Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas, ši vertingų medžiagų gausa išsiskirianti daržovė puikiai tinka ne tik garnyrui ar įprastiems patiekalams gardinti, bet dėl unikalių skoninių savybių yra ir puikus ingredientas netikėtiems kulinariniams deriniams kurti.
Maisto ekspertas dalijasi penkiomis originaliomis receptų idėjomis. Visuose šiuose užkandžiuose bei rimtesniuose patiekaluose ridikėliai yra tiesiog būtini.
Sveikuoliški ridikėlių traškučiai
Toks sveikuoliškas užkandis puikiai tiks kiekvienam vasariškam vakarėliui, taip pat tais atvejais, kai norisi ko nors skanaus, tačiau greitai paruošiamo ir nežalingo organizmui.
Ingredientai:
- 20 ridikėlių;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. kario miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis saldžiosios paprikos miltelių;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir apipurkškite jį aliejumi.
2. Ridikėlius supjaustykite kuo ploniau, idealu – daržovių pjaustykle. Suberkite juos į dubenį ir uždenkite maistine plėvele, tada pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 40 sekundžių, o ištraukę nupilkite skystį ir nusausinkite.
3. Įpilkite į dubenį su ridikėliais nedaug aliejaus ir suberkite prieskonius, tada permaišykite ir išdėliokite ridikėlius ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, vienu sluoksniu.
4. Įkaitintoje orkaitėje kepkite sausai 180 laipsnių temperatūroje 3–5 min., po to apverskite ir sumažinę temperatūrą iki 110 laipsnių džiovinkite dar 10–15 minučių, kol ridikėliai taps traškūs. Traškučius reikėtų patiekti atvėsintus.
Aštrus užkandis su ridikėliais
Šis ridikėliais kvepiantis užkandis patiks mėgstantiems pavalgyti aštriau.
Ingredientai:
- 30 ml aliejaus;
- 300 g gabalėliais pjaustytos kiaulienos nugarinės;
- 40 g griežinėliais pjaustytų svogūnų;
- 6 g česnakų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. kmynų;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 500 ml vandens;
- šiek tiek gvazdikėlių;
- 50 g pomidorų padažo;
- 20 g aitriosios paprikos;
- 2 g kalendros;
- 1 raudonasis kopūstas;
- 5 ridikėliai;
- „nacho“ tipo kukurūzų traškučių.
Gaminimas:
1. Apskrudinkite kiaulieną, sudėkite svogūnus bei česnakus ir kepkite kelias minutes. Įpilkite vandens, įberkite druskos ir troškinkite, kol mėsa suminkštės ir taps plėšoma.
2. Išimtą iš sultinio mėsą suplėšykite gabalais, o į sultinį supilkite aliejuje pakaitintą pomidorų padažą. Kaitinkite, kol užvirs, suberkite prieskonius ir virkite dar apie 10 minučių. Tada padažą sumaišykite su mėsa.
3. Traškučius paskrudinkite orkaitėje, sudėkite ant jų mėsos masę ir pagardinkite ant viršaus uždėję plonai supjaustytus ridikėlius, kurie užkandžiui suteiks papildomą akcentą.
Gaivinančios salotos su arbūzu
Šios salotos maloniai atgaivins net karščiausią dieną ir pradžiugins visus gaivių patiekalų mėgėjus.
Ingredientai:
- 1 kg arbūzo;
- porą mėtos lapelių;
- 1 puodelis ridikėlių;
- žaliosios citrinos sulčių,
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 4 agurkai;
- 200 g rukolos;
- 1 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Nupjaukite arbūzo žievę, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
2. Susmulkinkite ridikėlius, mėtos lapelius, agurkus ir sumaišykite su likusiais ingredientais. Rukolą naudokite papuošti – prieš patiekdami pabarstykite ant viršaus.
Ridikėlių salotos su migdolų padažu
Dar vienos salotos, kurių paruošimas taip pat nepareikalaus daug laiko.
Ingredientai:
- 1 sauja mėgstamų salotų;
- 4 ridikėliai;
- sauja svogūnų laiškų;
- sauja petražolių;
- 1 saldžioji paprika;
- 0,5 stiklinės migdolų.
Gaminimas:
1. Salotų lapus ir petražoles suplėšykite, svogūnų laiškus ir ridikėlius supjaustykite. Daržoves ir žalumynus išdėliokite lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta paprika.
2. Finalinis akcentas – porą migdolų padažo šaukštų, užlietų ant daržovių. Tokį padažą paruošite pusę stiklinės migdolų užpylę vandeniu ir palikę mirkti pernakt, vėliau užpylę dviem stiklinėmis vandens ir susmulkinę smulkintuvu. Nukoštą migdolų pieną plakite, kol masė sutirštės. Padažą pagardinkite smulkintais krapais ir žiupsneliu druskos.
Šalta baltoji ridikėlių sriuba
Ne ką mažiau nei šaltibarščiai skani ir gaivi šaltoji sriuba – būtina išbandyti!
Ingredientai:
- 500 ml kefyro;
- 1 ilgas agurkas;
- 2 virti kiaušiniai;
- 8 ridikėliai;
- sauja svogūnų laiškų;
- ryšulėlis krapų;
- stiklinė šalto virinto vandens;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į kefyrą.
2. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius.
Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o ją geriausia valgyti gerai atvėsintą.