4 nebrangūs patiekalai su obuoliais: ir pietums, ir desertui

Tarp rudens gėrybių kasmet populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai. Ir ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų praturtinti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių mėsos patiekalų.
Patiekalai su obuoliais
Patiekalai su obuoliais / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Mitybos specialistai teigia, kad daugiausia naudingų medžiagų vaisiuose ir daržovėse yra jų sezono metu, o kaip tik dabar Lietuvoje – skinamas obuolių derlius. Anot specialistų, obuoliuose gausu A, B grupės, C ir E vitaminų, taip pat ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis. Šiuos vaisius turėtų vertinti ir tie, kurie rudenį linkę dažniau sirgti – obuoliuose esantis vitaminas C ir antioksidantai yra puiki imuniteto stiprinimo priemonė, rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

Kviečiame pasigaminti šiuos tris patiekalus, kuriems prireiks obuolių.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Įdaryti obuoliai
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Įdaryti obuoliai

Įdaryti obuoliai su kuskusu ir džiovintomis spanguolėmis

Reikės:

  • 6 vnt. didelių obuolių;
  • 30 g graikinių riešutų;
  • 70 g kuskuso;
  • 80 ml verdančio vandens;
  • 30 g ištirpinto sviesto;
  • 1 v. š. rudojo cukraus;
  • 1 v. š. džiovintų spanguolių;
  • žiupsnelio cinamono;
  • graikiško jogurto (patiekimui).

Gaminimas:

Į nedidelę keptuvę sudėkite graikinius riešutus ir apie 4 minutes pakepkite ant žemos ugnies, nuolat maišydami. Pakepintus graikinius riešutus sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkiai sukapokite. Sudėkite kuskusą į karščiui atsparų indą ir užpilkite vandeniu. Palikite 5 minutėms arba tol, kol susigers visas skystis. Perpilkite kuskusą į dubenį, sumaišykite su sviestu, cukrumi, džiovintomis spanguolėmis, cinamonu ir graikiniais riešutais.

Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite nelimpančiu kepimo popieriumi ir paruoškite obuolius: peiliu nupjaukite kiekvieno obuolio viršų ir sudėkite ant skardos, pašalinkite sėklas ir išskobkite obuolių viduriukus. Išskobtus obuolius taip pat sudėkite ant skardos. Į obuolių vidų sudėkite pasigamintą kuskuso mišinį. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, tuomet ant obuolių atgal uždėkite obuolių viršūnėles. Kepkite dar 20 minučių, patiekite su šaukšteliu jogurto.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Vištiena su obuoliais
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Vištiena su obuoliais

Vištiena su obuoliais

Reikės:

  • 1,5 kg vištos;
  • 4 vnt. obuolių;
  • 60 g sviesto;
  • majonezo (pagal skonį);
  • česnako, druskos, pipirų ir paprikos miltelių (pagal skonį).

Gaminimas:

Į dubenį sudėkite majonezą, įspauskite česnaką, įberkite pipirų, druskos, paprikos miltelių ir išmaišykite. Paruoštu marinatu gerai ištrinkite vištą tiek viduje, tiek išorėje. Palikite marinuotis visai nakčiai.

Obuolius supjaustykite į keturias dalis, sėklas išimkite. Puse obuolių prikimškite išsimarinavusią vištą, kitą pusę atidėkite. Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi. Įdėkite vištą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 70 minučių. Vištai kepant kelis kartus ją dar galima aplaistyti susidariusiu skysčiu.

Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite ant vištos, o vištą apdėkite likusiais obuoliais. Viską kepkite dar apie 20 minučių. Vištieną patiekite kartu su iškeptais obuoliais.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Obuolių pyragas
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Obuolių pyragas

Obuolių pyragas

Vienas universaliausių desertų, kuriais galite pradžiuginti šeimą.

Reikės:

  • 400 g šaldytos tešlos;
  • 150 g cukraus;
  • 1 a. š. malto cinamono;
  • 6 puodelių plonai pjaustytų mėgstamų obuolių;
  • 1 v. š. sviesto.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Mažame dubenyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Tešlą padalinkite į dvi dalis: vienu tešlos lapu išklokite kepimo formą, kitą kol kas atidėkite į šalį. Į kepimo formą, ant tešlos, sluoksniais dėkite plonomis riekelėmis supjaustytus obuolius. Kiekvieną sluoksnį apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Sluoksniuokite, kol sudėsite visus obuolius. Viršutinį sluoksnį apibarstykite mažais sviesto gabalėliais ir viską uždenkite likusiu tešlos lapu.

Įdėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 175 laipsnių ir kepkite dar 30–35 minutes, iki kol tešla taps auksinės spalvos, o įdaras pradės burbuliuoti.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Sausainiai su obuoliais
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Sausainiai su obuoliais

Sausainiai su obuoliais

Greitai pagaminami, labai skanūs ir puikiai tiks kaip dovana.

Reikės:

  • 200 g cukraus;
  • 115 g sviesto;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 180 g miltų;
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 0,5 a. š. maistinės sodos;
  • 1 vnt. obuolio.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Skardą ištepkite sviestu. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir sviestu, iki kol masė taps puri. Įmaišykite miltus, druską ir kepimo sodą. Supjaustykite obuolius smulkiais gabaliukais ir sudėkite į tešlą.

Tešlą šaukštu dėkite ant kepimo skardos, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių. Kepkite apie 8–10 minučių arba kol sausainiai taps šviesiai rudos spalvos. Sausainiams iškepus, išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Laikykite dėžutėje su dangteliu.

Varškės apkepas
Receptas: Varškės apkepas su ryžiais, obuoliais ir bananais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Varškė: 400.00 g (pusriebės)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Obuoliai: 300.00 g
Bananai: 200.00 g
Ryžiai: 125.00 g
Kaip gaminti

1. Išplakite kiaušinius, nulupkite ir sutarkuokite obuolius. Nulupkite bananus ir sutrinkite šakute iki vientisos masės. Išvirkite ryžius ir palikite atvėsti.

2. Sumaišykite visus ingredientus.

3. Masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 minutes.

Suskleisti
Varškės blyneliai su priedais
Receptas: Citrininiai varškės blyneliai su troškintais obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 15
Receptas
Ingredientai
Varškė: 350.00 g (riebesnės arba rikotos; blynams)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai atskirti nuo baltymų; blynams)
Cukrus: 2.00 valg. š. (blynams)
Citrinos žievelė: 0.50 arbat. š. (nutarkuotos; blynams)
Miltai: 70.00 g (blynams)
Sviestas: 4.00 valg. š. (2 tirpinto blynams ir 2 obuoliams)
Obuoliai: 4.00 vnt. (dideli rūgštesni, nulupti, be sėklų, supjaustyti skiltelėmis)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. (obuoliams)
Cinamonas: 0.50 arbat. š. (obuoliams)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š. (obuoliams)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasiruoškite obuolius. Į platų storadugnį puodą dėkite obuolius bei sviestą ir ant vidutinės ugnies patroškinkite 5–6 min., retkarčiais pamaišydami. Užberkite cukraus, cinamono, pamaišykite ir toliau troškinkite 5–7 min., kol obuoliai taps minkšti, bet dar nesukris. Pašlakstykite citrinos sultimis, uždenkite puodą ir atidėkite kur nors šiltai.

2. Ruošiame blynus. Dideliame dubenyje sumaišykite per sietelį pertrintą varškę (arba rikotą), kiaušinių trynius, cukrų, citrinos žievelę bei miltus.

3. Šluotele arba elektriniu plakikliu išplakite baltymus su druska – masė turi tapti standi. Baltymų plakinį sudėkite į varškės masę ir atsargiai išmaišykite. Galiausiai į gautą masę įpilkite 1 valg. šaukšt. tirpinto sviesto.

4. Gautą tešlą šaukštu dėliokite į įkaitintą ir likusiu tirpintu sviestu pateptą storadugnę keptuvę. Blynai išsipūs, tad palikite nemažus tarpus. Reguliuokite karštį, nes blyneliai iškepa greitai, o sviestas gali pradėti degti, tad keptuvės be priežiūros nepalikite. Taip iškepkite visus blynus.

5. Patiekite juos su troškintais obuoliais ir klevų sirupu. Skanaus!

Suskleisti
Kiaulienos šonkauliai
Receptas: Troškinti kiaulienos šonkauliukai su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
1.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 200.00 g
Pomidorai: 200.00 g (mažų)
Citrinos: 2.00 vnt. (po 1 troškiniui ir salotoms)
Druska: 1.00 arbat. š. (ir dar žiupsnis salotoms)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š. (5 troškiniui ir 2 salotoms)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (įvairių grūdelių mišinio)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Špinatai: 400.00 g (šviežių)
Kaip gaminti

1. Kiaulienos šonkaulius pasūdykite, apšlakstykite 2-3 šaukštais aliejaus bei citrinos sultimis, apibarstykite susmulkintu rozmarinu ir palikite marinuotis apie 30 minučių.

2. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir kepkite šonkauliukus, kol šie iš abiejų pusių gražiai apskrus.

3. Perkėlę mėsą į lėkštę, toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite per pusę perpjautus obuolius ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet vėl sudėkite šonkauliukus, taip pat vyšninius pomidorus, kalendrų sėklas bei pipirų mišinį, viską užpilkite daržovių sultiniu ir troškinkite apie 20 minučių.

4. Kol mėsa troškinasi, nuplaukite špinatus, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis, įberkite šiek tiek druskos ir viską lengvai išmaišykite.

 

5. Šonkauliukus patiekite su troškintais obuoliais bei špinatų salotomis.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis