Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamo virtuvės šefo ir maisto stilisto Reinaldo Janonio, iš tiesų reikia mokėti kelias pagrindines taisykles ir prie kepsninės puikiai pasirodyti galėtų bet kuris iš mūsų.
„Sudėtingų patiekalų gamybai, be abejo, reikalingos specifinės žinios. Bet gerai iškepti kepsnį ar šašlyką nėra taip jau sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Ir tam nereikalingos įmantrios kepsninės, turinčios rūkymo, troškinimo ar kitas funkcijas. Beje, šios funkcijos irgi nebūtinai padės pasiekti gerų rezultatų, nes svarbiausias kepimo procese yra žmogus, o ne kepimo priemonės“, – sako R.Janonis, pateikiantis kelias rekomendacijas grilio naujokams.
Reinaldas Janonis
1. Svarbiausia – neperkepti
Pati svarbiausia taisyklė, norint, kad kepsnys būtų sultingas – jo neperkepti. „Visi bijo, kad mėsa bus žalia, todėl kepa kuo ilgiau. Tačiau iškepusi mėsa labai greitai pradeda tiesiog džiūti ir kietėti“, – sako virtuvės šefas.
R.Janonio teigimu, nereikia bijoti, kad mėsa bus šiek tiek „žalia“. „Apskritai bet kurią mėsą galima valgyti žalią. Norint gerai iškeptos, bet neperkeptos mėsos, galima tiesiog ją prapjauti ir patikrinti – vos mėsa viduje paruduoja, kepsnį galima patiekti“, – teigė R.Janonis.
Tiesa, 15min primena, kad neiškepusios vištienos ar kiaulienos verčiau neragauti, nepilnai iškepusi gali būti jautiena ar antienos krūtinėlė.
2. Nereikia bijoti riebaliukų
Antroji sėmingo kepsnio paslaptis – tinkamas mėsos pasirinkimas. Jei norite, kad ji būtų sultinga ir minkšta, ypač jei esate mažiau patyręs kepėjas, ji turi būti su lašinukais. „Sprandinė – puikus pasirinkimas pradedančiajam, nes ji minkšta, su gražiai išsisluoksniavusiais lašinukais. Jei kepsite liesą mėsą, turėkite omeny, kad kepimo laikas turi būti trumpas, antraip kepsnys bus kietas. Tokiems kepsniams ruošti jau reiktų daugiau įgūdžių“, – pastebi virtuvės šefas.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiaulienos sprandinės kepsnys
3. Neverta užmušti mėsos skonio
Paprastas sprendimas – įsigyti jau marinuotos mėsos, kepimui paruoštų dešrelių, pasirinkimas parduotuvėse milžiniškas, belieka išsirinkti patikimą gamintoją, atkreupti dėmesį, kokie ingredientai figūruoja marinate.
Kitas meistriškumo lygis – marinuoti mėsą pačiam. „Daug ką pats žodis marinavimas gąsdina, neva tai sudėtingas procesas. Bet mūsų prekybos centruose yra pakankamai geros mėsos, galima pirkti net jau supjaustytą, o prieskoniais pagardinti jau prieš kepant. Užtenka šiek tiek druskos, pipirų, citrinos sulčių, petražolių ir viskas. Mėsa pati savaime turi skonį – nereikia jo užmušti. Be to, aromato suteikia dūmas“, – tikina R.Janonis.
Galima rinktis iš įvairių mėsos rūšių: kepsninėje lengva paruošti vištienos krūtinėlę arba sparnelius, kiaulienos sprandinę arba nugarinę.
Vida Press nuotr./Ant grotelių kepta vištiena
Ką svarbu žinoti sumanius marinuoti savarankiškai? Įtrinant mėsą prieskoniais, patartina ją paminkyti, kad būtų minkštesnė. Dar viena paslaptis – įpjaustyti šiek tiek ananaso arba kivio. „Šie vaisiai turi medžiagų, minkštinančių mėsą. Bet su jais reikia elgtis atsargiai – pridėti tik prieš pat kepimą. Palikus ilgesniam laikui iš kepsnių gali gautis faršas“, – sakė virtuvės šefas.
4. Žarijoms – 5 sekundžių testas
Bene sudėtingiausia kepimo ant žarijų dalis – tinkamo karščio parinkimas. Jei žarijos per karštos, mėsa greitai pradės svilti, jei per vėsios – mėsa ne keps, o džius. R.Janonis pataria pasirinkti tokią temperatūrą, kad ranką virš žarijų kepamos mėsos aukštyje galėtumėte išlaikyti apie 5 sekundes, jos nereiktų dėl karščio iškart atitraukti.
Jūsų dėmesiui – kelių nesudėtingų ant grilio ruoštų patiekalų receptai:
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Marinatą ruoškite taip: sumaišykite 3 šaukštus garstyčių, smulkintą česnaką, įberkite maltų pipirų, lauro lapelius, druskos, šaukštelį acto. Viską sumaišykite.
2. Iš kiaulienos suformuokite kepsnius, išmuškite juos plaktuku, skirtu mėsai mušti, įtrinkite marinatu. Palikite parai laiko pasimarinuoti.
3. Kepkite ant grotelių. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.
Skanaus :)
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Suskleisti
Ingredientai
Actas:
1.00 valg. š. (1 - 2 raudono vyno acto arba raudono vyno)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai:
1.00 sauja (pagal skonį)
Čili pipiras: (pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Prieskonines žoleles ir čili pipiriuką (recepto autorė deda tik šiek tiek, ne visą, čia priklauso, kokio aštrumo norite) supjaustykite smulkiai.
- Dėkite visus marinato ingridientus ant sparnelių, gerai įtrinkite ir palikite valandai ar kelioms.
- Recepto autorė po valandos „paragauja“ marinato, ar nieko netrūksta ir jei dar ko nors trūksta įdėkite norimų prieskonių. Ilgesniam laikui paliksite - geriau išsimarinuos. Bet jei labai skubate, užtenka ir geros valandos.
- Galite kepti ant grotelių.
- P.S. paskutinį sykį kepdama sparnelius, vietoj aliejaus įdėjau du šaukštus majonezo ir nedėjau čili pipiro. Gavosi labai skanūs, šiek tiek kitokie, daugiau česnakiniai sparneliai.
Receptą atsiuntė Inga B., Vilkaviškio raj.
Suskleisti
Ingredientai
Rozmarinai:
1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Čiobreliai:
1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Actas:
1.00 arbat. š. (ryžių - marinatui)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - marinatui)
Persikai:
1.00 vnt. (skardinė konservuotų - padažui)
Čili pipiras: (gabalėlis šviežio - padažui) 1.00 vnt.
Imbieras:
1.00 vnt. (gabalėlis - padažui)
Garam masalos: (padažui) 1.00 žiupsnelis
Druska:
1.00 žiupsnelis (padažui)
Brendis:
20.00 ml (20 - 30 - padažui)
Kaip gaminti
- Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį.
- Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7–10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.
- Padažas: Persikus supjaustykite, sudėkite į puodą ir šiek tiek pakepinkite, sudėkite smulkintą imbierą, čili ir garam masala, supilkite brendį, alkoholiui išgaravus, viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
- Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Ingredientai
Kiauliena:
4.00 vnt. (griežinėlių kiaulienos nugarinės)
MAGGI meksikietiško padažas:(pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
MAGGI aštrus kečupas:(pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Aliejus:
4.00 valg. š. (4 - 5 (pvz., vynuogių kauliukų))
Druska:
2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai:
2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Mėsos griežinėlius įtrinkite aliejaus, balzaminio acto, druskos ir pipirų mišiniu ir palikite šaldytuve marinuotis 12 val.
- Daržoves nuplaukite, virtuviniu kombainu sutarkuokite, sudėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų, pagardinkite druska bei pipirais ir pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies maždaug 20 min.
