Nė nepamanytumėt, kad kotletai be mėsos tokie gardūs. 4 receptai

Su žodžiu „kotletas“ daugeliui, pirmiausiai, siejasi mėsa. Juk mėsos kotletukus daugelis valgėme vaikystėje, valgome ir dabar. Tačiau įvairios kruopos gali tapti tokia gera alternatyva mėsai, jog šios nė nepasigesite. Pavalgysite ne mažiau skaniau, o patiekalas bus lengvas ir maistingas. Dalinamės receptų ketvirtuku!
Kruopų paplotėliai
Kruopų paplotėliai / „Scanpix“ nuotr.

Paprastučiai grikių kotletai

Ingredientai:

  • apie 170 g išvirtų grikių;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 česnako skiltelė;
  • didelė sauja šviežių petražolių, sukapotų;
  • sviesto;
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 1 morka, sukapota arba supjaustyta smulkiais kubeliais (nebūtinai);
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Grikius sumaišykite su kiaušiniu, sutrinta ar smulkiai supjaustyta česnako skiltele, petražolėmis.

2. Pakepinkite ant sviesto susmulkintą svogūną ir morką (jei naudojate), suberkite į grikių masę, masę pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite, o galite net sutrinti elektriniu trintuvu.

3. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kotletus. Dėkite į iki vidutinės katros įkaitintą keptuvę ir kepkite maždaug po 3 min. iš kiekvienos pusės.

4. Patiekite su salotomis ir mėgstamu padažu, tinka pomidorų, jogurtinis ar kreminio sūrio ir trinto avokado.

Recepto autorės nuotr./Grikių kotletai
Recepto autorės nuotr./Grikių kotletai

Grikių ir grybų kotletai

Ingredientai:

  • 2 stiklinės sausų grikių;
  • 250 g grybų (ypač tinka miško, gali būti ir šaldyti);
  • 1 morka;
  • 2 valg. šaukšt. grietinės;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 2 virtos bulvės;
  • 2 kiaušiniai;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • šviežių petražolių;
  • šviežių krapų.

Gaminimas:

1. Grikius nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, tada užpilkite jo tiek, kad gerai apsemtų ir per naktį pamirkykite.

2. Nusunktus gerai išbrinkusius grikius ir smulkintas virtas bulves sukrėskite į gilų indą.

3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste. Sumeskite smulkintus grybus, tarkuotą morką, viską kiek pakepinkite, masę atvėsinkite ir sukrėskite į tą patį indą.

4. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, prieskonius, sudėkite grietinę ir viską išplakite elektriniu plakikliu – turite gauti lipnią tešlą. Jei ji per skysta, įberkite dar miltų.

5. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus ir kepkite karštame aliejuje keptuvėje arba sausai orkaitėje.

Vida Press nuotr./Grikių kotletukai
Vida Press nuotr./Grikių kotletukai

Avižinių dribsnių kotletai

Ingredientai:

  • 2 stiklinės avižinių dribsnių;
  • 300 ml vandens;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 žiupsnelis druskos;
  • 1 žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. krapų;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus.

Gaminimas:

1. Avižinius dribsnius suberkite į dubenį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10 minučių.

2. Susmulkinkite svogūną, suberkite į keptuvėje ištirpintą sviestą ir kepkite, kol taps skaidrūs.

3. Pakepintus svogūnus sudėkite į dribsnius, suberkite traiškytą česnaką, smulkintus krapus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Jei masė skystoka, įberkite kelis šaukštus miltų.

4. Paruoštą masę šaukštu dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite iš abiejų pusių, kol susidarys traški plutelė.

Vida Press nuotr./Kruopų kotletukai
Vida Press nuotr./Kruopų kotletukai

Avižinių dribsnių ir salierų kotletai

Ingredientai:

  • 2 kubeliai daržovių sultinio;
  • 1 mažas saliero gumbas arba 1/4 didesnio;
  • 2 svogūnai;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 stiklinė avižinių dribsnių;
  • 1 kiaušinis;
  • 2 valg. šaukšt. miltų;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 50 g maltų džiūvėsėlių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį);
  • didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Puodelyje su verdančiu vandeniu ištirpinkite sultinio kubelius, suberkite dribsnius ir uždengę dangčiu apie 40 min. pabrinkinkite.

2. Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.

3. Salierą nulupkite, sutarkuokite burokine tarka.

4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite keptuvėje su trupučiu sviesto, kol gražiai pagels, pakepinkite svieste, suberkite tarkuotus salierus, juos dar kiek patroškinkite.

5. Avižinius dribsnius nusunkite, sudėkite į gilesnį indą, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, sukrėskite atvėsintą svogūnų masę, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinos žievelėmis ir sultimis.

6. Iš paruoštos masės rankomis formuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje arba orkaitėje.

7. Tiekite su grietine ir smulkintais svogūnų laiškais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis