Pririnkome gardžių bulvinių patiekalų receptų, kuriais ne gėda būtų pavaišinti net ir restoranų išlepintą miestietį. Valgykime ir mėgaukimės, kol šviežios ir tiesiai iš lauko.
Dzūkiškos bandos
Šis patiekalas ypatingas tuo, kad yra kepamas ant kopūsto lapų. Vasarą naudojami tiesiai iš daržo patys tamsiausi kraštiniai lapai, žiemai, jei patiekalas jums patiks, galite susidžiovinti. Žinoma, anksčiau bulvinės bandos būdavo kepamos tik krosnyje ir jų skonis būdavo neprilygstamas. O mes pabandysime jas išsikepti orkaitėje.
Reikės:
- kopūstų lapų,
- 3 kg bulvių,
- 100 g grietinės,
- druskos pagal skonį.
Padažui:
- lašinukų,
- svogūno,
- grietinės,
- sviesto.
Gaminimas:
Bulves nuplaukite ir nuskuskite. Ketvirtadalį įdėkite virti, kitas sutarkuokite ir nukoškite, kad nubėgtų diduma skysčio.
Virtas bulves sutrinkite ir sudėkite į žalių tarkius. Suberkite druską, sudėkite grietinę ir gerai viską išminkykite.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Skardą išklokite švariai nuplautais kopūstų lapais. Ant jų išplokite maždaug piršto storio tešlos sluoksnį ir dėkite kepti. Kepimo laikas priklausys nuo bandos storumo. Kepti reikia, kol viršus gražiai apskrus.
Kol kepa bandos, pasiruoškite padažą. Paspirginkite lašinukus su svogūnais, pabaigoje pridėkite sviesto ir grietinės.
Iškepusias bandas supjaustykite ir kol karštos, galite valgyti tiesiog dažant į padažą. Atvėsusias galima dėti į kepimo formą, aplieti padažu ir dar įkišti į orkaitę 10 minučių, kad jos prisigertų padažo ir kitokio skonio.
Didžkukuliai
Reikės:
- 3 kg bulvių,
- 1 kiaušinio,
- 4 valg. š. krakmolo,
- žiupsnio druskos.
Įdarui:
- 700 g faršo,
- 2 svogūnų,
- 1 skiltelės česnako,
- 1 kiaušinio,
- 1 valg. š. džiovintų baravykų miltelių,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Bulves nuskuskite. 500 g išvirkite, likusias sutarkuokite ir nusunkite. Išvirtas gerai sugrūskite ir sumaišykite su tarkiais. Pagardinkite druska, suberkite krakmolą ir gerai išminkykite.
Paruoškite faršą. Į jį suberkite susmulkintą svogūną, česnaką, įmuškite kiaušinį, pagardinkite maltais džiovintais baravykais, druska ir pipirais. Gerai išminkykite ir formuokite didžkukulius. Į saują imkite bulvių tešlos, ją išplokite per visą delną. Dėkite šaukštą faršo ir užspauskite, formuodami pailgą arba apvalų kukulį. Dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 30-40 minučių, priklausomai nuo didžkukulių dydžio. Patiekite su grietine arba spirgučių padažu. Labai gardu su džiovintų baravykų padažu.
Šilkinis bulvių tarkainis
Šis tarkainis tikrai šilkinis, nes užplikyta pienu bulvių tarkė įgyja lengvą šilkinę tekstūrą ir tiesiog tirpsta burnoje.
Reikės:
- 2 kg bulvių,
- 2 kiaušinių,
- 200 ml pieno,
- 2 valg. š. grietinės,
- pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Padažui:
- grietinės.
Gaminimas:
Bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Nukoškite, kad tarkiai nebūtų skysti ir užplikykite juos verdančiu pienu, nuolat maišydami. Pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite plaktus kiaušinius ir grietinę. Gerai išmaišykite ir sukrėskite į aliejumi išteptą kepimo skardą. Kepkite maždaug 40 – 50 min, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine, spirgučių arba grybų padažu.
Traškūs bulviniai blynai
Reikės:
- 1 kg bulvių,
- 1 svogūno,
- 2 kiaušinių,
- 2 valg. š. miltų,
- 100 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio,
- druskos ir juodųjų maltų pipirų pagal skonį,
- aliejaus kepimui.
Gaminimas:
Bulves ir svogūną nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Į tarkius suberkite gerai išplaktus kiaušinius, miltus ir tarkuotą sūrį. Išmaišykite ir kepkite blynus gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškepusius dėkite į lėkštę, tik ne vieną ant kito, nes tada suminkštės. Patiekite iš karto su grietine arba mėgstamu padažu.
Žemaičių blynai
Reikės:
- 1,5 kg bulvių,
- 1 kiaušinio,
- 3 valg. š. miltų,
- žiupsnio druskos.
Apvoliojimui:
- miltų.
Įdarui:
- 500 g virtos arba keptos mėsos,
- 2 svogūnų,
- 1 valg. š aliejaus kepimui,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Kepimui:
- aliejaus.
Gaminimas:
Bulves išvirkite ir sugrūskite. Kol atvės, pasiruoškite įdarą. Virtą arba keptą mėsą sumalkite. Keptuvėje su aliejumi pakepinkite susmulkintą svogūną. Suberkite maltą mėsą, dar pakepinkite, pagardinkite druska ir pipirais. Įdarui galima naudoti ir faršą, jeigu neturite virtos mėsos, tik jį reiktų pakepinti.
Į atvėsusias bulves įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir gerai išminkykite. Į saują dėkite tešlos, ją išplokite per visą delną ir dėkite šaukštą įdaro. Tešlos kraštus užlenkite, užspauskite ir formuokite blyną.
Blynus apvoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietinės arba spirgučių padažu.
Grybų padažas bulviniams patiekalams
Kadangi šiemet ypač grybingi metai, tikriausiai prisidžiovinote baravykų stirtas. Naudokite, nelaukdami Kalėdų, o gardindami savo mėgstamus bulvinius patiekalus. Štai padažo receptas, kuris tiks prie visko – tarkainių, blynų ir didžkukulių.
Kad džiovintų grybų nereiktų kiekvieną kartą virti, galite juos sumalti kavamale ir turėsite miltelių, kuriais galėsite gardinti įvarius patiekalus.
Padažui reikės:
- 25 g sviesto,
- 1 valg. š. miltų,
- 1 stiklinės pieno,
- druskos ir pipirų pagal skonį,
- 1 valg. š. džiovintų grybų miltelių.
Gaminimas:
Keptuvėje ant nedidelės ugnies išlydykite sviestą. Suberkite miltus ir nuolat maišydami pakepinkite. Kai gražiai pagels, pilkite šaltą pieną ir nuolat maišykite, kad neliktų gumuliukų. Kai masė taps vienalytė, suberkite grybų miltelius, pagardinkite druska bei pipirais ir dar pakaitinkite kelias minutes ant mažos kaitros, nuolat maišydami.
Skanaus!