Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žuvies kepimo grilyje taisyklės ir 5 receptai

Vasarą, kai norisi lengvesnio maisto, galima mėgautis grilyje kepama žuvimi. Turbūt nėra tokios žuvies, kurios negalima būtų kepti ant žarijų, tam puikiai tinka tiek jūrinė, tiek ežerinė žuvis.
Grilyje kepta žuvis
Grilyje kepta žuvis / 123RF.com nuotr.

Kadangi žuvis yra švelni ir kiekviena iš jų turi savo specifinį skonį, specialistai pataria nepersistengti su prieskoniais ir jų dėti minimaliai. Visada tinka malti juodieji pipirai, šiek tiek druskos, citrina. Kai kas mėgsta rozmarinus, krapus, citrininius ir baltuosius pipirus. Dėl skonio, kaip sakoma, nesiginčijama, tereikia surasti savo tobulą prieskonių ir žuvies derinį.

Žuvį, kuri linkusi subyrėti, rekomenduojama kepti folijoje su įvairiomis daržovėmis. Taip paruošta skani būna menkė. Žuvies nereikėtų marinuoti per ilgai – tam visiškai pakanka valandos.

Jeigu norite, kad žuvis apskrustų, jos nesūdykite prieš kepimą, o pagardinkite jau iškepusią. Jei kepate visa žuvį, į jos vidų galite pridėti prieskoninių žolelių, sviesto, garstyčių, paskui surišti virvele. Taip kepant neišbėgs sultys, žuvis bus sultinga, o odelė apskrudusi.

Galite pasigaminti ir savo padažą, kuriuo galėsite ir pamarinuoti žuvį, ir pagardinti jau iškepusią. Jam reikės medaus, šviežio imbiero, česnako, garstyčių, sojos padažo ir sezamų aliejaus. Viską sumaišykite ir ant mažos ugnies pavirkite, kol sutirštės. Ištepkite šiuo padažu žuvies vidų prieš kepimą ir patiekite prie jau keptos žuvies.

Grilyje keptas upėtakis

123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis
123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis

Reikės:

  • upėtakio,
  • žiupsnelio petražolių,
  • šakelės rozmarino,
  • 1 valg. š. sviesto,
  • pusės citrinos,
  • česnako skiltelės,
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.

Gaminimas:

Upėtakį išskroskite ir išdarinėkite, nuplaukite, nuskuskite.

Česnaką išspauskite ir sumaišykite su sviestu, smulkintomis petražolėmis, druska ir pipirais. Mišiniu ištrinkite upėtakio vidų, išspauskite citriną ir palikite bent valandai marinuotis.

Jeigu norite, kad kepta žuvis būtų sultingesnė, kepkite suvynioję į foliją maždaug po 10 minučių iš kiekvienos pusės. Jei labiau mėgstate apskrudusią žuvį, kepkite tiesiog ant grotelių.

Ant grotelių kepta lašiša

123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis
123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis

Reikės:

  • 2 lašišos pjausnių,
  • pusės citrinos sulčių,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • druskos ir prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

Žuvį nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Apibarstykite prieskoniais ir druska, apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis, gerai įtrinkite, kad viskas įsigertų. Palikite valandai marinuotis. Kepkite įkaitintame grilyje po 3-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.

Grilyje keptas otas ant iešmelių

123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis
123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis

2 porcijoms reikės:

  • 400 g oto filė,
  • 200 g tofu,
  • po 75 g raudonosios ir žaliosios paprikos,
  • 160 g raudonųjų svogūnų,
  • 1/2 citrinos,
  • prieskonių ir druskos pagal skonį,
  • 1 arb. š. sojos padažo,
  • žiupsnelio susmulkinto rozmarino,
  • šlakelio obuolių sirupo.

Gaminimas:

Žuvį nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais. Likusius produktus - tofu sūrį, papriką, svogūnus bei pusę citrinos taip pat supjaustykite gabaliukais. Viską sumaišykite dubenyje, apibarstykite prieskoniais su druska ir palikite pasimarinuoti bent valandai. Medinius iešmelius išmirkykite vandenyje ir suverkite visus produktus paeiliui. Kepkite grilyje apie 10 – 15 minučių vis pavartydami ir palaistydami marinatu.

Folijoje kepta menkė

123RF.com nuotr./Folijoje kepta žuvis
123RF.com nuotr./Folijoje kepta žuvis

Reikės:

  • 1 menkės,
  • 1 citrinos,
  • saujos krapų,
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Žuvį gerai nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais.

Krapus susmulkinkite ir užberkite ant žuvies. Taip pat pagardinkite citrinos sultimis, druska, maltais juodaisiais pipirais, aliejumi. Gerai įtrinkite ir padėkite valandai, kad pasimarinuotų.

Paruoštą žuvį dėkite ant dvigubos folijos gabaliuko ir suvyniokite, kruopščiai užlankstydami kraštus, kad kepant neišbėgtų sultys. Kepkite ant žarijų pavartant maždaug 20 minučių.

Ant grotelių keptas karpis

123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis
123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis

Ar bandėte grilyje iškepti karpį? Jis tikrai to vertas!

Reikės:

  • 1 karpio,
  • ½ citrinos sulčių,
  • šlakelio alyvuogių aliejaus,
  • druskos,
  • juodųjų maltų pipirų,
  • rozmarino šakelės.

Gaminimas:

Išdarinėtą karpį nuplaukite ir nuskuskite. Nusausinkite ir gerai įtrinkite druska bei pipirais. Apšlakstykite citrinos sultimis ir aliejumi. Į vidų įdėkite rozmarino šakelę ir citrinos skiltelę. Palikite valandai pasimarinuoti.

Marinuotą žuvį įpjaukite keliose vietose įstrižai ir dėkite virš įkaitinto grilio ant grotelių. Kepkite maždaug po 10 – 15 minučių iš kiekvienos pusės, kad tolygiai gražiai apkeptų.

Patiekite su šviežiomis daržovėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais