Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pranešime žiniasklaidai paaiškina, prie kokių maisto produktų dera skirtingos pelėsinio sūrio rūšys.
Eksperto teigimu, norint pelėsinį sūrį pasirinkti tinkamai, svarbu įvertinti, su kuo jį ketinama derinti lėkštėje. Maisto gamybos ekspertas pateikia esmines gaires, kurios pravers ieškant geriausių skonio derinių.
Kamamberas
Pasakodamas apie kamamberą A.Poleninas sako, kad siekiant atskleisti geriausias šio pelėsinio sūrio savybes visų pirma svarbu jį tinkamai patiekti – supjaustyti tarytum pyragą. Šį sūrį puikiai tinka valgyti vieną, o jei norisi skanauti įdomiau – siūlome išbandyti kamambero ir džiovintais vaisiais gardintos duonos derinį. Be to, labai skanu kamambero sūrį paskaninti džemu ar šviežiu medumi.
„Kamamberą galima naudoti ir gaminant skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, ypač populiaru šį sūrį iškepti orkaitėje, o vėliau patiekti su salotomis, duona ar obuoliais. Kadangi šis sūris lengvai tirpsta, jis gali tapti ir puikiu originalaus padažo pagrindu – tereikia sumaišyti sūrį su grietinėle ar garstyčiomis, pipirais bei kitais mėgstamais prieskoniais“, – pataria A.Poleninas.
Ingredientai
Bulvės:
5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kaip gaminti
1. Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.
2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
3. Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.
5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir kepkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.
6. Kiaušinius išplakite šakute, įmaišykite grietinę, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Užpilkite ant bulvių.
7. Sūrį supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.
8. Kepkite įkaitusioje orkaitėje 35 min. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti 10 min. ir mėgaukitės su žaliomis salotomis. Ši tarta bus gardi ir visai atvėsusi.
Jei negalite be mėsos, į šią tartą įkomponuokite gerą saują smulkiai pjaustytų lašinukų, labai tiks parūkyti. Berkite juos ant svogūnų, tada sudėliokite bulvių griežinėlius ant viršaus.
Suskleisti
Kaip gaminti
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Sūrius išpakuojame ir dedame ant kepimo popieriaus. Sūrių viršų patepame aliejumi, užbarstome supjaustytais česnakais ir rozmarinais. Kepame apie 15–20 minučių. Patiekiame karštą su džiūvėsiais arba duonos lazdelėmis.
Suskleisti
Bri sūris
Iš Prancūzijos kilęs ir visame pasaulyje sparčiai išpopuliarėjęs lengvos tekstūros pelėsinis sūris bri, pasak A.Polenino, bemaž populiariausias pelėsinis sūris Lietuvoje. Dėl kiek saldaus skonio „Maximos“ maisto gamybos ekspertas šį sūrį rekomenduoja derinti su kitais saldžiais produktais.
„Klasikinis, todėl išties nepriekaištingas skonių derinys – bri sūris su šviežiomis uogomis, pavyzdžiui, vynuogėmis ar avietėmis. Taip pat šis pelėsinis sūris puikiai dera ir prie vaisių – kriaušių ar obuolių. Šis sūris puikiai tiks gardiems pusryčiams: verta išbandyti šviežio kruasano, bri sūrio ir aviečių uogienės derinį“, – siūlo A.Poleninas.
Fotolia nuotr./Bri sūris su figomis
Mėlynasis pelėsinis sūris
Pasakodamas apie mėlynąjį pelėsinį sūrį ekspertas atkreipia dėmesį, kad tokio sūrio prekybos tinklų lentynose galima rasti pačių įvairiausių porūšių. Pavyzdžiui, pagaminto iš avių pieno, rausvojo, rokforo, gorgoncolos ir kitų. Visi jie pasižymi pikantišku, kartais – kiek rūgštesniu ar aitresniu skoniu, tačiau tai suteikia plačias tokio pelėsinio sūrio derinimo su kitais ingredientais galimybes.
Shutterstock nuotr./Nesaldus obuolių pyragas su porais ir rokforo sūriu
„Pavyzdžiui, salotoms mėlynasis pelėsinis sūris neabejotinai suteiks pikantiško poskonio, taip pat taps esminiu ir neatsiejamu skirtingų padažų ingredientu. Ieškodami mėlynojo sūrio derinių su kitais produktais, nevenkite eksperimentuoti: verta tokiu sūriu apibarstyti picą ar pagardinti makaronus, abejingų nepalieka ir tokio sūrio derinys su kriaušėmis – tiks ir salotoms, ir keptam užkandžiui, pavyzdžiui, ant mielinės tešlos sudėkite kriaušės riekeles ir pabarstykite sūrio“, – pataria A.Poleninas.
Ingredientai
"Lollo Rosso" salotos 30.00 g
Garbanotųjų salotos 20.00 g
Aliejus:
3.00 valg. š. (kepimui: 1 valg. š. saulėgrąžų aliejaus sumaišytas su 2 valg. š. alyvuogių aliejaus)
Medus:
1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti
1. Salotas nuplaukite ir nusausinkite.
2. Į sausą keptuvę suberkite riešutus ir miltelinį cukrų. Kepinkite kelias minutes, kol riešutai karamelizuosis. Perdėkite juos į kitą indą.
3. Į keptuvę supilkite saulėgrąžų ir alyvuogių aliejaus mišinį. Kriaušę supjaustykite į keturias dalis ir ant didelės ugnies kepkite 3 minutes. Vaisiaus dalys turi būti traškios, aukso spalvos.
4. Sumaišykite sudedamąsias padažo dalis – tai darykite atsargiai ir švelniai, antraip padažas bus per daug tirštas ir rūgštus. Įberkite juodųjų pipirų.
5. Salotas formuokite kaip bokštą: iš šonų išdėliokite kriaušės puseles, į jų vidurį dėkite Lollo Rosso ir garbanotųjų salotų, gražgarsčių, suberkite karamelizuotus riešutus, dėkite supjaustytą mėlynąjį sūrį. Paruoštas salotas apšlakstykite padažu.
|
Ossama Charafeddine |
Receptas virtuvės šefo Ossamos Charafeddine’o
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, berkite miltus, pilkite šiltą vandenį ir užmaišykite vienalytę skystą masę. Palikite valandai, kad išbrinktų miltai.
2. Pilkite aliejų, gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynelius.
3. Sūrį ir kriaušes supjaustykite riekelėmis, išdėliokite ant blynelių, užberkite riešutų ir sulankstykite.
4. Blynelius dėti į keptuvę ir lengvai apkepkite, kad sūris taptų skystas.
Skanaus!
Recepto autorius Martynas Kaštelianovas
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
0.50 arbat. š. (pagrindui ir dar šiek tiek įdarui)
Sviestas:
110.00 g ((82 proc.), kambario temperatūros, pagrindui; ir dar šiek tiek svogūnų, skirtų įdarui, kepinimui)
Vanduo:
3.00 valg. š. (pagrindui)
Obuoliai:
1.00 vnt. (mažas, supjaustytas kubeliais; įdarui)
Kaip gaminti
1. Pagaminame trapią tešlą, kaip nurodyta čia. Išklojame ja formą neaukštais kraštais ir iškepame.
2. Ant vidutinės ugnies svieste pakepiname svogūnus. Įberiame žiupsnį druskos ir baltųjų pipirų.
3. Šiek tiek pravėsusius svogūnus tolygiai paskleidžiame ant tartos.
4. Ant viršaus sudedame kubeliais supjaustytą obuolį ir gorgoncolą.
5. Lengvai šluotele išplakame grietinėlę su kiaušiniais. Plakinį supilame ant tartos
6. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 30–40 min., priklausomai nuo jūsų orkaitės. Paviršius turi būti gražiai apskrudęs.
7. Išimame kišą, leidžiame jam pastovėti apie 10 min. Tuomet jau galite pjaustyti.
Suskleisti
Pelėsinis ožkų pieno sūris
Galiausiai, A.Poleninas rekomenduoja paragauti ir dažno dar nespėto atrasti pelėsinio ožkų pieno sūrio. Jis puikiai tinka ir netoleruojantiems laktozės.
„Pelėsinis ožkų sūris išsiskiria minkšta tekstūra, yra palyginti tąsus. Šis sūris nepriekaištingai dera su traškia duonele, džiūvėsiais ar sausainiais, taip pat puikiai tinka skirtingoms salotoms pagardinti. Kaip ir kamamberas, pelėsinis ožkų sūris gali tapti ir pagrindiniu patiekalu – tinka kepimui, gali būti valgomas su salotomis“, – sako A.Poleninas.
Kaip gaminti
1. Sultenes, burokėlių lapelius, gražgarsčių salotas bei saulėgrąžų daigus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
2. Vyšninius pomidoriukus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Supjaustykite ožkos sūrį gabaliukais.
3. Pasigaminkite užpilą: bazilikų pesto padažą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis supilkite į indą ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
4. Į dubenį sudėkite jau nuplautas ir nusausintas salotas – sultenes, burokėlių lapelius, gražgarstes, taip pat pomidoriukus, užpilkite padažu ir lengvai išmaišykite. Sudėkite ožkos sūrio gabaliukus ir pabarstykite saulėgrąžų daigais bei kanapių sėklomis.
Suskleisti