„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

4 priežastys pomidorais mėgautis kasdien

Šiandien pomidoras ­– viena populiariausių daržovių, tačiau taip buvo ne visada. Pirmieji pomidorai Europą atkeliavo iš Pietų Amerikos tik apie XVI a. kartu su Amerikos užkariautojais. Tikėtina, kad atvežti pomidorai buvo ne raudonos, o geltonos spalvos – itališkai žodis „pomidoras“ reiškia auksinį obuolį. Vis dėlto ilgą laiką jų nauda buvo nežinoma – Renesanso laikais juos naudodavo kaip stalo dekoraciją, o Jungtinėje Karalystėje iki pat XIX a. pomidorai buvo laikomi nuodingais.
Kepinta duona ir švieži pomidorai – tobulas, skrandžio neapsunkinantis užkandis.
Kepinta duona ir švieži pomidorai – tobulas, skrandžio neapsunkinantis užkandis. / 123rf.nuotr.

Visgi šiais laikais pomidorų nauda neabejojama. Pasak gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės, jie turi daug maistingų medžiagų, kurios yra būtinos gerai sveikatai ir savijautai. O dėl puikaus skonio pomidorai mėgstami visame pasaulyje.

Šiandien pateikiame keturias svarias priežastis, kodėl pomidorus verta į savo mitybą įtraukti kasdien.

 123rf.com nuotr. /Šiems nesaldiems vieno kąsnio pyragėliams labiausiai tiks vynuoginiai pomidorai.
123rf.com nuotr. 

1. Pomidoras – stiprus antioksidantas

Pomidorui raudoną spalvą suteikia bioflovanoidas likopenas. Tai natūralus antioksidantas, saugantis mūsų organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Ultravioletiniai spinduliai, nesveikas gyvenimo būdas, užteršta aplinka – viso to pasekmė yra mūsų organizme susidarantys laisvieji radikalai. Jie gali sukelti įvairias lėtines ligas, taip pat ir onkologines. Būtent bioflovanoidai padeda organizmui sumažinti žalingą laisvųjų radikalų poveikį, todėl jie svarbūs šių ligų prevencijai.

Pomidoruose esantis likopenas taip pat būtinas žmonėms, besirūpinantiems širdies ir kraujotakos sistemos veikla, cholesterolio kiekiu kraujyje. Šis bioflovanoidas mažina „blogojo” cholesterolio kiekį, mažina trombocitų (kraujo kūnelių, būtinų kraujo krešėjimui) „sulipimą”.

Įdomu, jog kaitinant likopeno kiekis didėja, todėl virti pomidorai dar veiksmingesni. Tačiau svarbu nepamiršti, kad termiškai apdorojant vaisius ir daržoves, mažėja vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis.

Taip pat skaitykite: Raudoni vaisiai ir daržovės – gerai savijautai ir sveikatai

2. Puikiai tinka figūros linijomis besirūpinantiems žmonėms

Daugiau nei 90 proc. pomidoro masės sudaro vanduo, jis turi daug skaidulinių medžiagų. Tokia maistinė pomidoro sudėtis ilgam užtikrina sotumo jausmą, gerina žarnyno veiklą. Dėl šios priežasties pomidorai ir patiekalai iš jų yra nepamainomas produktas norintiems sulieknėti.

3. Vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis

Kaip teigia valgymo įpročių koregavimo centro valgymas.lt gydytoja dietologė L. Viniarskaitė, dėl savo maistinių savybių pomidorus būtina įtraukti į kasdienę mitybą. Visų pirma, pomidoruose yra daug vitamino C, B grupės vitaminų. Šių medžiagų organizmas su maistu turi gauti kasdien. Be to, pomidoruose gausu betakaroteno. Betakarotenas žmogaus organizme verčiamas į vitaminą A, kuris padeda išlaikyti gerą regėjimą, augti kaulams, vystytis dantims.

Pomidoras taip pat pasižymi dideliu kalio kiekiu. Kalis reguliuoja kraujo spaudimą, palaiko normalią organizmo skysčių pusiausvyrą. Jis reikalingas normaliam nervų sistemos funkcionavimui ir širdies raumenų veiklai.

Taip pat skaitykite: Patiekalai, pagardinti džiovintais pomidorais: 20 receptų

4. Pomidorus galima valgyti ištisus metus

Pomidorai Europos Sąjungos šalyse dera ištisus metus, todėl bet kuriuo metų laiku galima įsigyti šių naudingų daržovių. Nors visuomenėje dar paplitusi nuomonė, kad naudingiausia valgyti tik toje šalyje augančius vaisius ir daržoves, specialistai sako, kad geriau rinktis atvežtinius vaisius ir daržoves nei jokių.  Todėl net ir žiemą nepraeikite pro pomidorų, atvežtų iš kitų Europos Sąjungos šalių, lentynas. Taip savo racioną papildysite būtinais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis.

Be to, pirkdami Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ir daržoves, būsite visiškai tikri dėl jų kokybės. ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

Pomidorai su krevetėmis

Shutterstock nuotr./Moliūgų širdelės su gruzdintomis krevetėmis
Shutterstock nuotr.

Ingredientai:

  • 5 dideli pomidorai,
  • 300 g krevečių,
  • 150 g fetos sūrio,
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • 4 česnako skiltelės,
  • 2 šaukštai citrinų sulčių,
  • druska,
  • juodieji pipirai,
  • petražolės.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Supjaustykite pomidorus stambiais griežinėliais, sudėkite į karščiui atsparų indą, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite smulkinto česnako.
  2. Pomidorus pabarstykite druska ir pipirais, pašaukite į orkaitę 20 min.
  3. Pomidorus ištraukite iš orkaitės, sudėkite krevetes, petražoles, pašlakstykite citrinų sultimis. Ant viršaus sudėkite fetos gabaliukus.
  4. Dar kartą viską pašaukite į orkaitę, maždaug 15 min. Patiekite šiltą.

Pomidorų sumuštinukai

Ingredientai:

  • 4 pomidorai,
  • 0,5 puodelio sutarkuoto parmezano ar kito kietojo sūrio,
  • 1 arbatinis šaukštelis raudonėlio,
  • 0,5 arbat. š. druskos,
  • juodieji pipirai (pagal skonį),
  • 4 valg. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
  2. Supjaustykite pomidorus per pusę ir sudėliokite ant kepimo skardos.
  3. Užberkite parmezano sūrio, raudonėlio ir pipirų. Apšlakstykite aliejumi ir kepkite maždaug 15 min.

Pomidorinis salsos padažas

Fotolia nuotr./Pomidorų padažas
Fotolia nuotr.

Ingredientai:

  • 2–3 vidutinio dydžio pomidorai be odelių,
  • 0,5 raudonojo svogūno,
  • 1 jelapeno pipiras,
  • 1 citrina,
  • kalendros prieskoniai,
  • žiupsnelis raudonėlio,
  • žiupsnelis kumino sėklų,
  • druska,
  • pipirai.

Gaminimas:

  1. Smulkiai sukapokite pomidorus, raudonąjį svogūną, jelapeno pipirą. Ingredientus galite sudėti ir į virtuvės kombainą, tačiau vos kelioms sekundėms.
  2. Daržoves sudėkite į indelį, užberkite druskos, pipirų ir kitų prieskonių. Jeigu gautas padažas per aitrus, įdėkite daugiau pomidorų. Jei trūksta aštrumo, įdėkite šiek tiek jelapeno pipirų.
  3. Palikite valandai šaldytuve.
  4. Padažas puikiai tinka su tortilijomis, trapučiais ar net bulvių traškučiais.

ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą ir pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

fhfhj-541aeeb03a00e
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“