Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 naudingi patarimai verdantiems trintas sriubas ir receptų rinkinys

Orams vis labiau vėstant visiems norisi šilto, naminio maisto. O kas vėsiais ir tamsiais rudens vakarais gali būti geriau, jeigu ne lėkštė karštos ir kvapnios sriubos? Ji ne tik sušildo, bet ir pakelia nuotaiką. Ir nors kartais sakoma, kad sriubą galima išvirti ir iš kirvio, keli naudingi patarimai tikrai pravers.
Kreminė lęšių sriuba
Kreminė lęšių sriuba / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, vienas iš didžiausių sriubų pliusų – ne tik skonis, nauda sveikatai, bet ir nesudėtingas paruošimas.

„Sriuba – visame pasaulyje nuo neatmenamų laikų mėgstamas patiekalas. Be to, šis patiekalas labai tinka sezoninių daržovių panaudojimui. Sriubą lengvai išvirsite iš bet kurių šaldytuve turimų daržovių, mėsos ar žuvies: nuo burokėlių ar kopūstų sriubos su mėsos kukuliais ar šonkauliukais iki egzotiškų sriubų su kokosų pienu ir jūros gėrybėmis“, – vardija V.Juodkazienė.

Dar viena mėgstama sriubos rūšis – trintos sriubos. Pasak ekspertės, jų mėgėjai šį patiekalą ypač vertina dėl švelnios tekstūros ir skonio. Visgi, kaip teigia ekspertė, tam, kad trinta sriuba nustebintų savo skoniu – kelias taisykles žinoti verta.

Karamelizuokite daržoves. Daržovės įgaus ryškesnį skonį, jeigu jas prieš trinant virsite ne vandenyje, o apkepsite orkaitėje. Kaip teigia V.Juokdazienė, įvairiausias šaknines daržoves – burokėlius, salierus, pastarnokus, saldžiąsias bulves ar moliūgus, pomidorus, brokolius, svogūnus – geriausia yra apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir apkepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Visgi, omeny reikia turėti tai, kad skirtingų daržovių kepimo laikas yra skirtingas. Pavyzdžiui, pomidorams apkepti užtenka ir 10–15 min, gabalėliais supjaustytam moliūgui apie pusvalandžio, o burokėliams ar bulvėms gali prireikti ir daugiau laiko. Jeigu daržoves norite pasiruošti greičiau, jas pakepinti galite ir keptuvėje.

Išvirkite naminio sultinio. Nors sultinio kubeliai sriubai išsivirti puikiai tinka, skaniausią sriubą pasigaminti pavyks, jei naudosite namie ruoštą sultinį. Kaip teigia V.Juodkazienė, norint neužgožti sriubos ingredientų skonio, geriausia rinktis vištienos sultinį, tačiau puikiai tiks ir bet kurios kitos mėsos ar žuvies sultinys.

Pasak maisto ekspertės, sultiniui išvirti – gali prireikti laiko. Geriausia jį virti iš nuo mėsos ar žuvies likusių kaulų. Kaulus geriausiai virti ant nedidelės ugnies, kelias valandas, paskaninus lauro lapais, druska, pipirų žirneliais ar kitais mėgstamais prieskoniais.

Vida Press nuotr./Su sultiniu ruošta sriuba
Vida Press nuotr./Su sultiniu ruošta sriuba

Nepamirškite rūgštelės. Kaip teigia V.Juodkazienė, norint praturtinti sriubos skonį, reikėtų nepamiršti jos pagardinti ne tik druska ar pipirais, bet ir įpilti į ją šiek tiek rūgštelės, pavyzdžiui, ryžių, vyno, obuolių acto. Jei mėgstate citrusinių vaisių skonį, puikiai tiks ir paprastos ar žaliosios citrinos (laimo) sultys. Pavyzdžiui, šlakelis obuolių acto praturtins burokėlių sriubos skonį, o šlakelis citrinos sulčių puikiai derės moliūgų sriuboje.

Paskaninkite priedais. Pasak V.Juodkazienės, ruošiant trintą sriubą, vertėtų nepamiršti ir įvairiausių priedų. Tai gali būti skrudintos duonos gabaliukų ar šviežios žolelės, tokios kaip bazilikai, kurie puikiai tinka prie trintos pomidorų sriubos, ar petražolės bei krapai, kurie paskanina burokėlių ar trintų kalafiorų sriubą. O, tarkime, kalendra – puikiai dera prie moliūgų. Be to, sriubas galite gardinti ir skrudintos šoninės gabalėliais ar sūriu, pavyzdžiui, feta ar tarkuotu parmezanu.

