Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, pastarųjų metų duomenys rodo, kad šįmet, palyginus su pernai, graikiško jogurto pardavimai šalyje išaugo 25 proc. Tokį augimą pašnekovė visų pirma sieja su žmonių pastangomis gyventi sveikiau.
Mitybos specialistų teigimu, graikiškas jogurtas – ne tik skanus, bet ir naudingas žmogaus organizmui, mat jo sudėtyje gausu kalcio, probiotikų, jodo, baltymų, vitamino B12. Tai, pasak specialistų, teikia visapusę naudą: stiprina kaulus, didina raumenų masę, mažina kraujospūdį, taip pat gerina žarnyno veiklą, skatina medžiagų apykaitą ir mažina apetitą.
Be to, savitas graikiško jogurto skonis ir kitokia nei įprastų jogurtų konsistencija leidžia jį naudoti ruošiant pačius įvairiausius patiekalus. Pagrindinis graikiško jogurto skirtumas nuo įprastų yra tas, kad jį gaminant, specialaus filtravimo proceso metu, pašalinamos išrūgos – skystis su laktoze. Dėl to jogurtas išsiskiria kiek rūgštesniu nei įprasti skoniu, taip pat yra tirštesnis.
„Graikiškas jogurtas puikiai tinka ne tik salotoms gardinti ar padažams maišyti, bet ir sriuboms ar net desertams ruošti, taip pat juo galima keisti grietinę ar majonezą“, – sako V. Drulienė ir siūlo kelis skirtingų patiekalų receptus.
Agurkų sriuba su jogurtu
Ingredientai:
- 6 agurkai;
- 3 kiaušiniai;
- po saują krapų, svogūnų laiškų ir graikinių riešutų;
- 250 ml graikiško jogurto;
- 1 litras rūgpienio;
- 4 skiltelės česnako;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Agurkus stambiai sutarkuokite, virtus kiaušinius atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite riešutus.
2. Sumaišykite jogurtą su rūgpieniu, į masę išspauskite česnako skilteles ir priberkite prieskonių. Tuomet suberkite kiaušinius, agurkus ir žalumynus ir viską sumaišykite, o patiekdami apibarstykite riešutais.
Sveikesni blynai pusryčiams
Ingredientai:
- 2 puodeliai miltų;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 valg. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 puodeliai pieno;
- 3 dideli valg. šaukšt. graikiško jogurto;
- 2 kiaušiniai;
- 50 g sviesto.
Gaminimas:
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi ir druska.
2. Kitame dubenyje išplakite pieną, kiaušinius ir jogurtą, taip pat – ištirpintą sviestą. Į mišinį palengva berkite miltus, ir būtinai nuolat maišykite.
3. Blynus kepkite tirpintame svieste, o patiekti tiks pačių mėgstamiausi ingredientai – medus, uogos ar kiti.
Avokadų mišrainė su lašiša ir jogurtu
Ingredientai:
- 1 avokadas;
- 1 agurkas;
- 2 kiaušiniai;
- 70 g lašišos;
- 1 skiltelė česnako;
- 1,5 valg. šaukšt. graikiško jogurto;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Atvėsintus kiaušinius, agurką, lašišą ir avokadą smulkiai supjaustykite, tuomet viską sumaišykite su graikišku jogurtu. Į masę išspauskite česnako skiltelę, paberkite druskos ir pipirų, ir vėl pamaišykite. Štai ir mišrainė, kurią patiekti galima originaliai – kad ir avokado skiltelėje.
Graikiško jogurto suflė
Ingredientai:
- 180 g liesesnio graikiško jogurto;
- 2 kiaušiniai;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- žiupsnelis druskos;
- 1 citrina;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- gabalėlis sviesto (formai patepti).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pasiruoškite formeles: ištepkite jas labai plonu sviesto sluoksniu ir apibarstykite trupučiu cukraus.
2. Dubenyje išplakite graikišką jogurtą, kiaušinių trynius, miltus, druską, vanilę ir nutarkuotą citrinos žievelę.
3. Kitame dubenyje išplakite baltymus, kol šie taps minkštomis putomis. Trečdalį plaktų baltymų sudėkite į jogurto plakinį ir lengvai išmaišykite. Tuomet sudėkite likusius baltymus ir vėl išmaišykite.
4. Masę sudėkite į kepimo formeles, ir kepkite apie 15 minučių. Atminkite, kad kepant suflė labai svarbu nevarstyti orkaitės durelių, o ir patiekti desertą reikia iškart.