Rūpinimosi savo organizmu svarbą supranta ir virtuvės šefas Aurimas Petrikas bei maisto tinklaraštininkė Natalija Kurganovė. Į dietologų rekomendacijas atsižvelgęs A.Petrikas paruošė kakavinių keksiukų receptą, o N.Kurganovė sudarė visos dienos mitybos planą, kuriame netrūks nei geležies, nei kitų svarbių medžiagų.
Tinklaraštininkės Natalijos Kurganovės dienos valgiaraštis:
Pusryčiams – iš vakaro paruošti grikiai
Ingredientai:
- 50 g grikių;
- 250 ml augalinio pieno, pavyzdžiui, lazdyno riešutų;
- 2 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
- ½ arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 valg. šaukšt. klevų ar kito sirupo;
- keli lašai vanilės esencijos;
- 1 bananas;
- sezoninių uogų ar vaisių (pvz., 50 g braškių, 50 g mėlynių).
Gaminimas:
1. Grikius nuplauname ir užmerkiame vandenyje valandai.
2. Paskui praskalaujame po tekančiu vandeniu ir suberiame į dubenėlį, iš kurio valgysite.
3. Supilame pieną, pasiskaniname sirupu, cinamonu ir vanile.
4. Suberiame ispaninio šalavijo sėklas ir gerai išmaišome.
5. Bananą supjaustome arba sutriname šakute ir įmaišome į masę.
6. Padedame nakčiai į šaldytuvą.
7. Ryte papuošiame mėgstamomis uogomis.
Pietums – kreminė burokėlių sriuba su kokosų pienu
Ingredientai (2 porcijoms):
- 4 vidutinio dydžio burokėliai;
- 200 ml kokosų pieno + keli šaukštai pagardinti;
- 500 ml sultinio;
- 1 svogūnas;
- 3 skiltelės česnako;
- 1 žalioji citrina;
- ½ arbat. šaukšt. šių prieskonių: kumino, kalendros, cinamono, muskato;
- žiupsnelis imbiero;
- pipirų;
- druskos;
- aliejaus ar sviesto (kepimui);
- patiekti: lukštentų kanapių sėklų, linų sėmenų ir žalumynų.
Gaminimas:
1. Burokėlius nuplauname, kiekvieną suvyniojame į foliją ir pašauname į iki 180°C įkaitintą orkaitę maždaug 90 min., arba kol visai iškeps.
2. Nulupame burokėlių odelę ir supjaustome į keturias dalis.
3. Puode įkaitiname šiek tiek aliejaus, apkepame smulkiai pjaustytą svogūną. Po kelių minučių sudedame smulkintą česnaką ir kepame, kol suminkštės. Beriame prieskonius, po minutės, kai pasklis aromatas, supilame sultinį, sudedame burokėlius.
4. Trintuvu sutriname iki tyrės konsistencijos, supilame kokosų pieną. Jeigu norisi, dar kartą sutriname.
5. Pateikiame apšlakstę kokosų kremu, apibėrę kanapių baltymais, linų sėmenimis, žalumynais.
Vakarienei – sotieji Budos dubenėliai
Ingredientai (2 porcijoms):
- 60 g špinatų;
- 120 g brokolių;
- 60 g sorų kruopų;
- 1 avokadas;
- 1 saldžioji bulvė;
- sauja pistacijų;
- 1 valg. šaukšt. sezamų sėklų;
- 4 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
- 10 valg. šaukšt. šilto vandens;
- ½ arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- citrinos sulčių, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Bulves nuplauname, nuskutame ir supjaustome kubeliais. Sudedame į kepimo skardą, apšlakstome aliejumi, uždengiame folija ir pašauname į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę 40 min. Paskui atidengiame, apiberiame mėgstamais prieskoniais (džiovintu rozmarinu, pipirais, druska), padidiname temperatūrą iki į 200 °C ir kepame dar 20 min.
2. Sorų kruopas nuplaunama ir verdame 20 min., arba kaip nurodyta ant pakuotės.
3. Brokolių žiedynus apverdame garuose 6 min. (galima sudėti į kiaurasamtį ir garinti virš verdančių kruopų. Taip pat galima valgyti brokolius ir žalius).
4. Avokadą supjaustome juostelėmis.
5. Visus padažo ingredientus sumaišome, jeigu norisi skystesnio – įpilkite daugiau vandens.
6. Ingredientus sudedame į dubenėlius: špinatai, kruopos, brokoliai, avokadas, bulvės.
7. Apšlakstome padažu, apiberiame riešutais ir sėklomis.
Virtuvės šefo A.Petriko kakaviniai keksiukai
Ingredientai (8 keksiukams):
- 100 g miltų;
- 100 g cukraus;
- 100 g sviesto;
- 30 g kakavos miltelių;
- 3 kiaušiniai;
- 50 ml pieno.
kremui:
- 250 g maskarponės sūrio;
- 250 ml grietinėlės;
- 30 g kakavos miltelių;
- 100 g cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Išplakame kiaušinius su cukrumi, į masę sudedame lydytą sviestą, išmaišome.
2. Suberiame miltus, cukrų, kakavos miltelius.
3. Pilame pieną ir maišome atsižvelgdami į tai, kad masė netaptų pernelyg skysta.
4. Tešlą pilame į formeles ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, kepame apie 20 minučių.
Kol keksiukai kepa, paruošiame kremą:
5. Į dubenį sudedame maskarponės sūrį ir grietinėlę. Plakame plaktuvu tol, kol masė pasidaro puri ir tiršta – kremo konsistencijos.
6. Suberiame kakavos miltelius ir cukraus pudrą (cukraus pudros kiekį galima keisti priklausomai nuo mėgstamo saldumo). Plakame, kol milteliai įsimaišo į masę.
7. Atvėsusius keksiukus puošiame kremu, tai galite padaryti naudodami konditerinį maišelį su specialiu antgaliu. Jei šių įrankių neturite, kremą paprasčiausiai tepkite šaukštu. Dekoruoti galite namuose turimais saldėsiais, pavyzdžiui, sausainiais ar šokolado rutuliukais.
Pastaba: Keksiukų gamybai svarbu naudoti kokybišką kakavą. Kepiniui ji suteiks ne tik sodrų skonį, bet ir organizmą papildys naudingomis medžiagomis, viena jų – geležis – svarbi energijai, metabolizmui ir bendrai organizmo būklei palaikyti.