Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 sumuštinių receptai, kuriems tiks paukštienos, žuvies, mišrainių likučiai

Nors didžiosios metų šventės oficialiai baigėsi, kai kuriuose namuose šventinį patiekalų maratoną tebeprimena užsilikę maisto produktai – apdžiūvusi duona spintelėje, paukštienos ar virtų daržovių likučiai šaldytuve... Neskubėkite šių produktų išmesti. Tikrai nustebsite, kiek gardžių patiekalų galite pasidaryti iš maisto likučių. Išbandykite keturis receptus, kurie padės ne tik sutaupyti, bet ir atrasti naujų skonių.
Keptas sūrio ir kumpio sumuštinis
Keptas sūrio ir kumpio sumuštinis / Gamintojo nuotr.

Šiuo šventiniu laikotarpiu lietuviai dažniau rinkosi šviesią duoną ir pirko jos daugiau. Bent jau taip tvirtina pranešime žiniasklaidai cituojamas „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius. Todėl tikėtina, jog šviesios duonos likučių iki pat šiol rastume ne vienuose namuose.

Ekspertas kviečia jų neišmesti – šviesi duona nesudėtingai gali būti prikelta antram gyvenimui, Be to, gali puikiai pasitarnauti ir kaip pagrindas kitiems maisto likučiams.

Amerikietiška klasika – keptas sūrio ir kumpio sumuštinis

Keptas sūrio sumuštinis (angl. grilled cheese sandwich) – ne kartą buvo įvardytas kaip populiariausias sumuštinis Amerikoje. O svarbiausia, kad šiam patiekalui kuo puikiausiai tinka ,,pabuvusi“ ir apdžiūvusi duona, kurios nespėjote suvalgyti prie šventinio stalo.

„Jeigu vietoje šviežios duonos rinksitės kiek kietesnę, sumuštinis bus itin traškus. Duona sugers sviesto ir sūrio skonius bei tobulai apskrus. Sumuštinis išliks minkštas, kol bus šiltas. Kepdami tokį sumuštinį, venkite storų duonos riekių, nes jos sulaikys karštį ir neleis sūriui tolygiai išsilydyti. Taip pat venkite riekelių su didelėmis skylėmis, nes sūris per jas paprasčiausiai ištekės“, – sako T.Aleknavičius.

Ingredientai:

  • 8 riekelės batono ar sumuštinių duonos;
  • 4 valg. šaukšt. majonezo;
  • 4 valg. šaukšt. kambario temperatūros sviesto;
  • 200 g mėgstamo kumpio;
  • 400 g čederio sūrio.

Gaminimas:

1. Sumaišykite majonezą su minkštu sviestu. Ištepkite gautu mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Įdėkite į keptuvę pusę turimų riekelių, išteptų mišiniu žemyn. Taip pat tuo metu įjunkite viryklę ant vidutinės ugnies.

2. Ant duonos riekių, esančių keptuvėje, padalykite tarkuotą sūrį, smulkintą kumpį, ant viršaus uždėkite antrą duonos riekę (ištepta puse į viršų). Kai viena pusė tampa auksinio atspalvio (tai turėtų užtrukti apie 5–7 min.), apverskite ir kepkite kitą pusę dar 3–5 min., sumažindami ugnį nuo vidutinės iki žemos. Kai abi pusės įgaus auksinį atspalvį, perkelkite sumuštinį į lėkštę.

Gamintojo nuotr./Keptas sūrio ir kumpio sumuštinis
Gamintojo nuotr./Keptas sūrio ir kumpio sumuštinis

Traškus šoninės ir kepto bri sūrio sumuštinis su karamelizuotais svogūnais

Jei norite išbandyti patobulintą kepto sūrio sumuštinį, papildykite jį išraiškingais bri sūrio ir karamelizuotų svogūnų skoniais.Tačiau, rinkdamiesi priedus, atkreipkite dėmesį į jų drėgmę.

Jei norite į keptą sumuštinį dėti vandeningų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, prieš tai apkepkite, išgarindami dalį drėgmės.

„Viena iš pagrindinių puikiai iškepto sumuštinio paslapčių yra drėgmės kontrolė, nes su ja lengva persistengti. Jei norite į keptą sumuštinį dėti vandeningų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, juos verčiau prieš tai apkepkite, išgarindami dalį drėgmės. Kitu atveju kaitinamos daržovės sumuštinyje išleis visus savo skysčius, sumuštinis permirks ir neapskrus. Todėl geriau rinkitės svogūnus, pievagrybius, kuriuos pakepus didžioji dalis drėgmės išgaruoja“, – teigia T. Aleknavičius.

Ingredientai:

  • 2 dideli supjaustyti svogūnai;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
  • 8 riekės batono su kefyru ir kalciu;
  • 200 g traškiai iškeptos šoninės;
  • 120 g bri sūrio, supjaustyto griežinėliais;
  • 100 g pievagrybių;
  • 4 valg. šaukšt. kambario temperatūros sviesto.

Gaminimas:

1. Ant nedidelės ugnies įkaitintoje keptuvėje iki minkštos konsistencijos troškinkite svogūnus. Į keptuvę pilkite alyvuogių aliejaus, berkite druskos. Kepimo pabaigoje įdėkite cukraus, įpilkite acto, pamaišykite ir, išjungę kaitrą, palikite karamelizuotis.

2. Pievagrybius susmulkinkite ir patroškinkite keptuvėje su lydytu sviestu. Gardinkite druska ir pipirais.

3. Vieną duonos riekelių pusę ištepkite sviestu. Ant neišteptos sviestu pusės uždėkite svogūnų, pievagrybių, bri sūrio ir keptos šoninės. Užvožkite antrąją sviestu ištepta duonos riekele.

4. Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių vidutinėje temperatūroje (ar specializuotoje sumuštinių keptuvėje), kol įgaus auksinį / rudą atspalvį, o bri sūris išsilydys. Patiekite iš karto.

Gamintojo nuotr./Traškus šoninės ir kepto bri sūrio sumuštinis
Gamintojo nuotr./Traškus šoninės ir kepto bri sūrio sumuštinis

Burokėlių ir ožkos sūrio sumuštinis

Sakoma, kad Skandinavijoje populiariausias atviras sumuštinis „Smørrebrød“ gimė kaip būdas, siekiant „utilizuoti“ maisto likučius. Silkės, rūkytos žuvies ar mėsos, bulvių, kiaušinių ar marinuotų daržovių likučiams toks sumuštinis – puiki drobė eksperimentams. Jame taip pat neretai atsiduria šiaurės šalyse itin populiarios burokėlių salotos (rödbetssallad), kurios turi gilias tradicijas ant skandinaviško Kalėdų stalo. Tad išbandykite šį sumuštinį, jeigu namuose vis dar turite burokėlių mišrainės likučių.

Ingredientai:

  • 150 g burokėlių mišrainės arba virtų burokėlių su majonezu;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų krapų;
  • 2 riekelės batono ar sumuštinių duonos;
  • nedidelė sauja gražgarsčių ar kitų salotų lapų;
  • 40 g minkšto ožkos sūrio arba fetos (sutrupintos);
  • 2 arbat. šaukšt. moliūgų sėklų.

Gaminimas:

1. Paskrudinkite duoną ir užtepkite burokėlių mišrainės.

2. Ant kiekvienos riekės uždėkite gražgarsčių, truputį ožkos sūrio, krapų. Taip pat pabarstykite moliūgų sėklomis.

Gamintojo nuotr./Burokėlių ir ožkos sūrio sumuštinis
Gamintojo nuotr./Burokėlių ir ožkos sūrio sumuštinis

Sumuštinis su rūkyta skumbre

Turkai panašius sumuštinius vadina balik ekmek ir gardina juos ką tik kepta ir šviežiai pagauta žuvimi. Žymiausias Turkijos šefas Mehmetas Gürsas ant paskrudintos duonos tepa kreminę kepto česnako tyrę ir viską užbaigia rūkyta skumbre bei raudonųjų svogūnų ir pomidorų griežinėliais. Išbandykite lietuvišką tokio sumuštinio versiją su baltos mišrainės likučiais.

Ingredientai:

  • 4 riekelės sumuštinių duonos;
  • 2 rūkytos skumbrės filė (nulupta oda, susmulkintos);
  • 4 maži virti kiaušiniai;
  • 2 vidutinio dydžio virtos bulvės su odele;
  • 3 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. garstyčių;
  • 2 valg. šaukšt. svogūnų laiškų;
  • keli ridikėliai, krapai ir šiek tiek raudonojo svogūno garnyrui;
  • druskos;
  • pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Sumaišykite majonezą su garstyčiomis ir užtepkite ant paskrudintų duonos riekelių.

2. Supjaustykite šviežias bulves ir uždėkite jas ant sumuštinių. Taip pat uždėkite smulkintos skumbrės, kiaušinių ir ridikėlių.

3. Pabarstykite laiškiniais česnakais, papuoškite krapais ir raudonuoju svogūnu. Viską užbaikite druska ir pipirais. Taip pat pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei citrinos sultimis.

Gamintojo nuotr./Sumuštinis su rūkyta skumbre
Gamintojo nuotr./Sumuštinis su rūkyta skumbre

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai