Ir tikrai ne visi žino, kad taip primityviai baltąja mišraine pavadintos salotos iš tikrųjų buvo sukurtos garsaus virtuvės šefo belgo (kituose šaltiniuose – prancūzo) Lucieno Olivier, vadovavusio garsiajam „Ermitažo“ restoranui Maskvoje.
Dar XIX a. prasidėjęs baltosios mišrainės kelias į pasaulio gyventojų skrandžius buvo tikrai sėkmingas! Dabar šio patiekalo variacijų – gyva galybė.
Kai kurie šią mišrainę dar gardina svogūnais, daktariška dešra, vištiena ar kitais mėgstamais ingredientais.
Tačiau pirmasis „Olivjė“ salotų variantas nė iš tolo neprilygo tai, kuria gardžiuojamės šiandien. 1860-aisiais (kai kur 1904-aisiais) pasirodė išskirtinis receptas. Jo ingredientai buvo tokie: jaučio liežuvis, kelių jerubių filė, 100 g ikrų, 200 g šviežių salotų lapų, 25 virti vėžiai arba didelis omaras, 250 g mažų marinuotų agurkėlių, 2 švieži agurkai, 100 g kaparėlių, 5 smulkinti kiaušiniai, sojų pasta. Nors padažą žymusis Lucienas gamino iš prancūziško acto, kiaušinių, garstyčių ir alyvuogių aliejaus, iš tikrųjų jo receptas buvo didžiulė paslaptis. Teigiama, kad garsusis šefas jį ruošdavo pasislėpęs nuo smalsių akių.
Na, o šiandien, jeigu jau baltoji mišrainė atrodo neįdomus, per prastas, atsibodęs patiekalas, tuomet galite išmėginti įvairias jos variacijas.
1. Baltąją mišrainę pagardinkite rūkyta mėsa, tarkime, vištiena, kiauliena ar jautiena. Supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į salotas. Galite apibarstyti smulkintais svogūnais, kurie ne tik dailiai atrodo, bet ir suteikia kitokio skonio.
Taip pat skaitykite: Kokia jūs šeimininkė pagal Zodiako ženklą: atsipūtusi namų fėja ar priekabi pedantė?
2. Krevetės. Netikėta? Tačiau tikrai skanu. Krevetes galite keisti ir krabų mėsa, į salotas dėti kiek mažiau nei įprasta bulvių, vietoje marinuotų agurkų rinktis šviežius, taip pat įberti kelis šaukštus kaparėlių.
3. Gaminkite su naminiu majonezu. Receptų išties gausu – tik rinkitės ir skanaukite!
4. Mišrainė skani ir su ypatinguoju padažu: 3 valg. š. majonezo sumaišykite su 2 arbat. š. smulkintų svogūnų, 1 arbat. š. smulkintų petražolių, 1 arbat. š. grūdėtųjų garstyčių.
5. Patiekite porcijomis. Pavyzdžiui, paskrudinkite juodos ar baltos duonos riekeles, ant jų sukraukite mišrainę ir suformuokite bokštelį. Jį papuoškite padažu ir žalumynais. Skanaus!