V.Juodkazienė dalijasi ir puikaus skonio kreminės lęšių ir žirnių sriubos su šonine receptu.

Trinta lęšių ir žirnių sriuba su šonine

Ingredientai:

  • 100 g rūkytos šoninės;
  • 80 g svogūnų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 60 g morkų;
  • 60 g saliero;
  • 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
  • 150 g konservuotų žaliųjų žirnelių;
  • 200 g konservuotų lęšių;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/4 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių;
  • 1–2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4 mėgstamos duonos riekelės.

Gaminimas:

1. Supjaustykite šoninę mažesniais gabalėliais. Nulupkite ir susmulkinkite daržoves: svogūnus, morkas, salierus bei česnaką. Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, pakepinkite šoninę ir perkelkite ją ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių.

2. Į puodą su iš šoninės išsiskyrusiais riebalais suberkite svogūnus ir porą minučių juos pakepinkite. Suberkite česnaką, morkas, salierus, dar porą minučių pakepinkite, tuomet suberkite maltas paprikas, žirnius ir lęšius. Viską užpilkite daržovių sultiniu, sumažinkite kaitrą ir virkite 15–20 minučių.

3. Pagardinkite sriubą pipirais ir druska (prieš sūdant, paragaukite – jei sultinys ganėtinai sūrus, druskos gali ir nereikėti). Viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos, kreminės masės ir patiekite su petražolėmis, skrudinta šonine bei mėgstamos duonos riekelėmis.

Jūsų dėmesiui – dar 9 trintų sriubų receptai:

Trinta grybų sriuba
Receptas: Trinta grybų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Trumai (keli konservuoti papuošimui) 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Grietinėlė: 100.00 ml (norimo riebumo)
Lydytas sūrelis (indelis) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Pievagrybiai: 200.00 g
Porai: 1.00 vnt. (pusė)
Grybai: 5.00 vnt. (džiovinti baravykai)
Mėsos sultinys: 1.00 l (arba daržovių nuoviras)
Kaip gaminti

1. Baravykus užpilkite vandeniu ir pusvalandį pamirkykite.

2. Karštame svieste pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus. Kai šie dailiai pagels, sumeskite nuvalytus supjaustytus pievagrybius ir smulkintus mirkytus baravykus. Viską kepkite apie 8 min., sukrėskite troškinį į puodą su daržovių nuoviru arba sultiniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., įmaišykite lydytą sūrelį ir grietinėlę.

3. Sriubą išplakite iki vientisos masės, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Tiekite su smulkintais porais, trumais ir sūriu užkeptu baltos duonos trapučiu.

Suskleisti
Trinta bulvių sriuba su sūriu
Receptas: Trinta bulvių sriuba su sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 750.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Porai: 1.00 vnt.
Riebalų mišinys: (tepamas) 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Nuoviras: (daržovių) 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 2.00 valg. š. (kremo)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Šalavijai: 100.00 g (pusė saujos)
Avių sūris: (trupintas) 100.00 g
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti.

2. Svogūnus, morkas, salierą ir baltąją poro dalį nuvalykite ir supjaustykite.

3. Riebalus įkaitinkite puode, sudėkite pjaustytas daržoves ir kepinkite 5 minutes. Sudėkite nusunktas bulves, apipilkite daržovių nuoviru ir virkite 45 minutes.

4. Daržoves sutrinkite trintuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite grietinėlės kremo.

5. Pusę saujos šalavijų lapelių pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus. Ant sriubos užbarstykite trupinto avių sūrio, uždėkite šalavijų.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Trinta bulvienė su kukurūzais
Receptas: Trinta bulvienė su kukurūzais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Bulvės: 4.00 vnt. (didelės)
Vištienos sultinys: 1.00 l (naminio)
Kukurūzai: 2.00 vnt. (burbuolių)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pipirai: 3.00 vnt. (kvapniųjų grūdelių)
Sviestas: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir virkite sultinyje kartu su lauro lapeliais ir kvapiaisiais pipirais, kol suminkštės.
  2. Tada lauro lapelius ir pipirus išgriebkite iš puodo. Išjunkite ugnį.
  3. Porą supjaustykite griežinėliais, pakepinkite keptuvėje išlydytame svieste ir supilkite į puodą su bulvėmis.
  4. Jeigu reikia, pasūdykite, įberkite pipirų, tuomet sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės.
  5. Puodą vėl pastatykite ant ugnies ir sudėkite nuo burbuolių nupjaustytus kukurūzų grūdelius, pavirkite 4 min.
  6. Sriubą galite pagardinti grietinėle.
Suskleisti
Cukinijų ir pomidorų sriuba
Receptas: Trinta cukinijų ir pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 139
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas gabalėliais)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Cukinijos: 500.00 g (supjaustytų gabalėliais)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos arba sutrintos)
Pomidorai: 2.00 vnt. (apvirinti (nuluptos odelės) ir supjaustyti)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Vištienos sultinys: 600.00 ml (arba daržovių)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.

2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.

3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).

4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu

Suskleisti
Trinta morkų sriuba
Receptas: Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 27
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Bulvės: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 3.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Daržovių sultinys: 750.00 ml
Kokosų pienas: 200.00 ml (neriebaus; galima naudoti ir neriebią grietinėlę)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.

2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.

3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.

4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.

5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.

Suskleisti
Trinta sriuba
Receptas: Kreminė morkų ir žiedinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 46
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 150.00 g
Morkos: 300.00 g
Bulvės: 150.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grietinėlė: 200.00 g (36 proc. riebumo)
Garstyčios: 50.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 0.75 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūnus ir morkas, o tada apkepkite puode su keliais šaukštais aliejaus. Sudėkite bulves ir žiedinius kopūstus. Užpilkite daržovių sultiniu ir virkite tol, kol visos daržovės suminkštės.

2. Sriubą sutrinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu. Šį patiekalą pagardinkite Dižono garstyčiomis ir grietinėle. Druskos ir pipirų berkite pagal skonį.

Suskleisti
Trinta bulvių sriuba su sūriu
Receptas: Kreminė bulvių ir kalafiorų sriuba su ožkų pieno sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinis, nuplautas ir supjaustytas žiedynais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 0.50 vnt. (susmulkinto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos kubeliais)
Grietinėlė: 50.00 ml
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės)
Briuseliniai kopūstai: 10.00 vnt. (galvučių, padalintų į lapelius)
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (stambiai sutrupinto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Plokščią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Storadugniame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir po žiupsnį druskos bei juodųjų pipirų, kepinkite pamaišydami, kol svogūnai taps perregimi. Sudėkite bulves ir 3/4 kalafiorų, supilkite sultinį ir įmeskite čiobrelių šakeles.

3. Virkite daržoves ant nedidelės ugnies apie 30 min., retkarčiais pamaišydami, kol jos suminkštės, tada išimkite čiobrelių šakeles.

4. Kol sriuba verda, likusius 1/4 kalafiorų bei briuselinių kopūstų lapelius paskleiskite kepimo formoje, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska. Kepkite 5–7 min., kol briuselinių kopūstų lapeliai suglebs, tada juos išimkite iš skardos, o kalafiorus pakepkite dar 7–10 min., kol taps auksiniai.

5. Visą puodo turinį elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Grąžinkite ant ugnies, supilkite grietinėlę ir užkaitinkite, paragaukite, ar netrūsta druskos ar pipirų.

6. Įpilkite sriubos į dubenėlius, į kiekvieną įberkite po šaukštą-kitą keptų kalafiorų žiedynėlių ir briuselinių kopūstų lapelių, paskaninkite ožkų pieno sūriu.

Suskleisti
Moliūgų sriuba
Receptas: Trinta moliūgų sriuba su lęšiais ir čiobreliais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 16
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Moliūgai: 800.00 g (minkštimo)
Moliūgo sėklos: 4.00 valg. š.
Lęšiai: 100.00 g (raudonųjų)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šviežių)
Grietinė: 50.00 g (liesos)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą.

2. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos.

3. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite.

4. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite ar netrūksta prieskonių. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis.

Suskleisti
Kreminė sriuba iš saliero šaknies
Receptas: Kreminė sriuba iš saliero šaknies su krapais ir žuvimi
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Salierai: 800.00 g (gumbo)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l (verdančio)
Grietinėlė: 200.00 ml
Žuvis: 150.00 g (šalto rūkymo raudonos žuvies filė)
Sviestas: 30.00 g
Krapai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Visas daržoves nuvalykite ir supjaustykite kubeliais.

2. Storadugniame puode ištirpinkite sviestą ir apkepinkite supjaustytas daržoves.

3. Užpilkite verdančiu vandeniu, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite ant mažos ugnies 20-30 minučių, kol daržovės suminkštės.

4. Sutrinkite sriubą blenderiu (geriausiai – su panardinamu), įpilkite grietinėlę, sudėkite prieskonius pagal skonį.

5. Patiekiant lėkštėse į sriubą įdėkite žuvies gabalėlį ir apibarstykite smulkintais krapais.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos