Marinatui naudodami šias sudedamąsias dalis – natūralias žoleles, prieskonius, natūralius rūgščius vaisius ir aliejų visada gausite gerą rezultatą. Jūsų kepsnys bus ne tik minkštas, kvapnus ir gardus, bet ir turės naudą sveikatai.
Viduržemio jūros regiono marinatas
Citrinos – natūrali rūgštis, kuri puikiai suminkštintina mėsą. Pirmąjį kepsnių marinato variantą siūlome būtent su citrinomis ir Viduržemio jūros regione naudojamomis prieskoninėmis žolelėmis, pasižyminčiomis antioksidantų gausa.
Marinatui reikės (1 porcijai):
- 2 arb. š. alyvuogių aliejaus,
- 2 arb. š. šviežių citrinų sulčių,
- ½ arb. š. Viduržemio jūros prieskonių mišinio.
Viduržemio jūros prieskonių mišinį jūs galite pasidaryti ir patys.
Jums reikės:
- 3 valg. š. džiovinto rozmarino,
- 2 valg. š. susmulkinto kumino,
- 2 valg. š. susmukintos kalendros,
- 1 valg. š. džiovinto raudonėlio,
- ½ arb. š. jūros druskos,
- 2 arb. š. cinamono.
Dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Kiekvienam mėsos be kaulo kilogramui arba su kaulu 2 kilogramams dėkite 4 valg. šaukštus Viduržemio jūros prieskonių mišinio. Gerai įmasažuokite į mėsą ir palikite marinuotis 24 valandas.
Laimo sulčių ir „Pietvakarių“ žolelių marinatas
Antrasis marinatas, kurio sudėtyje gausu antioksidantų, yra su laimo vaisių sultimis ir ypatingomis „Pietvakarių“ mišinio žolelėmis.
Marinatui reikės (1 porcijai):
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 2 valg. š. laimo vaisiaus sulčių,
- ½ arb. š. „Pietvakarių“ žolelių mišinio.
„Pietvakarių“ žolelių mišinį taip pat galite pasiruošti patys.
Jam reikės:
- 2 valg. š. čili miltelių,
- 2 arb. š. malto kumino,
- 1 valg. š. česnako miltelių,
- 2 valg. š. džiovintos saldžiosios paprikos miltelių,
- 1 arb. š. maltų juodųjų pipirų,
- 1 arb. š. raudonųjų pipirų,
- 1 valg. š. maltų kalendrų,
- 1 arb. š. kajeno pipirų,
- 1 valg. š. džiovinto raudonėlio,
- 1 valg. š. druskos.
Mėsą įtrinkite žolelių mišiniu, aliejumi ir laimo sultimis. Padėkite šaltai marinuotis 24 valandoms.
Rozmarino ir balzaminio acto derinys
Rozmarinas – viena iš efektyviausių žolelių, kovojančių su vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Jos puikus aromatas taip pat dera prie vištienos, žuvies ir daržovių.
Marinatui reikės:
- 2 valg. š. rapsų aliejaus,
- 2 valg. š. balzaminio acto,
- ½ arb. š. šviežio susmulkinto rozmarino.
Kvapusis marinatas
Šio marinato sudėtyje esantys prieskoniai kovoja su laisvaisiais radikalais ir vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Prieskonius namuose galite nesunkiai susimaišyti ir patys.
Marinatui reikės:
- 2 valg. š. rapsų aliejaus,
- 2 valg. š. baltojo vyno acto,
- ½ arb. š. kvapniojo prieskonių mišinio.
Prieskonius kvapiajam mišiniui galite nesunkiai susimaišyti ir patys.
Reikės:
- 2 valg. š. susmulkintų džiovintų svogūnų,
- 2 ½ arb. š. džiovintų susmulkintų čiobrelių,
- 2 arb. š. maltų kvapiųjų pipirų,
- 2 arb. š. maltų juodųjų pipirų,
- ½ arb. š. malto cinamono,
- ½ arb. š. kajeno pipirų,
- ½ arb. š. druskos,
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus.
Mėsą įtrinkite kvapniuoju prieskonių mišiniu, baltojo vyno actu ir aliejumi. Padėkite šaltai 24 valandoms.
Aštrusis marinatas
Šio marinato prieskoniai maloniai sušildo gomurį ir turi daugybę antioksidantų, vitaminų bei maistinių medžiagų, taip pat pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis.
Marinatui reikės:
- 2 valg. š. alyvuogių arba rapsų aliejaus,
- 2 arb. š. Tabasco padažo,
- ½ arb. š. kario miltelių.
Mėsą gerai įtrinkite kariu, tabasco padažu bei aliejumi ir palikite marinuotis šaltai 24 valandoms.
Valgykite gardžiai ir būkite sveiki!