- Mėsą kepkite ant žarijų arba keptuvėje su grotelėmis, kiekvieną pusę po maždaug 8 min.
Patiekalą pagardinkite MAGGI kečupu ar padažu bei petražolėmis.
Suskleisti
Ingredientai
Vištiena:
34.00 vnt. (apie 3 kg vieno kaulo kumpelių)
Druska:
30.00 g (1 kg mėsos - 10 g)
Kaip gaminti
- Vieno kaulo vištienos kumpelius nuvalykite, nuplaukite ir leiskite vandeniui nuvarvėti.
- Dėkite į bet kokį indą, apibarstykite druska, juodaisiais šviežiai maltais pipirais ir paukštienos prieskoniais (gausiau – gražiau atrodys). Prieskonių dėkite pagal skonį sūriau – aštriau.
- 3–5 val. prieš kepant mėsą apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis, išmaišykite.
- Tolygiai marinuojasi šaldytuve apie parą laiko. Galima ir trumpiau: viską sudėti į sandarų indą ir kratyti, kol malkos sudegs ir virs žarijomis (apie 30 min. kratyti).
- Svarbu: stiprios rankos, suveriant ant iešmų zigzagais, kad stabiliai laikytųsi vartant (nes kepant ant grotelių prikimba odelė).
- Kepkite ant ne per karštų žarijų ir vartykite visas 4 puses (odelių pusė skrunda greičiausiai).
- Skonį pagardins į pabaigą ant žarijų numesta ir šalia smilkstanti kadagio šakelė.
- Geriausiai kepti ant beržinių malkų žarijų apie 30 min. Per tą laiką išvirkite plikytus ryžius.
Receptą atsiuntė Robertas B.
Suskleisti
Ingredientai
Ėriena:
600.00 g (arba 4 ėrienos nugarinės T-bone kepsniai)
Raudonėliai:
1.00 arbat. š. (džiovintų ir dar šakelė šviežio)
Mėtos:
1.00 arbat. š. (džiovintų ir dar kelios šakelės šviežių)
Kaip gaminti
1. Į didesnį indą sudėkite džiovintus raudonėlius, mėtas, smulkintą šviežią raudonėlį, 1/3 susmulkintų šviežių mėtų, druskos, pipirų ir kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišykite. Į marinatą sudėkite ėrienos kepsnius bei tolygiai paskirstykite jį rankomis. Palikite marinuotis apie 1 valandą.
2. Tuo metu pasiruošiame žaliųjų žirnelių piurė. Į verdantį vandenį suberiame žirnelius ir verdame tiksliai 3 minutes. Tik išvirus, nupilame šaltu vandeniu, kad žirneliai neprarastų spalvos. Dedame į elektrinį trintuvą kartu su citrinos sultimis ir 1/3 šviežių mėtų. Priklauso nuo trintuvo galingumo, bet jei jūsų piurė ne glotni – perkoškite ją per sietelį. Pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
3. Išvirkite bulves. Į verdantį vandenį kartu su bulvėmis sudėkite likusias šviežias mėtas.
4. Supjaustykite pomidorus, dėkite į lėkštę su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais ir viską neškite į lauką, nes patiekalą užbaigsime ruošti ant grotelių.
5. Ant įkaitusių grotelių dedame ėrieną ir kepame apie 6–8 minutes (priklauso nuo kepsnio storio). Ėrienai iškepus, leidžiame lėkštėje „pailsėti“ apie 3–4 minutes.
6. Tuo metu ant grotelių dedame šparagus (prieš tai nulaužę sumedėjusį kotelį), būtinai prieš tai užlašiname truputėlį alyvuogių aliejaus, kad neliptų, ir kepame apie 2–3 minutes. Taip pat ant grotelių sušildome bulves ir puodą su žirnelių piurė.
7. Dedame mėsą ir visus priedus į lėkštes ir patiekiame. Skanaus!
Suskleisti