Silkė su burokėliais ir garstyčiomis
Ingredientai:
- 3 didesnių sūdytų silkių filė;
- 3 vidutiniai virti ar kepti burokėliai;
- 1 vidutinis raudonasis svogūnas;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnis druskos;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
- 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 1 valg. šaukšt. raudonojo vyno, obuolių sidro ar šerio acto;
- 1 arbat. šaukšt. skysto medaus.
Gaminimas:
1. Į nedidelį užsukamą stiklainėlį supilkite aliejų, medų, citrinos sultis, garstyčias, actą. Gerai suplakite, kad gautųsi vientisa emulsija.
2. Silkę supjaustykite nedideliais gabaliukais, burokėlius – šiaudeliais ar plonais griežinėliais, svogūną – plonais pusžiedžiais. Viską sudėkite į dubenį, pabarstykite pagal skonį druska ir pipirais. Supilkite padažą, vėl išmaišykite ir dėkite pusvalandžiui šaltai, kad skoniai susimaišytų.
3. Tiekite bendrame dubenyje arba sudėlioję į porcijinius indelius.
Silkė su saldžiarūgščiu pomidorų ir svogūnų padažu
Ingredientai:
- 3 sūdytos silkės filė;
- 3 vidutiniai svogūnai;
- 1 stiklinė pomidorų tyrės be jokių priedų;
- 4–5 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1–2 arbat. šaukšt. cukraus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- maltų kvapniųjų pipirų;
- 1 lauro lapas.
Gaminimas:
1. Silkę supjaustykite nedideliais gabaliukais ir sudėliokite plokščioje lėkštėje vienu sluoksniu.
2. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir pakepinkite, kol taps permatomi, minkšti, bet dar nepradės karamelizuotis. Supilkite pomidorų tyrę, dėkite lauro lapą, įberkite pipirų, druskos, cukraus – turite gauti maloniai saldžiarūgštį padažą.
3. Atvėsintu padažu apdėkite silkę lėkštėje, atvėsinkite, o tada dėkite į šaldytuvą bent porai valandų.