5. Jei varškė labai grūdėta, ją sumalkite virtuviniu kombainu, kad būtų kuo glotnesnė. Sumaišykite varškę su grietine ir kiaušiniais. Sudėkite kapotas mėtas ir kuminą. Pagardinkite mišinį pipirais.

 

6. Nuo tarkuotų cukinijų delnais gerai nuspauskite sultis, sudėkite cukinijas į mišinį. Gerai išmaišykite.

7. Mišinį supilkite į tešla išklotą tartos formą, apiberkite tarkuotu sūriu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 min.

8. Mėgaukitės tiesiog taip arba su žalių salotų krūva.

Suskleisti
Nesaldus pyragas su pomidorais
Receptas: Nesaldus pyragas su pomidorais ir lašiša
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Miltai: 170.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (1 tešlai ir 2 įdarui)
Sviestas: 85.00 g (šalto; tešlai)
Vanduo: 1.00 arbat. š. (šalto; tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį tešlai ir įdarui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Rūkyta lašiša: 80.00 g (šaltai rūkytos; įdarui)
Kaparėliai: 2.00 valg. š. (nuskalautų šaltame vendenyje ir nusausintų; įdarui)
Raudonasis svogūnas: 0.50 vnt. (įdarui)
Kreminis sūris: 70.00 g (arba kreminės varškės; įdarui)
Grietinėlė: 150.00 ml (riebios; įdarui)
Krapai: 3.00 vnt. (šakelės; įdarui)
Kaip gaminti

Pastaba: jums reikės apvalios kepimo formos neaukštais kraštais, tinkamos tartams ir kišams kepti.

1. Pirmiausiai pagaminkite tešlą. Elektrinio smulkintuvo inde keliais pulsuojančiais pasukimais sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Tada sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą ir kiek pasukite, kad gautumėte gana stambius riebius trupinius.

2. Kiaušinį išplakite su vandeniu, supilkite į miltų-sviesto trupinius ir keliais pulsuojančiais judesiais pasukite, kol viskas susijungs į vieną gabalą. Išimkite iš indo ant miltais kiek pabarstyto paviršiaus ir, pernelyg neminkydami, suformuokite iš tešlos diską. Suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent porai valandų.

3. Kai tešla bus sukietėjusi, išimkite ją iš šaldytuvo ir įdėję tarp dviejų pergamentinio popieriaus lapų iškočiokite iki 3-4 mm storio lakšto – reikia, kad jis dengtų jūsų turimos kepimo formos dugną ir kraštus.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros. Keliose vietose pabadykite į kepimo formą išklotos tešlos dugną šakute ir dėkite kepti 20 min. Tuomet išimkite iš orkaitės ir leiskite kiek pravėsti.

 

5. Kol pyrago pagrindas vėsta, pasiruoškite įdarą. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, svogūną – plonais pusžiedžiais, lašišą suplėšykite nedideliais gabaliukais, o sūrį padalinkite į kelis gabaliukus.

6. Įdarui skirtus kiaušinius išplakite su grietinėle, įberkite po žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

7. Ant pravėsusio pyrago pagrindo dėliokite lašišą, sūrį, užberkite kaparėlius, svogūnų pusžiedžius, padėliokite pasmulkintų krapų šakelių. Galiausiai viską užpilkite kiaušinių-grietinėlės plakiniu, tolygiai apdėliokite pomidorais ir dėkite kepti dar 25-30 min. – kol viršus gražiai rustelės.

8. Pyragas skanus ir kiek atvėsęs, ir visai atšalęs. Šalia galite patiekti mėgstamų lengvų salotų.

Suskleisti
Kišas su cukinijomis
Receptas: Kišas su cukinijomis ir sūriais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 3.00 vnt. (nedidelės)
Porai: 1.00 vnt.
Krapai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Parmezano sūris: 100.00 g
Kreminis sūris: 3.00 valg. š. (su mėlynuoju pelėsiu)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Riekelėmis supjaustyti cukinijas bei porą. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi šiek tiek apkepinti porą. Tuomet sudėti cukinijas. Apkepinti ir įberti džiovintų krapų, druskos ir užpilti šlakelį balzamiko acto. Palikti pasitroškinti kelias minutes.

2. Į atskirą puodą įpilti grietinėlę, įmušti kiaušinius ir išplakti iki vientisos masės. Sūrio kremą su mėlynojo pelėsio sūriu paminkštinti ir sudėti į kiaušinio masę. Taip pat įpilti parmezano sūrį, žiupsnelį pipirų ir viską gerai permaišyti.

3. Kepimo formą ištepti sviestu ir apibarstyti miltais. Ją iškloti tešlos lakštais. Suberti cukinijas, užpilti kiaušinių ir sūrio mase.

Kepti orkaitėje 165°C temperatūroje temperatūroje (su ventiliatoriaus režimu) 35 min.

Suskleisti
Rūkyto varškės sūrio ir pomidorų tarta
Receptas: Tarta su rūkytu varškės sūriu ir pomidorais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 180.00 g (tešlai)
Sviestas: 90.00 g (minkšto; tešlai)
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt. (2 tešlai ir 2 įdarui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Vanduo: 2.00 valg. š. (ledinio; tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (įdarui)
Pomidorai: 300.00 g (idealu, kumato; įdarui)
Pienas: 100.00 ml
Varškės sūris: 100.00 g (75 g įdarui ir 25 g patrupinti ant viršaus)
Kaip gaminti

1. Mediniu šaukštu išsukame labai minkštą sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos iki purios masės. Įmaišome kiaušinių trynius, du šaukštus labai labai šalto vandens ir miltus. Suminkome į vieną rutulį – neperminkome, kai tik „susikabina“, nebeminkome. Pakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 3-4 valandoms, kad sušaltų, geriausiai – per naktį.

2. Tešlą iš šaldytuvo išimame prieš pusvalandį iki tolimesnio tartos ruošimo.

3. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.

4. Pomidorų kietąsias dalis išpjauname peiliu ir tada supjaustome.

5. Lengvai sumaišome kiaušinį, trynius, pieną, 75 g smulkiai supjaustyto rūkyto varškės sūrio.

6. Praėjus pusvalandžiui tešlą šiek tiek paminkome tarp rankų, kol ji taps kočiojama, bet ne per daug. Kočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Naudojame 24 cm skersmens šone atsegamą kepimo formą, kurią išklojame tešla suformuodami ir kelių cm aukščio kraštelį.

7. Pilame įdarą, ant viršaus išdėliojame pomidorus ir juos apibarstome 25 g smulkiai supjaustyto rūkyto varškės sūrio. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 45 minutes.

8. Iškepus leidžiame šiek tiek pravėsti, valgome šiltą. Skanus šis kepinys ir atvėsęs.

Suskleisti
Nesaldūs vafliai su daržovėmis
Receptas: Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Speltų miltai: 300.00 g (pilno grūdo)
Augalinis pienas: 350.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š. (ir dar šiek tiek kepimui)
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Vanduo: 6.00 valg. š.
Špinatai: 50.00 g (smulkintų)
Brokoliniai kopūstai: 100.00 g (smulkintų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Chia (ispaninio šalavijo) sėklas užpilame vandeniu ir paliekame brinkti 5 minutėms.

2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais. Į šį mišinį supilame pieną ir brinkintas chia sėklas, išmaišome.

3. Į tešlą sudedame daržoves ir supilame aliejų, išmaišome.

4. Vaflinę patepame aliejumi ir įkaitiname.

5. Vienam vafliui reikia maždaug 2 šaukštų tešlos. Kepame ir neatidarinėjame vaflinės, kol nebaigia kepti.

Labai gardu valgyti su trintais avokadais.

Suskleisti
Mielinės bandelės su serbentais
Receptas: Mielinės bandelės su serbentais arba mėlynėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 600.00 g (500 g tešlai (jei gaminsite iš speltų, berkite apie 480 g) ir 100 g trupiniams)
Mielės: 30.00 g (šviežių arba 14 g sausų; tešlai)
Pienas: 200.00 ml (drungno; tešlai ir dar 1 šaukštas aptepimui)
Kiaušinių tryniai: 6.00 vnt. (tešlai)
Cukrus: 140.00 g (90 g tešlai, 50 g įdarui ir dar 3 šaukštai trupiniams)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Serbentai: 400.00 g (juodųjų arba mėlynių, šaldytų; įdarui)
Sviestas: 150.00 g (tirpinto; 100 g tešlai ir 50 g trupiniams)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepimui)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (pabarstymui)
Kaip gaminti

Pastaba: visi bandelių tešlai reikalingi ingredientai turi būti kambario temperatūros, uogų prieš tai neatšildykite.

1. Jei tešlą maišysite su sausomis mielėmis, sumaišykite jas su miltais, tada sudėkite visus likusius ingredientus ir išsukite vientisą elastingą tešlą. Geriausia tešlą minkyti elektriniu kombainu – tada galėsite ją išsukti iki visiško minkštumo.

2. Jei naudojate šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių tirpinį (mielės + 1 šaukštas cukraus + 3 šaukštai miltų + 4 šaukštai šilto pieno) ir jį palikite šiltai, kad suputotų. Tada sumaišykite su likusiais ingredientais ir užminkykite labai minkštą elastingą tešlą.

3. Iš tešlos suformuokite rutulį ir padėję į didelį dubenį palikite šiltoje vietoje apie 1,5 valandos uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų (tešlos tūris turėtų padvigubėti)

 

4. Per tą laiką iš sumaišykite įdarui skirtus ingredientus ir atidėkite į šalį. Serbentų nereikia atšildyti, juos įdarui naudokite dar sušalusius.

5. Tešlą išimkite ant darbastalio ir iš jos suformuokite pailgą ruloną. Jį padalinkite perpus, tada kiekvieną pusę supjaustykite į 6 arba 7 dalis. Iš kiekvieno gabaliuko padarykite rutuliuką, tada jį suplokštinkite (jei reikia, panaudokite kočėlą) ir į kiekvieno tešlos gabalėlio vidurį įdėkite po kaupiną šaukštą uogų įdaro. Atsargiai sulipdykite kraštelius (tik kad nebūtų kraštelis miltuotas – tada tešla nesulips) ir vėl suformuokite apvalią bandelės formą.

6. Dėkite tokią suformuotą bandelę suklijuota dalimi į apačią, į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Tarp bandelių palikite tarpelius, nes jos kepdamos padidės.

7. Taip suformuotas bandeles uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje dar kartą pakilti (mažiausiai 40 minučių).

8. Sumaišykite trupiniams skirtus ingredientus pirštų galiukais. Kiaušinį suplakite su 1 šaukštu pieno. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kiaušinio plakiniu patepkite visą bandelės paviršių ir pabarstykite trupiniais. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes arba kol gražiai paruduos.

9. Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių, ir prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Pyragas su persikais ir avietėmis
Receptas: Minkštas ir kvapnus pyragas su avietėmis ir persikais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžų aliejus: 1.00 valg. š.
Persikai: 2.00 vnt. (dideli prinokę, be kauliukų, supjaustyti siaurais griežinėliais)
Avietės: 200.00 g
Cukrus: 250.00 g
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros)
Lazdynų riešutai: 125.00 g (geriau, jei bus be odelių)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, šiek tiek paplakti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Berkite lazdynų riešutus į nedidelį maisto smulkintuvo indą ir sumalkite iki rupių trupinių. Atidėkite į šalį.

2. Į dubenį sudėkite persikus ir avietes, užberkite šaukštą cukraus, atsargiai išmaišykite ir atidėkite, kol paruošite tešlą.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Paruoškite kepimo formą pyragui (pailgą arba apvalią): išklokite kepimo popieriumi ir švelniai patepkite aliejumi.

4. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą su likusiu cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart vis gerai išsukdami. Suberkite maltus riešutus, miltus, kepimo miltelius bei druską ir viską gerai išmaišykite.

 

5. Krėskite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, o ant viršaus paskirstykite persikų-aviečių-cukraus mišinį. Kepkite 1 val. ir 10–20 min., kol įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Jei į kepimo pabaigą ims pernelyg skrusti viršus, pridenkite folija.

6. Iš orkaitės išimtam pyragui leiskite kelias minutes ramiai pastovėti, o tada išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.

Suskleisti
Keksiukai su uogomis
Receptas: Varškės keksiukai su speltų miltais ir serbentais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Speltų miltai: 150.00 g
Sviestas: 75.00 g
Cukrus: 160.00 g
Varškė: 180.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Serbentai: 300.00 g (pvz., perpus juodųjų ir raudonųjų)
Kaip gaminti

1. Sviestą ir cukrų mikseriu suplakite iki vientisos masės, ten pat gerai įmaišykite varškę. Į gautą masę įmuškite du kiaušinius ir viską darsyk gerai suplakite mikseriu.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir berkite į gautą varškės masę.

3. Nuplaukite uogas ir jas sudėkite į tešlą bei viską kruopščiai, tačiau taip, kad uogos nesusitrintų, išmaišykite.

4. Tešlą dėkite į kepimo formeles, ant keksiukų viršaus dar galite uždėti po keletą vienos ir kitos rūšies serbentų.

5. Keksiukus pašaukite į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min., kol pastarieji gražiai patamsės ir ims skleisti malonų aromatą.

Suskleisti
Baltojo šokolado sūrpyragis su avietėmis
Receptas: Baltojo šokolado sūrio pyragas su avietėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.6 / 44
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 70.00 g (pyrago pagrindui)
Sausainiai: 180.00 g (pyrago pagrindui)
Sviestas: 100.00 g (pyrago pagrindui)
Baltasis šokoladas: 600.00 g (kokybiško; pyrago įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (pyrago įdarui)
Kreminis sūris: 500.00 g (pyrago įdarui)
Grietinė: 300.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelė – pyrago įdarui, sultys – aviečių užpilui)
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt. (pyrago įdarui)
Avietės: 200.00 g (aviečių užpilui)
Spanguolės: 200.00 g (aviečių užpilui)
Cukrus: 100.00 g (aviečių užpilui)
Kaip gaminti

Pagrindas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

2. Migdolus paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 10 minučių, atvėsinkite. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.

