K.Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad dabar kaskart reikia atrasti tokius patiekalus, kuriuos lengvai pakeičiant, pavyzdžiui, pridedant druskos, pipirų ar kitų prieskonių, galėtų valgyti visa šeima. „Sūnus jau supranta, kas jam skanu, kas ne, ir ne visada viską valgo, o ir mes nebegaminame tokių patiekalų, kurie nedera su vaiko racionu“, – prekybos tinklo „IKI“ pranešime žiniasklaidai cituojama tinklaraštininkė.
Ji pasakoja, kad mažylis šiuo metu labiausiai mėgsta viską, kas saldu: blynus, varškėčius, taip pat miltinius patiekalus: duoną, makaronus. Tiesa, pridėtinių saldiklių gamindama sūnaus mėgstamiausius patiekalus K.Pišniukaitė-Šimkienė nenaudoja, nes yra įsitikinusi, jog vaikams iki dvejų metų negalima nei pridėtinio cukraus, nei medaus.
K.Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi keturiais jos sūnelio patvirtintais labai mėgstamų patiekalų receptais, kurie puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.
Omletas su daržovėmis
Omletas yra tas patiekalas, kurį gaminu sūnui, kai niekam kitam nėra laiko ar noro. Man tai saugus variantas, nes Benas niekada jo neatsisako. O kad būtų maistingiau, į jį įmaišau kuo daugiau ir kuo įvairesnių daržovių. Šalia omleto lėkštėje patiekiu avokado juosteles su lukštentomis kanapėmis ir plonus meliono griežinėlius.
Ingredientai (1 porcijai):
- 4 putpelių kiaušiniai arba 1 vištos kiaušinis;
- šiek tiek tarkuoto sūrio;
- žiupsnelio šviežių arba džiovintų krapų;
- sviesto (kepimui);
- 4 valg. šaukšt. smulkiai tarkuotų daržovių (tinklaraštininkė naudoja moliūgą, brokolį, morką).
Gaminimas:
1. Pirmiausia daržoves smulkiai sutarkuojame. Tuomet keptuvėje išlydome sviestą, į ją beriame tarkuotas daržoves ir viską apkepiname kelias minutes.
2. Indelyje išplakame kiaušinius, dedame sūrį, krapus ir apkeptas daržoves.
3. Plakinį supilame į keptuvę ir kepame ant vidutinės ugnies po kelias minutes iš abiejų pusių.
Saldžiųjų bulvių, morkų ir kalakutienos kepsneliai
Dar vienas daržovėmis turtingas patiekalas, sukurtas vaikams, bet patinkantis ir suaugusiems. Kepsneliams galima naudoti smulkintą kalakutieną arba vištieną, o iš daržovių visada renkuosi batatą ir tai, ką tuo metu turiu namuose. Beje, šiuos kepsnelius galima šaldyti. Kaip garnyrą šalia jų patiekiau graikiško jogurto padažą su žiupsneliu maltos paprikos ir džiovintų krapų bei vyšninių pomidorų gabalėlius.
Ingredientai (apie 20 kepsnelių):
- 400 g maltos kalakutienos arba vištienos;
- 1 didesnė saldžioji bulvė;
- 1 vidutinio dydžio morka;
- 1 kiaušinis;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. viso grūdo kvietinių arba kukurūzų miltų;
- 1/2 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos.
Gaminimas:
1. Daržoves sutarkuojame stambia burokine tarka ir nuspaudžiame skystį per marlę arba rankomis. Dubenyje sumaišome visus ingredientus.
2. Rankomis formuojame norimo dydžio kepsnelius ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
3. Kepame iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių (su „vėjelio“ funkcija).
Bananiniai blynai be pridėtinio cukraus
Šiuos blynus kepdavau dar iki gimstant Benui. Džiaugiuosi, kad savo sudėtimi jie puikiai tinka ir labai patinka mažiesiems valgytojams. Šalia patiekiau ekologiškos obuolių ir kriaušių tyrelės su jogurtu ir šilauogių.
Ingredientai (12 blynų):
- 1 gerai prinokęs bananas;
- 1/2 stiklinės (125 ml) pieno;
- 1 kiaušinis;
- 50 ml grikių miltų;
- 100 ml viso grūdo avižinių miltų (galima sumalti viso grūdo avižinius dribsnius);
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
- kokosų aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Dubenyje, pvz., šakute, sutriname prinokusį bananą. Į banano masę pilame pieną, įmušame kiaušinį ir viską išplakame.
2. Kitame indelyje sumaišome abejus miltus ir cinamoną.
3. Birius produktus beriame į skystąją masę ir viską išmaišome.
4. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame po šaukštą pasiruoštos masės ir kepame ant vidutinės ugnies po keletą minučių iš abiejų pusių.
Kreminiai moliūginiai makaronai
Tai dar vienas receptas su „paslėptomis“ daržovėmis. Daržovių tyrės – puikus būdas integruoti daržoves išrankiems valgytojams. Pusė padažo šiuose makaronuose pagaminta iš moliūgų tyrės ir tai vienas mėgstamiausių Beno patiekalų! Šalia makaronų patiekiu agurko griežinėlių ir šviežių uogų desertui.
Ingredientai (2 vaikiškoms porcijoms):
- 120 g ekologiškų makaronų;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
- 200 ml pieno;
- 200 g moliūgo tyrės (išvirkite ar iškepkite moliūgo gabalėlius ir sutrinkite iki tyrės);
- žiupsnelio saldžiosios paprikos miltelių;
- žiupsnelis česnako miltelių;
- 40 g čederio sūrio;
- 20 g parmezano sūrio.
Gaminimas:
1. Išverdame makaronus.
2. Keptuvėje ant vidutinės kaitros išlydome sviestą, dedame miltų, išmaišome. Po truputį pilame pieną (visą laiką nepamirškite maišyti, kad neliktų gumulėlių). Supylę visą pieną, dedame moliūgų tyrę, išmaišome. Suberiame prieskonius, viską išmaišome. Tuomet dedame tarkuotus sūrius.
3. Galiausiai paruoštą padažą sumaišome su virtais makaronais.