3. Migdolus suberkite į maisto smulkintuvą ir stambiai sukapokite, suberkite į dubenį. Maisto smulkintuvu smulkiai sukapokite sausainius ir supilkite juos ant migdolų. Supilkite tirpintą sviestą ir rankomis arba mentele gerai išmaišykite. Supilkite į kepimo formą ir paskleiskite trupinius vis paspausdami. Padėkite į šaldytuvą.

Įdaras:

1. 100 g šokolado sukapokite smulkiau, o likusius 500 g sulaužykite. Ištirpinkite 500 g šokolado vandens garų vonelėje retkarčiais pamaišydami. Kai šokoladas ištirps, nukelkite ir leiskite pastovėti 5 minutes, kelis kartus pamaišykite.

2. Atskirai dubenyje šluotele ar mikseriu išplakite grietinėlės sūrį iki purumo. Po vieną įplakite kiaušinius, kaskart išplakdami masę iki vientisumo. Sukrėskite grietinę, sudėkite apelsino žievelę ir pusės vanilės ankšties sėklytes; išmaišykite. Supilkite ištirpintą šokoladą, išmaišykite ir galiausiai suberkite smulkiau kapotą šokoladą (100 g). Darkart išmaišykite.

 

3. Masę supilkite į kepimo formą ant atvėsinto pagrindo ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 1 valandą. Iškepusio pyrago centras turi vis dar šiek tiek judėti.

4. Ištraukite pyragą iš orkaitės, visiškai atvėsinkite, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia pernakt. Pyragas turi visiškai atvėsti ir sustingti. Taip paruoštas ir įvyniotas sūrpyragis gali stovėti šaldytuve iki 4 dienų.

Užpilas:

1. Avietes suberkite į dubenėlį ir sutraiškykite mediniu šaukštu. Pertrinkite per sietelį, sėklytes išmeskite.

2. Į nedidelį puodą suberkite spanguoles, cukrų ir apelsino sultis ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Padidinkite kaitrą ir virkite apie 10 minučių, kol spanguolės susprogs ir masė sutirštės. Nukaiskite ir įmaišykite aviečių tyrę. Supilkite į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele taip, kad plėvelė liestųsi su užpilo paviršiumi – taip nesusiformuos plutelė. Atvėsintą užpilą laikykite šaldytuve. Jis sustings iki drebučių konsistencijos, bet pamaišius suskystės.

3. Prieš patiekdami sūrpyragį išimkite iš kepimo formos ir popieriaus ir apliekite užpilu.

Suskleisti
Veganiškas trupininis mėlynių pyragas
Receptas: Veganiškas trupininis mėlynių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 19
Receptas
Ingredientai
Sėlenos: 240.00 g (avižų)
Saulėgrąžos: 75.00 g
Datulės: 180.00 g (šviežių, be kauliukų)
Kokosų aliejus: 100.00 g
Vanilės pupelių pasta: 2.00 arbat. š.
Mėlynės: 500.00 g (šviežių)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

Sveikuoliškus uogų džemus, kuomet tam, kad uogos sutirštėtų, naudojamas ne cukrus ir pektinas, bet ispaninio šalavijo (chia) sėklos, daugelis tikriausiai jau išbanė. Tad šiame pyrage mėlynių "džemas" būtent taip ir sutirštintas. Kepinys labai nesaldus, tad jei esate smaližiai, galite padidinti pagrindui naudojamų datulių kiekį (šiek tiek cukraus prireiks tik gaminant mėlynių džemą). Arba pabarstykite cukraus pudra supjaustyto pyrago gabalėlius!

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 C. Nedidelę kepimo skardą (20x30 cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite avižų sėlenas, saulėgrąžas, datules, kokosų aliejų ir vanilės pastą. Kapokite visą masę tol, kol ji sulips, apie 3-4 minutes. Atidėkite maždaug 1 stiklinę masės į šoną, o likusia padenkite kepimo skardos dugną, gerai prispausdami šaukštu masę prie dugno. Dėkite šią kepimo skardą į orkaitę ir kepkite apie 18-20 minučių, arba kol gražiai apskrus.

3. Kol pagrindas kepa, mėlynes su cukrumi suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite. Kai mėlynės pradės trūkinėti ir skirsis sultys, suberkite chiasėklas ir toliau virkite, maišydami, apie 10 minučių, arba kol masė taps tiršta, tarsi džemas. Džemą suverskite ant apkepto pyrago pagrindo, išlyginkite paviršių, ir ant viršaus užbarstykite trupinius, padarytus iš atidėtos tešlos.

4. Kepkite dar apie 20 minučių, arba kol trupiniai gražiai pagels. Atvėsinkite pyragą, tada įdėkite į šaldytuvą, kad pilnai sukietėtų.

5. Kai sustings, supjaustykite kvadratėliais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai